Wat is het verschil tussen een enkel- of 4-seizoenen dekbed?

Wat is het verschil tussen een enkel- of 4-seizoenen dekbed?

Er bestaan kort gezegd twee soorten dekbedden; een enkel dekbed en een 4-seizoenendekbed. Maar welk dekbed is nu eigenlijk beter, of beter gezegd, welk soort dekbed past het beste bij jou? Zowel op het gebied van enkel dekbedden als 4-seizoenendekbedden is er veel op de markt. In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil is tussen deze twee soorten dekbedden en waar je op moet letten als je een keuze gaat maken tussen een enkel dekbed of een 4-seizoenendekbed.

Inhoud van deze blog

Warmteklasse van enkele dekbedden

Om een goed inzicht te krijgen in is het van belang om eerst eens te kijken naar de warmteklassen van een dekbed. Dekbedden zijn verkrijgbaar in warmteklasse 1, 2, 3 of 4. De warmteklasse wordt bepaald door het vulgewicht en de soort vulling. Om een beetje een idee te krijgen;

  • Warmteklasse 1: deze dekbedden bieden de hoogste warmte-isolatie en zijn geschikt voor de winter en voor mensen die het snel koud hebben
  • Warmteklasse 2: dekbedden van deze klasse bieden een gemiddelde warmte-isolatie en zijn het hele jaar door geschikt
  • Warmteklasse 3: warmteklasse 3 dekbedden zijn ideaal voor het voor- en najaar.
  • Warmteklasse 4: deze dekbedden zijn het dunst en daarmee geschikt voor de zomer en voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts.

Het enkele dekbed

Een enkel dekbed is een dekbed dat je het hele jaar door kunt gebruiken. Vooral als je slaapkamer altijd op een constante temperatuur is, kan een enkel dekbed een goede optie voor jou zijn. Een enkel dekbed bestaat uit één laag en biedt een goede warmte-isolatie. Eventueel kun je er nog voor kiezen om twee enkel dekbedden aan te schaffen; een dunnere voor de warmere nachten, en een dikkere voor de koudere nachten.

Wat is het verschil tussen een enkel- of 4-seizoenen dekbed?

Het 4-seizoenendekbed

Een 4-seizoenendekbed bestaat uit twee delen; één zomerdeel van warmteklasse 4 en één herfst/lente deel van warmteklasse 3. Deze delen kun je afzonderlijk gebruiken, maar je kunt ze ook aan elkaar bevestigen door middel van een rits of drukknopen. Hierdoor creëer je een extra dik dekbed van warmteklasse 1, waaronder je het tijdens de koude winternachten heerlijk warm hebt. Het grootste voordeel van een 4-seizoenendekbed is dat je de dekbedden zeer gemakkelijk kunt aanpassen naar gelang je het warm af koud hebt. Zodra het echt koud wordt, knoop of rits je de twee dekbedden aan elkaar om zo een heerlijk warm en dik dekbed te creëren voor de koude wintermaanden. En als het buiten weer wat warmer begint te worden, haal je ze gewoon weer van elkaar af.

Conclusie: welk dekbed is de beste keuze voor mij?

Of een enkel dekbed of juist een 4-seizoenendekbed het beste bij jou past is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je het snel warm hebt in bed, ben je wellicht tevreden met een dekbed in warmteklasse 1. Als de temperatuur in jouw slaapkamer flink schommelt en je wilt met de seizoenen meebewegen, dan kun je het beste voor een 4-seizoenendekbed kiezen. Jouw persoonlijke voorkeur en persoonlijke situatie zal de uiteindelijke keuze bepalen. Let wel; het juiste dekbed draagt zijn steentje bij aan een goede nachtrust. Goed slapen en uitgerust wakker worden is bovendien weer heel belangrijk voor je gezondheid. Daarom is het van belang dat je goed voor jezelf op een rijtje zet waar jouw persoonlijke behoeften liggen en om daarop de keuze voor een bepaald dekbed te baseren.

Deel deze blog: