Waar let je op bij de aanschaf van een afvalemmer?

Waar let je op bij de aanschaf van een afvalemmer?

Een afvalemmer is een onmisbaar item in elke keuken en badkamer. Welke afvalbak je het beste kunt kiezen, hangt af van veel factoren. Niet alleen als het gaat om de vorm, formaat of kleur valt er veel te kiezen, ook als het gaat om de manier van openen en het gebruiksgemak je van een afvalemmer verwacht. In dit artikel vertellen wij je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een afvalemmer, zodat het jij helpt bij het maken van de juiste keuze.

Inhoud van deze blog

Welk formaat heb je nodig?

Bij de aanschaf van een nieuwe afvalemmer kijk je in eerste instantie naar het aantal liters je nodig hebt. Je kunt je voorstellen; hoe groter je huishouden, hoe meer afval je produceert, hoe hoger je afvalemmer mag zijn. Een richtlijn is:

  • 1 persoon: 15 tot 30 liter
  • 2-3 personen: 30 tot 50 liter
  • 4 of meer personen: 50 tot 65 liter
 

Manier van afval scheiden

Het formaat van de afvalemmer hangt ook af van de manier waarop je je afval wilt scheiden. Zo is het mogelijk om meerdere kleinere afvalemmers naast elkaar te zetten, maar ook om een prullenbak te kiezen met meer dan één vak; de zogenaamde recycler. Doordat deze afvalemmer uit meerdere vakken bestaat kun je eenvoudig je afval scheiden. Zo kun je de ene helft voor je restafval gebruiken en de andere helft voor je GFT-afval. Ideaal om zo je steentje bij te dragen aan een beter milieu.

De grootte van je keuken

Je kunt wel qua gezinssamenstelling een grote prullenbak nodig hebben, maar als je de ruimte in je keuken niet hebt voor een grote afvalemmer, dan houdt het ook op. Je kunt ook kiezen voor een inbouwprullenbak. Deze monteer je eenvoudig in je keukenkastje. Het voordeel is dat de afvalemmer uit het zicht staat en een opgeruimde uitstraling geeft. Het nadeel is dat je daarmee een keukenkastje niet kunt gebruiken om er andere keukenaccessoires in op te bergen.

De vorm van de prullenbak

Voordat je een prullenbak aanschaft bepaal je eerst de plek waar de afvalemmer moet komen te staan. Wil je je afvalemmer zoveel mogelijk wegwerken in een onzichtbaar hoekje? Of mag je prullenbak een echte eyecatcher zijn en een prominente plek in de keuken hebben. Heb je een smal nisjes, dan kan bijvoorbeeld een lange, smalle afvalemmer heel handig zijn. Ook zijn er half ronde modellen verkrijgbaar. Hierbij is de achterkant recht, zodat je deze makkelijk tegen een muur kunt plaatsen. Dus bepaal eerst de plek waar de emmer moet komen, en vervolgens bepaal je wel model daar het mooist en handigst bij past.

Hoe wil je de afvalemmer openen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een afvalemmer kunt openen. Omdat hygiëne in de keuken belangrijk is, is een pedaalemmer waarbij je je handen niet hoeft te gebruiken ideaal. De bekendste manier om een afvalemmer te openen is met een voetpedaal. Met je voet druk je op een pedaal en de deksel vliegt open. Er zijn echter nog andere manieren die zeker het overwegen waard zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook prullenbakken met een sensor. Zodra jij in de buurt komt, gaat het deksel open, zonder dat je de prullenbak hoeft aan te raken. Soft Touch is ook een mogelijkheid. Een lichte druk is voldoende om de deksel open te laten gaan. Dit hoeft niet per se met je vinger, met je elleboog lukt het ook. De afvalemmer wordt wel sneller vies.

Waar let je op bij de aanschaf van een afvalemmer?

Waar kun je verder nog op letten?

De grootte is bepaald, de kleur, de vorm, het materiaal. Je weet precies wat je wilt. Er zijn nog een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een vuilnisbak. Als extraatje. Gewoon omdat het handig is.

Als je kiest voor een afvalemmer van RVS, dan zijn vingerafdrukken snel zichtbaar. Je hebt dan de mogelijkheid om te kiezen voor afvalemmers met een Fingerprint Proof Coating waardoor de vingerafdrukken niet zichtbaar zullen zijn.

Niet elke afvalbak is voorzien van een losse binnenemmer. Dit kan echter wel ideaal zijn omdat het makkelijker is schoon te houden en het verwisselen van een vuilniszak gaat ook veel makkelijker. Een losse binnenemmer heeft ook als voordeel dat je makkelijker de zak over de binnenemmer heen kunt vouwen, zodat de vuilniszak niet uitsteekt en dus niet in het zicht is.

Als je niet van lawaai houdt, dan is een afvalemmer met een geruisloze sluiting wat voor jouw. Soft Close. De deksel springt rustig open, maar ook weer stilletjes dicht. Ideaal.

Let er wel op dat sommige merken, zoals Simple human, eigen vuilniszakken hebben zodat de zak altijd perfect in de afvalbak past!

Deel deze blog: