Welke materialen heeft u nodig voor een top paella?

Wat heb je nodig voor het maken van een paella

Elke land heeft een gerecht dat mensen samen brengt. In Spanje is dat paella. Paella is het meest bekend gerecht in Spanje. Deze feestelijke  maaltijd is zeer geschikt voor feesten en familiebijeenkomsten. Het gerecht is verrassend eenvoudig te maken en het wordt traditioneel rechtstreeks uit zijn iconische pan geserveerd. In dit blog krijgt u een beeld van belangrijke benodigdheden voor top paella!

Inhoud van deze blog

De paella pan

De pan waar het gerecht klaar gemaakt moet worden is zeer cruciaal. U zult ten eerste moeten kijken naar het aantal personen. Een echte paella pan is breed, rond, ondiep en heeft gespreide kanten. De pan heeft twee handvatten. De vorm van de pan zorgt ervoor dat de rijst in een dunne laag kookt. De reden hiervan is dat de rijst zoveel mogelijk contact heeft met de bodem van de pan. Zo kan de rijst alle smaken makkelijker opvangen.

Paella pan van 36 cm

Een goede paella pan is gemaakt van zeer dunne metalen, meestal gewoon of geëmailleerd staal. De geëmailleerde pannen zijn eenvoudig te onderhouden omdat er een dun bescherm laagje overheen zit. Deze laag zorgt ervoor dat de pan niet gaat roesten.

Paella pannen worden in breedte groter gemaakt. Maar de hoogte van de pannen blijft gelijk. Dus een pan voor 12-14 personen heeft een maat van 50 cm. Een paella pan valenciana van deze maat is bij Godu verkrijgbaar. Godu heeft zelfs pannen met een diameter van 150 cm! Deze zijn alleen op bestelling leverbaar en de leveringsduur is maar 10 dagen.

Wat heb je nodig voor het maken van een paella

Paella branders

Heeft u thuis geen grote fornuis? Dan zult u een gasbrander nodig hebben. Godu heeft een breed assortiment aan gasbranders voor de paella pan. De branders zijn van het zeer gerespecteerde bedrijf Garcima. Garcima is al 40 jaar pioneer in het ontwerpen en produceren van paella kook benodigdheden. De branders zijn eenvoudig te gebruiken tijdens een paella feest in de tuin. De paella branders zorgen ook voor een gezellige sfeer omdat iedereen mee kan kijken hoe de paella gemaakt wordt. Uiteraard is het mogelijk om bij Godu losse poten bij uw branders te bestellen.

Belangrijke paella ingrediënten

Of u nou verse kip, zeevruchten of de beste groenten van het seizoen in uw paella recept wilt doen, het eindresultaat is uw persoonlijke creatie!

Paella rijst / arroz Bomba

De typische paella rijst is kort, dik en heeft een groot absorberend vermogen. Ook blijft de rijst relatief stevig tijdens de bereiding. Die eigenschappen maken het rijst ideaal voor paella. Zo kan het rijst al de smaken en aroma van de bouillon en toegevoegde ingrediënten opnemen zonder dat de rijst crème wordt zoals risotto. De meest gewaardeerd variant paella rijst soort is Bomba rijst. De rijst is volgens de experts de koning onder de rijstsoorten. De rijst is afkomstig uit de regio Calasparra in Spanje.

Arroz Bomba paella rijst
Bouillon voor paella

Bouillon

Belangrijk onderdeel van de paella bereiding is de rijst in de bouillon van vis– en schaaldieren of kip en konijn te bereiden. Zo absorbeert de rijst alle smaken en heerlijke geuren. Dit product bestaat 100% natuurlijk kippenbouillon. Het wordt in Spanje met veel aandacht geproduceerd en dat toont zich ook in de smaak, het product heeft een intense kippensmaak en een zachte smaak van groente. Deze kippenbouillon is puur van smaak en onvergelijkbaar met bouillon blokjes of kruiden. Voor een goede paella is dit product onmisbaar! De concentratie word alleen maar hoger omdat het vocht indampt en waardoor alle smaken in de rijst en de overige producten trekken.

Sofrito

Sofrito is een klassiek sausje die als basis gebruikt wordt in het Spaans, Portugees en Latijns-Amerikaanse keuken waaronder paella. In het Spaanse keuken bevat sofrito, knoflook, ui, paprika, pepers en tomaten gebakken in olijfolie. Uit een Spaanse onderzoek naar de gezondheidseffecten van het mediterrane dieet bleek dat mensen met kans op een hartziekte dit risico met 30 procent kunnen verlagen wanneer ze extra veel olijfolie of noten in hun eetpatroon bijsluiten. Het geheim van een goed sofrito is namelijk veel olijfolie, frisse tomaten en een heel langzame bereiding wijze. Het duurt namelijk uren totdat alle smaken perfect met elkaar gemengd zijn. Sofrito is in Spanje bijna niet te koop in de supermarkten. Dat komt omdat het product ambachtelijk is. De sofrito van Godu is 100% natuurlijk, zonder toevoegingen en wordt op ambachtelijke wijze gemaakt door de leverancier.

Sofrito voor paella
Bouillon voor paella

Saffraan

De specerij wordt vooral in landen als Iran, India en Spanje verbouwd. Ook wordt het binnen Europa vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Frankrijk,  Italië en in Turkije geteeld. Deze bloem bloeit met violette bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode draadjes en drie gele meeldraden. Uit de bloem worden de drie bloedrode draadjes handmatig getrokken vervolgens worden ze gedroogd en licht geroosterd. Over het algemeen is saffraan zeer prijzig. Dit heeft te maken met de luxe uitstraling en kwaliteit van de specerij. Saffraan staat centraal in de smaakvolle Spaanse paella’s. De specerij wordt voornamelijk voor haar zeer krachtige geur en smaak gebruikt.

Wist u dat er ongeveer 100.000 tot 150.000 meeldraden nodig zijn om 1 kilo saffraan te kunnen oogsten? Het oogsten van saffraan is arbeidsintensief en zorgt er ook voor dat het product het duurste specerij ter wereld is. Zo wordt saffraan ook wel het’ rode goud’ genoemd. Jaarlijks wordt er slecht 20 ton saffraan geproduceerd. De prijzen kunnen oplopen tot maar liefst € 8000 per kilo! Het lijkt erg duur maar saffraan is echter heel krachtig en slechts zeer kleine hoeveelheden zijn nodig om uw paella een smaaksensatie te geven. Natuurlijk kunt u bij Godu gemakkelijk betaalbare saffraan bestellen!

Hopelijk heeft u wat aan deze blog gehad, wij hopen ieder geval van wel. Like onze Facebook pagina, zo blijft u op de hoogte van de lekkerste recepten en andere leuke aanbiedingen.

Buen provecho en culinaire groeten,
Team Godu