Wat is het juiste matras bij rugklachten?

Wat is het juiste matras bij rugklachten?

Je hebt een lange dag achter de rug en je hebt zin om lekker onder de wol te kruipen. Maar wat als je nachtrust wordt verstoord door een zeurende pijn in je rug? Meestal is je matras niet de directe oorzaak van rugpijn. Een oud of versleten matras kan je pijn echter wel verergeren. Een goed matras, precies op jouw behoeften afgestemd, zorgt voor een ontspannen slaaphouding en daarmee voor een goede nachtrust.

Inhoud van deze blog

Rugklachten: wat is de oorzaak?

Er zijn meerdere redenen voor (nachtelijke) rugpijn. Rugpijn heeft vaak te maken met stress, overbelasting of een verkeerde houding. Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe je erbij ligt. Slaaphouding is heel belangrijk. Je wilt je spieren optimaal laten herstellen van de dag, zodat je de volgende dag energiek kunt beginnen. Slaap je graag op je buik? Dit kan zorgen voor spanning in de rug, waardoor je ‘s ochtends met een zeurderig gevoel wakker wordt. Probeer eens op je zij te gaan slapen, met je benen iets gebogen. Goede kans dat je rug de volgende ochtend eens stuk beter aanvoelt!

Leestip: Lees hier meer over slaaphoudingen.

Je hoofdkussen speelt ook een rol. Heb jij al jarenlang hetzelfde versleten kussen en ben je er nog niet aan toegekomen om deze te vervangen? Nu is een goed moment, want het zou zomaar kunnen dat je hiermee de druk op je rug en nek verlicht.

Wees er op tijd bij: voorkom ernstige klachten

Misschien zie je een beetje rugpijn of stijve spieren nu nog niet als een probleem, maar het is wel van belang om er iets aan te doen voordat je ernstige problemen ontwikkelt. Langdurig een verkeerde lighouding aanhouden kan pijnlijke gevolgen hebben. Als je niet op een juiste manier ligt, kunnen je spieren zich niet voldoende ontspannen en herstellen van de dag. Spierherstel is ontzettend belangrijk voor een gezond en sterk lichaam.

Rugklachten kunnen daarnaast zorgen voor slaapgebrek. Het is wetenschappelijk bewezen dat slaapgebrek allerlei nare gevolgen kan hebben, zowel voor jezelf als voor anderen (bijvoorbeeld in het verkeer). Ook heb je meer kans op ziekte en voel je je over het algemeen niet fit, waardoor je niet alles uit een dag kunt halen wat erin zit. Zonde!

Wat is het juiste matras bij rugklachten?

Welk matras helpt bij rugklachten?

Je kunt nu wel je best gaan doen om je lighouding te verbeteren, maar als je matras oud en ingezakt is, dan sta je alsnog met rugpijn op. Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Je kunt het kopen van een matras een keertje uitstellen door hem om te draaien, maar doe dit niet te vaak, want op een gegeven moment ben je toch echt aan een nieuw matras toe.

Welk matras is nu het beste als je rugklachten hebt? Dit verschilt per persoon en de slaaphouding. Helaas, er bestaat niet één matras dat alle rugklachten verhelpt. De belangrijkste factor is de stevigheid van het matras. Het is onontbeerlijk dat je lichaam, met name de ruggengraat, op de juiste plekken ondersteund wordt. Welk matras de juiste is, is daarnaast afhankelijk van meerdere aspecten: de slaaphouding, wat je comfortabel vindt, de specifieke rug- of nekklachten en je postuur. Ben je een echte zijslaper? Zorg er dan voor dat je schouders en heupen voldoende kunnen wegzakken in het matras om druk op je rug te verminderen. Slaap je altijd op je rug? Dan moeten je schouders, je billen en je bekken voldoende kunnen wegzakken. Belangrijk is de veerkracht van het matras, maar ook het bedklimaat en ventilatie. Als je al deze factoren bij elkaar neemt, dan komt een traagschuimmatras goed uit de verf. Ook koudschuim en pocketvering leveren veel steun en een optimale ventilatie. Als je echt last hebt van rugklachten, dan is polyether een minder goede keuze.

Probeer ‘m uit: 100 dagen proefslapen

Er zijn een aantal factoren waarop je je keuze kunt baseren, maar je weet pas echt of een matras bij je past als je erop geslapen hebt. Maak daarom vooral gebruik onze 100 dagen proefslapen garantie. Kijk hier voor de voorwaarden.

Deel deze blog: