Zelf een vuurtafel maken

Zelf een vuurtafel maken

Inhoud van deze blog

Is een vuurtafel zelf maken moeilijk?

Een vuurtafel maken is niet moeilijk alleen dien je er wel een beetje verstand van te hebben. Wil je zelf een vuurtafel maken, dan kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan en kun je zelf bepalen welk soort hout, welke vorm, welke afwerkingstechnieken en welke behandelingen (soorten beits) je gebruikt. Klinkt dit al te ingewikkeld of te vermoeiend? Wij hebben dit werk al voor je gedaan, neem een kijkje in ons gehele vuurtafel assortiment. Wij bieden o.a. ook de befaamde cocoon table aan van Happy Cocooning, dit zijn complete vuurtafels die binnen 24 uur in huis kunt hebben.

Zelf een vuurtafel maken

Een vuurtafel zelf maken; wat heb je nodig!

Hout en schuurpapier
Tegenwoordig kun je op diverse webshops terecht voor oud steigerhout, ook kun je op marktplaats kijken voor materiaal. Nieuw steigerhout kun je ook aanschaffen bij bouwmarkten als de Praxis of de Gamma. Het verschil tussen oud en nieuw steigerhout zit hem vooral in de kleur, nieuw steigerhout is licht van kleur omdat dit hout nog nooit gebruikt is. Oud steigerhouten planken zijn vaak doorleefd en donker van kleur, dit komt omdat deze in de bouw gebruikt werden om steigers mee te maken. Voorbeelden van vuurtafels van oud en nieuw steigerhout kun je bekijken door onze steigerhouten vuurtafels te bekijken.

Als je het hout in huis heeft is het ook handig om er schuurpapier bij aan te schaffen. Het schuren van het hout voorkomt het openhalen van huid en/of kleding.

Schroeven en gereedschap
Je hebt natuurlijk ook schroeven en gereedschap nodig om de planken aan elkaar te bevestigen, hiervoor kun je terecht bij een bouwmarkt in de buurt. Als je deze materialen binnen hebt, dan ben je nog niet klaar, want wat is een vuurtafel maken zonder inbouwbrander en gasfles?

Een inbouwbrander kun je eenvoudig online bij Godu bestellen

De dichtstbijzijnde gasflesaanbieders kunt je hier vinden: Benegaslight. Eventuele toevoegingen aan de vuurtafel zijn de vierkante glasombouw of rechthoekige glasombouw glasombouw en een vierkante wijkoeler of rechthoekige wijnkoeler.

Inbouwbranders

Om jouw vuurtafel af te maken mag een inbouw brander niet ontbreken, bekijk een kleine selectie hieronder.

description icon Makkelijk te instaleren en gebruiken
description icon Het flexibel bediengspaneel past in elke tafel
description icon Gemaakt van hoogwaardig RVS
description icon Verlicht en verwarmt jouw terras
 
description icon Makkelijk te instaleren en gebruiken
description icon Het flexibel bediengspaneel past in elke tafel
description icon Gemaakt van hoogwaardig RVS
description icon Verlicht en verwarmt jouw terras
 
description icon Makkelijk te instaleren en gebruiken
description icon Het flexibel bediengspaneel past in elke tafel
description icon Gemaakt van hoogwaardig gecoat staal
description iconVerlicht en verwarmt jouw terras
 

Hoe moet je een vuurtafel maken?

Het proces van een vuurtafel zelf maken hebben wij hieronder in een aantal stappen uitgelegd. Dit is een indicatie, je kunt hier uiteraard van afwijken.

Stap 1: Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om de tafel op een stabiele plek te plaatsen.
Stap 2: Zaag het hout in het formaat naar wens en schuur deze, zodat je je niet open haalt aan de tafel.
Stap 3: Bevestig de planken in een vierkant/rechthoek aan elkaar. Nu heb je de buitenkant van de tafel af. Denk aan het deurtje voor de gasfles!  

Tip: Je kunt de planken bijvoorbeeld in verstek zagen en bevestigen. Dit ziet er een stuk netter uit.

 

Stap 4: Bevestig plankjes aan de onderzijde van de vuurtafel zodat deze iets van de grond komt. Hierdoor kan het hout geen vocht absorberen en gaat de tafel langer mee.
Stap 5: Plaats nu op de bovenkant een aantal planken, maar zorg er voor dat er wel een gat in de bovenkant komt voor de brander. Zaag dit gat zorgvuldig uit, anders heb je niets meer aan de brander en de tafel.
Stap 6: Eventueel kun je de buitenhaard op gas in de beits zetten. Beits heeft een vochtwerende werking, hierdoor kunnen de planken minder vocht opnemen en heb je er nog vele jaren plezier van.
Stap 7: Verf de tafel in een kleur die bij jouw tuin past.
Stap 8: Plaats de brander in het gat.
Stap 9: Sluit de gasfles op de brander aan.
Stap 10: Genieten maar!

Wat je ook kunt doen is een gat maken in jouw huidige salontafel waardoor plaats gemaakt wordt voor een brander. Bij de salontafel met haard moet je wel goed kijken naar de grootte van het gat en de brander, anders zou de brander misschien niet goed aansluiten.

De hoge buiten openhaard zou natuurlijk ook erg leuk in de tuin staan. Met zijn moderne vormen verwarmt hij het terras op een sfeervolle manier. Het proces van een vuurtafel zelf maken blijft hierbij vrijwel hetzelfde.

Zelf een vuurtafel maken

Een vuurtafel zelf maken kan ook fout gaan…

Een vuurtafel maken kan snel fout gaan. Het kan bijvoorbeeld misgaan bij de aansluiting van de gasfles op de tafel, een foute meting, het zagen van het hout, het maken van een deurtje of het maken van een gat voor de brander in de tafel.Sommige foutjes hebben grotere gevolgen dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een gaslek. Een gaslek wordt vaak veroorzaakt door een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zo zijn dat de gasslang niet goed is aangesloten op de vuurtafel of dat het koppelstuk lek is.
De gevolgen van een gaslek zijn groots, indien de buiten openhaard op gas in een ruimte staat met onvoldoende luchttoevoer, bestaat een kans op explosie of brand. Ook kan inademing leiden tot verstikking, omdat gas zuurstof verdrijft. Kortom voor een vuurtafel maken moet u wel verstand van zaken hebben.

Met een goede aansluiting kun je dus een hoop voorkomen!
Als je bij ons een vuurtafel bestelt, kun je ervan uitgaan dat de tafel goed geïnstalleerd is. Wat je daarbij ook ontvangt is een gratis uitleg van ons team. Hierdoor weet je hoe je de vuurtafel op gas het beste kunt gebruiken.

Zelf een vuurtafel maken

Wil je ook een goedkope vuurtafel?

Een goedkope vuurtafel levert vaak niet hetzelfde resultaat als wat duurdere varianten. De inkoop van het materiaal van goedkope vuurtafels is meestal van wat mindere kwaliteit, waardoor het product minder duurzaam is. Dit betekent dat goedkope vuurtafels minder lang meegaan. Een vuurtafel zelf maken of een goedkope vuurtafel van lage kwaliteit aanschaffen is niet meer nodig! Wij garanderen je duurzaamheid, kwaliteit en een goede installatieservice. Bekijk deze vuurtafel aanbieding, dit is een model dat het beste loopt en is zeer scherp geprijsd.

Of je nu kiest voor een salontafel met haard of een vuurtafel zelf maken, het blijft een moeilijke klus die wij je graag willen besparen. Je ontvangt bij ons een goed afgewerkte, complete vuurtafel van hoge kwaliteit. Bekijk hier ons complete aanbod vuurtafels.

Deel deze blog: