Zo kies je het juiste hoofdkussen!

Zo kies je het juiste hoofdkussen!

Doordat je gebruikt maakt van een oud hoofdkussen kun je last krijgen van nek- en rugklachten, van je schouders en gewrichten. Bovendien kun je zelfs allergieën ontwikkelen, doordat een oud kussen een perfecte broedplaats is voor bacteriën en huisstofmijt! Misschien heb je al klachten en worden deze verergerd door gebruik te blijven maken van je oude kussen. Hoog tijd om eens te gaan kijken voor een nieuw kussen die perfect aansluit bij jouw behoeftes en voorkeur!

Inhoud van deze blog

Stevigheid kussen

Je hoofdkussen is misschien al een tijdje aan vervanging toe, maar door de enorme keuze en aanbod in kussens, zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je nu een keuze uit al die diverse soorten kussens? Je wilt natuurlijk dat het kussen dat je kiest goed bij je past en dat je een fijn kussen in huis haalt die aansluit bij jouw wensen. Het doel van een kussen is om de ruimte tussen de nek en schouders op te vullen zodat er een goede ondersteuning is van het hoofd, de nek en rug. Een hoofdkussen is in drie categorieën onder te verdelen:

Het zachte kussen:

Een zacht kussen bevat minder vulling en is hierdoor platter. Een zacht kussen is goed geschikt wanneer je op je rug of buik slaapt.

Medium kussen:

Het medium kussen heeft een standaard, gemiddeld formaat en vulling. Dit kussen is voor veel mensen van gemiddeld postuur geschikt die op de zij slapen.

Het stevige kussen:

Dit meer volumineus formaat kussen is uitstekend geschikt voor grotere mensen die op de zij slapen.

Slaaphouding

Bij de aanschaf van een hoofdkussen is het belangrijk om te weten in welke positie of posities je het meeste slaapt. Het doel van een kussen is namelijk dat je hoofd neutraal ligt tijdens het slapen en je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Zo kun je genieten van een goede nachtrust en fris en klachtenvrij wakker worden.

Misschien ben je een bewegelijke slaper. Dan kun je het beste kiezen voor een gemiddeld dik kussen. Met een medium hoofdkussen wordt je hoofd zo goed mogelijk ondersteund in alle slaapposities. Tenzij je een zeer tenger figuur hebt, dan kan je beter kiezen voor een zacht kussen.

Voor de zijslaper is een wat dikker kussen het meest geschikt. Hierbij is een medium tot stevig kussen een goede keuze. Grotere zijslapers hebben misschien een extra stevig kussen nodig. Mensen van een normaal postuur kunnen kiezen voor een medium kussen.

Als je een rugslaper bent is een zacht oftewel dunner kussen waarschijnlijk de juiste keuze. Een te hoog kussen is als rugslaper niet erg prettig omdat je dan een wat onnatuurlijke slaappositie zult gaan aannemen.

De buikslaper slaapt het fijnste door zonder kussen te slapen of te kiezen voor een zacht, dun kussen met weinig volume. Zo blijft je rug in één lijn en voorkom je klachten door een hoekige slaaphouding

Zo kies je het juiste hoofdkussen!

Hoofdkussen vulling

Nu je weet welke stevigheid voor jouw slaaphouding het beste geschikt is zijn we toegekomen aan de kussenvulling. Zoals je hoogst waarschijnlijk wel weet zijn hoofdkussens met diverse vullingen te verkrijgen. De keuze is vrij groot. De keuze kun je zelf bepalen op basis van behoefte, voorkeur en budget. Er bestaan kussens van onder andere wol, katoen, dons, kapok en synthetische materialen.  

Dons:

Een donzen kussen is zowel zacht en stevig van ligcomfort. Het kussen is heel licht door het gebruikte vulmateriaal en hierdoor in je slaap gemakkelijk mee te verplaatsen. Het donzen kussen heeft goede ventilerende eigenschappen, is goed vormbaar en is vochtabsorberend. Dons neemt overigens heel eenvoudig zijn oorspronkelijk vorm weer aan nadat er op is geslapen. Zo biedt een donzen kussen een goede ondersteuning aan de nek, schouders, het hoofd en de rug.

Wol:

Wollen kussens zijn wat minder vormbaar en een stuk zwaarder dan kussens met een donsvulling of kapok. Deze vulling behoudt zijn volume, waardoor je hoofd niet in het kussen zakt tijdens het slapen. Wol heeft uitstekende ventilerende eigenschappen en is net als kapok hypo-allergeen.

Kapok:

Hoofdkussens met kapok vulling zijn van nature hypo-allergeen, 100% plantaardig en net als dons licht van gewicht. Kapok vulling is iets steviger dan donzen kussenvulling en beter vormbaar en zachter dan kussens met een wollen vulling.

Zo kies je het juiste hoofdkussen!

Synthetische vulling:

Synthetische kussenvulling zoals latex en schuim hebben als voornaamste eigenschap dat het zeer goed zijn volume behoudt. Dit betekent dat de vulling de perfecte ondersteuning biedt aan het hoofd, de nek, schouders en rug en het vulmateriaal vormt zich naar het lichaam. Deze vulling maakt het kussen ook iets zwaarder.