Zo kies je het juiste kindermatras; alle aandachtspunten op een rij

Zo kies je het juiste kindermatras; alle aandachtspunten op een rij

Een goed matras is voor kinderen net zo belangrijk of misschien zelfs wel belangrijker dan voor volwassenen. Een kind brengt namelijk nog meer tijd in bed door dan een volwassene. Veel mensen kijken vaak naar de prijs van een kindermatras en kiezen al snel voor de goedkoopste variant omdat ze denken dat het kindje niet zo lang met het matras zal doen of vinden het overdreven om nu al een duur matras aan te schaffen. Het is goed om te onthouden dat een goed kindermatras juist erg belangrijk is voor kinderen in de groei. Een goed matras zorgt voor een goede nachtrust. Zo kan je kindje iedere dag uitgerust wakker worden en weer verder leren en ontdekken!Een goed matras is voor kinderen net zo belangrijk of misschien zelfs wel belangrijker dan voor volwassenen. Een kind brengt namelijk nog meer tijd in bed door dan een volwassene. Veel mensen kijken vaak naar de prijs van een kindermatras en kiezen al snel voor de goedkoopste variant omdat ze denken dat het kindje niet zo lang met het matras zal doen of vinden het overdreven om nu al een duur matras aan te schaffen. Het is goed om te onthouden dat een goed kindermatras juist erg belangrijk is voor kinderen in de groei. Een goed matras zorgt voor een goede nachtrust. Zo kan je kindje iedere dag uitgerust wakker worden en weer verder leren en ontdekken!

Inhoud van deze blog

Een goed kindermatras

Wat is nu precies een goed kindermatras? Er zijn diverse matrassen voor kinderen op de markt, de meeste kindermatrassen zijn gemaakt van latex, koudschuim of polyether.

  1. Een latex matras is een zeer warm materiaal. Hierdoor is deze matrasvulling uitermate geschikt voor kinderen die het snel koud hebben. Een latex matras heeft een grote veerkracht en elasticiteit, maar neemt weinig vocht op en heeft een laag ventilerend vermogen.
  2. Wanneer jouw kind het sneller warm heeft kun je het beste kiezen voor een koudschuim matras. Een koudschuim matras heeft een groot ventilerend vermogen en is goed vochtdoorlatend door de open celstructuur. Deze eigenschappen gaan na verloop van tijd niet verloren en koudschuim matrassen hebben hierdoor een hoge duurzaamheid en een lange levensduur. Let bij de aanschaf van een kindermatras van koudschuim wel op het land van herkomst. Het is namelijk zo dat er tegenwoordig veel matrassen worden geïmporteerd uit Azië en China, hier is totaal geen kwaliteitscontrole!
  3. Polyether heeft een gesloten celstructuur. Dit zorgt voor een minimale ademing van het matras, wat eigenlijk best belangrijk is voor een goed kindermatras. Een polyether matras is niet echt veerkrachtig, wat ervoor zorgt dat er weinig ondersteuning is van het lichaam. Wel zijn polyether matrassen cfk- en gifstofvrij, wat wel weer een groot voordeel is.
Zo kies je het juiste kindermatras; alle aandachtspunten op een rij

Wanneer je kijkt naar de eigenschappen van ieder materiaal van kindermatrassen, is de beste keuze voor het matras van je kindje afhankelijk van diverse factoren en persoonlijke voorkeur. Kijk bij de aanschaf van een kindermatras met koudschuim vulling altijd op de HR-waarde. HR staat voor High Resilience en geeft aan hoe hoog de tegendruk is en hoe goed het matras zich aanpast aan het lichaam. Voor volwassenen ligt de ideale HR-waarde hoger dan 45 (bij een gewicht tussen en 70 en 115 kg). Voor kinderen ligt dit lager, tussen de 25 en 30. Deze waarde biedt voldoende ondersteuning, comfort en veerkracht voor het kleinere kinderlichaam.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kindermatras

Een matras met goede eigenschappen zorgt ervoor dat je kindje goed kan blijven ontwikkelen en groeien. Wist je trouwens dat wanneer je kindje een slechte nachtrust ervaart dit kan zorgen voor achterstanden in de groei en ontwikkeling? Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind een goed matras heeft om op te slapen! Hieronder een opsomming van belangrijke punten van een goed kindermatras.

  1. Koop je een matras voor een hoogslaper of stapelbed? Let er dan op dat het matras niet te dik is. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn omdat je kindje dan sneller uit bed kan vallen.
  2. Voor kinderen in de groei moet een matras voorzien zijn van goede ondersteunende eigenschappen en een goede veerkracht.
  3. Een kindermatras moet goed ventileren en mag niet te warm worden. De keuze voor een ademend matras is aan te raden.
  4. Een niet te zacht matras, deze geven namelijk weinig ondersteuning. Een te hard matras is ook niet goed, deze bieden een laag comfort voor een kind.
  5. Voor kinderen tot en met 12 jaar is het af te raden een matras aan te schaffen met zones. Dit is omdat kinderen tot deze leeftijd niet de lengte hebben om de zones compleet te benutten waardoor de zones een verkeerde ondersteuning geven wat klachten kan geven.
  6. Het matras moet hygiënisch zijn en het liefst anti-allergisch met een afritsbare tijk die je kunt wassen op een hogere temperatuur.
  7. Het matras moet het liefst een lange levensduur hebben en geen risico hebben op kuilvorming. Een goed matras is niet heel goedkoop en kuilvorming is erg slecht voor de rug van je kind.
 

Hygiënisch en anti-allergisch

Het is voor een kindermatras erg belangrijk dat een matras hygiënisch is, want een ongelukje kan nog weleens gebeuren. Daarom is het handig om te kiezen voor een matras met een afneembare hoes, welke gewassen mag worden op 60 graden. Daarnaast zijn anti-allergische eigenschappen van het tijk ook aan te raden. De combinatie van een wasbare hoes en anti-allergene eigenschappen zal ervoor zorgen dat het matras van je kindje huisstofmijt-vrij, fris en schoon blijft.

Zo kies je het juiste kindermatras; alle aandachtspunten op een rij

Keurmerken en certificaten

Een kindermatras moet natuurlijk vrij zijn van schadelijke stoffen. Dat is wel een van de eerste en belangrijkste dingen waarnaar je wilt kijken als je van plan bent een kindermatras aan te schaffen. Gifstoffen en andere schadelijke stoffen zijn erg slecht voor de gezondheid en kunnen de groei en ontwikkeling van je kindje verstoren. Er zijn een aantal keurmerken die aan kunnen tonen dat een matras veilig is. Zo weet je zeker dat het matras van je kindje geen schadelijke stoffen bevat en is goedgekeurd volgens Europese regelgeving.

  1. Voor koudschuim is het belangrijkste keurmerk (label) CertiPur. De producten met dit label voldoen aan strikte veiligheids-, gezondheids- en milieu-eisen.
  2. Het LGA certificaat wordt uitgereikt aan matrassen die gegarandeerd vrij zijn van schadelijke stoffen.
  3. Öko-Tex-100-normering. Deze norm vindt toepassing in de gehele textielketen en staat voor getest en gecertificeerd textiel welke vrij zijn van schadelijke stoffen.
  4. HygCen is een internationaal en gerenommeerd testlaboratorium op het gebied van hygiëne en veiligheid.
  5. Medisch getest (Body Wholesome Textiles). Dit is een keuringsdienst voor textiel.
  6. De CE-markering is een soort productlabel en conformiteitsteken dat het product volgens Europese specificaties is getest.
  7. De ISO-9001 certificatie standaarden van het ISO instituut zorgen voor vastlegging hoe een organisatie de kwaliteit kan waarborgen.

Leestip: Hoe houd ik mijn matras schoon

Deel deze blog: