Waar let je op bij de aanschaf van een matras; 8 tips!

Waar let je op bij de aanschaf van een matras; 8 tips!

Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk en valt of staat met een goed matras. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw matras zul je merken dat er veel keuze is aan verschillende soorten matrassen. Welk matras je kiest hangt onder meer af wat jouw behoeftes en wensen zijn. En niet te vergeten, wat je budget is. In dit artikel helpen we je met 8 tips graag op weg bij het maken van de juiste keuze voor een goed matras.

Inhoud van deze blog

1. Goede ondersteuning

Tijdens de zoektocht naar het ideale matras is het goed om na te gaan hoeveel en welke vorm van ondersteuning het meeste geschikt is voor jou. Verder is het natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een slaapt nou eenmaal liever iets zachter of juist harder dan de ander. Voor een goede nachtrust blijft het altijd wel belangrijk dat je lichaam wordt voorzien van een goede ondersteuning. Dat heeft ook te maken met je slaaphouding. Als je bijvoorbeeld op je rug slaapt mag het matras best iets harder zijn dan wanneer je een zijslaper bent. Voor zijslapers is het erg belangrijk dat het nieuwe matras zich voldoende naar het lichaam vormt zodat de rug in een rechte lijn blijft.

Waar let je op bij de aanschaf van een matras; 8 tips!

2. Soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen op de markt. Ieder met zijn eigen unieke eigenschappen. Matrassen zijn er in diverse vormen, maten en comfortabiliteit. Het is namelijk erg belangrijk dat een matras lekker en comfortabel ligt, je koopt immers niet iedere week een nieuw matras! Het is overigens ook niet zo wanneer een matras erg duur is dat deze meteen de beste keuze is, maar probeer ook zeker niet je keuze te leggen op de goedkoopste. Het gaat er puur om welk matras voor jou het meest geschikt is en dat heeft niets te maken met het prijskaartje van het matras. Iedere matras soort is anders en naast budget zijn ieders wensen en behoeftes natuurlijk heel persoonlijk.

3. Ventilatie en vochtregulatie

Tijdens onze slaap verliezen we iedere nacht ongeveer een halve liter vocht. Goede ventilerende en vochtregulerende eigenschappen zijn dus erg belangrijk, vooral wanneer je veel transpireert of het snel warm hebt. Misschien heb je het juist snel koud. Dan kun je het beste kiezen voor een matras dat goed isoleert. Deze matrassen houden de warmte beter vast waardoor je het niet snel koud zult krijgen. Wel een puntje, een matras met een goede warmte-isolatie ventileert vaak wel iets minder. Dat is een keuze die je moet overwegen. Wanneer je het snel koud hebt zal je waarschijnlijk ook niet snel transpireren en zal een verminderde ventilatie niet heel erg zijn.

4. Lichaamsgewicht

De benodigde mate van ondersteuning hangt ook af van je lichaamsgewicht. Ben je erg licht dan kan een zachter matras meer comfortabiliteit bieden. Wanneer je juist iets zwaarder bent kan een harder, steviger matras meer comfortabel zijn voor jou. Overigens is iemand van een gemiddeld postuur vaak meer gebaat bij een matras van gemiddelde zachtheid, oftewel stevigheid. Naast je lichaamsgewicht is het natuurlijk altijd nog je eigen keuze, wat jij lekker vindt liggen en comfortabel vindt is uiteraard het allerbelangrijkste. Ook blijft het het allerbelangrijkste dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt en klachten door een verkeerde ondersteuning worden voorkomen.

Waar let je op bij de aanschaf van een matras; 8 tips!

5. Allergieën

Mensen die last hebben van allergieën en huisstofmijt of hier sneller gevoelig voor zijn, kunnen het beste kiezen voor een matras met een hoge anti-allergene eigenschappen. Er is veel keuze in anti-allergene matrassen en deze zijn dan ook speciaal ontwikkeld om het beste comfort en een goede nachtrust te bieden aan mensen met een gevoeligheid voor huisstofmijt en andere allergieën. Ook is het letten op een afneembare tijk een tip die we je mee willen geven. Wanneer je namelijk de tijk van een goed anti-allergeen matras op 60 graden kunt wassen, weet je zeker dat huisstofmijt en bacteriën geen kans krijgen om te nestelen in jouw nieuwe matras!

6. Matrasvullingen

Er bestaan vele soorten matrasvullingen van bijvoorbeeld veren of schuim. Maar ook is er natuurlijk het waterbed. Hieronder beschrijven we een aantal matrasvullingen, zo krijg je een idee waar iedere matrasvulling uit bestaat.

Pocketvering: een pocketveringmatras bestaat uit tientallen tot honderden springveren die ieder voor zich verpakt zijn in textiel zakjes. De veren functioneren hierdoor afzonderlijk van elkaar en bieden voor ieder lichaamsgedeelte een diversiteit aan ondersteuning.

Koudschuim: een matras gevuld met koudschuim, oftewel HR-schuim, is het meestgebruikte vulmateriaal voor matrassen. Koudschuim bevat veel goede eigenschappen en kwaliteiten en wordt veelal gebruikt in combinatie met andere matrasvullingen.

Traagschuim: deze matrasvulling staat ook wel bekend als “memory foam”. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich hierdoor perfect aanpassen aan jouw lichaamsvorm. Lang niet iedereen vindt het vertraagde gevoel van traagschuim fijn, zorg er daarom voor dat je eerst het gevoel kunt testen voordat je een traagschuim matras aanschaft.

Polyether: polyether matrassen is de goedkoopste variant matras op de markt. De kwaliteit van polyether is niet slecht, maar voelt minder comfortabel en soepel aan dan andere schuimsoorten. Polyether matrassen worden veelal in de logeerkamer of de kinderkamer gebruikt.

Latex: latex matrasvullingen is veelal gemaakt van een combinatie van natuurrubber en synthetisch rubber. Doorgaans is natuurrubber van betere kwaliteit, dus de kwaliteit van het matras is hierdoor erg afhankelijk van de percentage natuurrubber en synthetisch latex in het matras. Latex is erg soepel en comfortabel, maar de ventilatie kan iets minder zijn.

Gel: gel kan op diverse manieren worden verwerkt in een matras. Zo kan de gel bijvoorbeeld geheel verspreid worden in kleine deeltjes in combinatie met schuim of een verwerkt worden als massieve laag over de gehele lengte van het matras. Gel heeft zachte, soepele en comfortabele eigenschappen.  

Vezels: vezel vulling voor matrassen hebben als groot voordeel dat deze matrassen voorzien zijn van een perfecte ventilatie. Mits er een teveel aan schuim rondom de vezels wordt gebruikt. Vezel vulling kan bestaan uit natuurvezels of kunstvezels.

Bonellvering: de bonellvering bestaat uit vele losse, dubbelconische vier- of vijfslagsveren en is een binnenvering soort matrasvulling. De veren zijn onderling verbonden met een spiraalveer. Bonellvering is enkel in zones te verdelen en bewegen lang na wanneer je gedraaid bent. Hierdoor zijn matrassen met bonellvering niet meer zo populair.

Waterbed: Naast alle bovengenoemde matrasvullingen is er natuurlijk ook nog het waterbed! Een waterbed vormt zich perfect naar je lichaamscontouren en zaken zoals regeling van de temperatuur zijn allen naar eigen wens in te stellen. Daarnaast heb je minder last van bacteriën, huisstofmijt en stof als je slaapt op een waterbed. Een waterbed heeft ook nadelen. Zo ventileert een waterbed niet, kost deze (veel) stroom en vergt een waterbed best wel wat onderhoud. Daarnaast kunnen er ook flinke defecten ontstaan zoals kapotte elementen voor de verwarming en lekkages.

7. Persoonlijke eigenschappen

De keuze voor een goed matras is natuurlijk erg afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en die van je eventuele partner. Door te kijken naar je slaaphouding, gewicht, welke mate van comfort je het fijnste vindt, de verdere persoonlijke wensen en natuurlijk je budget dan ben je vaak al aardig op weg om een goede keuze te kunnen maken. Zorg er in ieder geval voor dat je goed rondkijkt voordat je een matras aanschaft zodat je de juiste keuze kunt maken. Een matras ligt immers vaak voor een lange tijd op je bed! Ga eens lekker rondkijken op internet of in de winkel en ontdek de mogelijkheden en grote keuze aan matrassen.

Waar let je op bij de aanschaf van een matras; 8 tips!

8. Proefliggen

Of je nu een matras online koopt of in de winkel, zorg er in ieder geval voor dat je kunt proefliggen. Zo weet je zeker dat je nieuwe matras aan al je wensen voldoet en krijg je een idee van hoe het matras ligt. Veel (online) winkels bieden een aantal dagen proefslapen aan en een goede retourtermijn. Let hier overigens wel op, je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan! Daarnaast kun je op deze manier goed testen hoe het matras gedurende de hele nacht slaapt. Het is wel zo fijn wanneer je na een misschien wel lange zoektocht een nieuw matras hebt gekozen, je er volledig tevreden mee bent.

Deel deze blog: