Zo maak je een mooie balkontuin

Zo maak je een mooie balkontuin

Niet iedereen heeft een tuin, maar misschien heb je wel een mooi balkon! Zelfs de kleinste balkons kunnen worden omgetoverd tot een heerlijke zitplek waar je kunt genieten van de frisse buitenlucht. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen met je balkon? Lees dan snel verder want we hebben een hoop leuke mogelijkheden voor je in petto!

Inhoud van deze blog

De vloer van je balkon

Als je wilt kun je je balkon als een verlengstuk zien van je huis. Je kunt bijvoorbeeld tegels of plavuizen neerleggen. Let er wel goed op dat de gebruikte tegels of plavuizen tegen vorst bestand zijn! Het zou erg zonde zijn als ze de eerste winter al kapot zouden vriezen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je balkon een echt tuin gevoel te geven met kunstgras of grastapijt. Zo creëer je in no-time een gezellig en knus zitplekje. Naast gras of tegels kun je ook kiezen voor losse vloerdelen zoals rubberen- of isolatietegels. Deze plak je met speciale lijm vast op de balkonvloer. Ook kan je een mooie balkonvloer creëren van hout! Wat betreft je balkonvloer kun je vele kanten op. Geschikte vloeren zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren. Welke uitstraling geef jij aan je balkon?

De gezelligheid van planten

Om je balkon op te fleuren kun je een paar mooie planten neerzetten, of misschien wel meer dan een paar! Grote groene planten voor een tropische of Boho look, mooie gekleurde bloemen of een combinatie van beiden. Let er hierbij wel op op welke richting je balkon gericht is om de juiste planten te kiezen. Je kunt je planten neerzetten in plantenbakken of potten, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook plaatsen in hangende plantenbakken of plantenbakken die stapsgewijs tegen de muur aan kunnen staan. Ook kan je mooie klimplanten neerzetten door een houten frame langs de muur te plaatsen. Zo geef je een gezellig en speels effect aan je balkon!

 
Zo maak je een mooie balkontuin

Je eigen moestuin!

Als het je altijd leuk hebt geleken om een eigen moestuintje te hebben, dan kan dat ook zeker op je balkon! Wanneer je creatief omgaat met de ruimte op je balkon houdt je genoeg ruimte over voor een gezellige zitplaats. Zo kan je de moestuinbakken bijvoorbeeld verticaal plaatsen zoals in de stapsgewijze plantenbakken die we hierboven hebben besproken of de hoogte in aan de muur. Er zijn veel verschillende groenten zoals sla, wortelen en bieten die goed groeien in potten of bakken. Ook kruiden zoals bijvoorbeeld peterselie, basilicum en tijm, maar ook munt voor een heerlijk bakje muntthee iedere dag kunnen heel gemakkelijk op je balkon gekweekt worden. Zo heb je niet alleen heerlijke verse groente en kruiden uit je eigen moestuin bij de hand, maar ook een heel gezellige uitstraling op je balkon. Naast groente en kruiden kun je ook klein fruit kweken zoals de aardbei. De aardbeienplant ziet er ook heel gezellig uit.

Balkon verlichting

Verlichting op of langs je balkon is niet alleen functioneel, ook geeft verlichting een erg gezellige uitstraling aan je balkon! Zo kan je met direct licht lekker in alle rust een goed boek lezen of een spelletje spelen. Als je het romantisch wilt maken kun je naast directe verlichting ook wat zachtere verlichting ophangen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd ook hier en daar wat kaarsen neerzetten voor een echte romantische sfeer! Naast kaarsen kun je natuurlijk ook een gezellige brander plaatsen, los of in je balkontafel. Op deze manier maak je van je balkon echt een heerlijke plek om tot rust te komen en van op en top gezelligheid te kunnen genieten!

Verlichting plaatsen en ophangen

Bedenk van tevoren goed hoe je de verlichting op je balkon wilt ophangen of neerzetten. Soms is het namelijk handiger om te kiezen voor verlichting op batterijen zoals verlichting in de vorm van een snoer met bolletjes of lampionnetjes. Dit is vooral ideaal wanneer je niet direct een elektriciteitsbron in de buurt hebt. Ook zijn er veel lampen verkrijgbaar op zonne-energie, zo ben je tegelijkertijd ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam bezig! 

Fleur je balkon op met wat kleur

Houd je van kleur? Dan kan je je balkon op verschillende manier opfleuren met kleur. Zo kun je denken aan aluminium plantenbakken, deze zijn werkelijk in alle kleuren, vormen en formaten te verkrijgen zodat er altijd wel een mooie plantenbak tussen zit in jouw favoriete kleur! Of je kunt kiezen voor gekleurde bloemen. Op deze manier geef je ook een vrolijke touch aan je balkon. Naast kleuren in de vorm van planten of plantenbakken kun je er ook voor kiezen om je accessoires op je balkon in kleur aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan leuke gekleurde kussentjes, een mooie, kleurrijke tuinposter of een gekleurde muur. 

Zo maak je een mooie balkontuin

Boho balkon

Ben je niet zo van de kleur, maar houd je meer van een relaxte, natuurlijke look met een speels tintje? Dan is de boho stijl echt iets voor jou! De boho stijl wordt steeds vaker gezien in zowel huis als in de tuin en geeft een natuurlijke en rustige uitstraling aan je balkon. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld veel gehaakte accessoires of meubels zoals een hangstoel. In de boho stijl wordt naast gehaakte producten ook veel hout gevonden en groen zoals grote groene planten in natuurlijke potten. 

Een vogelvriendelijk balkon

Een vogelvriendelijk balkon, hoe ga je hierbij te werk? Als je het leuk vindt dat er regelmatig vogeltjes op je balkon komen en zich welkom voelen bij jou kun je een aantal dingen doen om je balkon zo vogelvriendelijk als mogelijk te maken. Denk in ieder geval aan genoeg voedsel. In de lente en eigenlijk nog meer in de winter zijn vogels op zoek naar voedsel. Er is een ruime keuze aan voederhuisjes voor vogels. Deze kun je bevestigen aan het raam of aan de muur, maar je kunt ze ook ophangen. 

Ook kun je nestkastjes ophangen als je dat leuk vindt. Zo hebben de vogeltjes een lekker plekje om te nestelen. Besdragende struiken zijn erg geliefd bij vogels. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de lijsterbes. Ook planten waar insecten op afkomen zijn goed als voedingsbron voor vogels. Een groene afscheiding gemaakt van bijvoorbeeld klimop kan zorgen voor een fijne schuilplaats. 

Daarnaast kun je een waterschaal neerzetten. Hier kunnen vogels niet alleen uit drinken, maar ze vinden het ook heerlijk om lekker te badderen en dat is voor jou ook heel leuk en gezellig om te zien! Een belangrijke tip als je je balkon vogelvriendelijk wilt maken: beplak je ramen! Zo kunnen vogels niet tegen de ramen vliegen doordat ze de ramen niet zien.

Zo maak je een mooie balkontuin

Meubels

Naast een mooie inrichting van je balkon wil je natuurlijk ook van je prachtige en gezellige balkon kunnen genieten. Comfortabel zitten. Wat zit lekker, wat past goed bij je balkon inrichting zodat alles er als geheel mooi uitziet? Je kunt een ligstoel neerzetten om heerlijk op te loungen, een zitzak of misschien wel een complete tuinset. Je kunt natuurlijk ook altijd een combinatie maken van de meubelen. Ook kun je lekkere stoeltjes neerzetten met kussens of misschien ben je wel creatief genoeg om je eigen meubelen te maken. Zo geef je een unieke look aan je balkon en je kunt je meubelen op deze manier geheel afstemmen naar jouw persoonlijke wensen.   

Deel deze blog: