De butaan gasfles wordt in Nederland niet zo veel meer gebruikt. De meeste gasflessen worden gevuld met propaan. Tijdens het gebruik van de vuurtafel op gas merk je het verschil niet. Propaan en butaan zijn allebei een vloeibaar gemaakt petroleumgas, en over het algemeen bekend als LPG. Autogas is een mengsel van butaan en propaan. Het enige merkbare verschil tussen butaan en propaan is dat propaan te gebruiken is bij lage temperaturen en butaan niet. Butaan is bij temperaturen bij het vriespunt niet meer te gebruiken en propaan is te gebruiken tot een temperatuur van -42 graden.
Bij gebruik van een langere tijd is het mogelijk dat een gasfles kan gaan bevriezen en dat de vlam dan uitgaat. Dit is een probleem bij de gasfles en daar is weinig aan te doen. Het komt doordat het propaan tijd nodig heeft om het vloeibare gas om te zetten naar dampgas. Als de gasfles klein is of als de vlammen hoog staan dan is er onvoldoende tijd voor dat proces en zal na een tijdje de bevriezing optreden. Er is dus niets mis met de tafelhaard op gas en het hoeft ook niet zo te zijn dat de gasfles leeg is. Aan het deel wat bevroren is (witte rijp op de fles) kun je zien hoeveel gas er nog in de fles zit. Als de gasfles bevroren is, is het aan te raden eventjes te wachten voor dat je de haard weer aanzet, zo’n 15 – 25 min is voldoende. Bij gasflessen van 10-12 kg zal het bevriezen niet zo snel gebeuren. Bij een gasfles van 5 kg zal dit sneller voorkomen. Propaan gasflessen zijn in veel maten verkrijgbaar. De maten 5 kg en 10,5 kg zijn populair. Verder zijn er propaangasflessen van 18 kg, 33 kg en 46,5 kg.
Naast de normale stalen gasflessen zijn er ook lichtgewicht gasflessen van kunststof. Er zijn verschillende varianten kunststof gasflessen verkrijgbaar, die ieder perfect in de vuurtafel op gas passen. Het merk Benegas Light heeft gasflessen die bijna twee keer zo licht zijn als de normale stalen gasflessen. Deze zijn makkelijk te dragen door het lichte gewicht en de grote, ruime handvatten. De kraag biedt ook bescherming voor de gaskraan. De kunststof gasflessen laten ook geen roestplekken achter, bij de stalen gasflessen kan dit wel het geval zijn.
Welke gasfles je ook gaat kopen, let er altijd op dat de gasfles verzegeld is. Let er bij het kopen op dat de verzegeling niet is verbroken. Zo ben je er zeker van dat je een veilige, goed werkende gasfles koopt die gevuld is met de juiste hoeveelheid propaan-/butaangas. De druk in een gasfles wordt bepaald door de temperatuur. De druk is daarom niet altijd gelijk. Om ervoor te zorgen dat de druk wel altijd constant is, maak je gebruik van een gasdrukregelaar. Let er bij het aansluiten van de gasdrukregelaar goed op dat deze dezelfde gasdruk aangeeft als de aan te sluiten apparatuur (30 of 50 mbar). Ook moet je er op letten dat er alleen goedgekeurde propaangasslangen gebruikt worden. Een goedgekeurde gasslang herkent je aan de opdruk ‘NEN5654’ en het productiejaar. Gebruik altijd slangklemmen aan beide kanten, zodat de slang niet kan losschieten. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat de slang elke 3 – 5 jaar vervangen wordt. Sluit bij het aansluiten en verwisselen van de gasfles altijd de gaskraan, ook bij lege gasflessen. Draai de gaskraan altijd met de hand open. Gebruik geen gereedschap of geweld om de gaskraan los te draaien. Krijg je de gaskraan niet zelf open, breng de gasfles dan terug naar de leverancier.
Gasflessen zijn verkrijgbaar bij honderden gasflesverkooppunten door heel Nederland. Ook op vrijwel elke camping kun je gasflessen kopen of omruilen. Benegas Light is in Nederland verkrijgbaar bij ruim 850 verkooppunten. Als je jouw gasfles wilt inleveren doe dit dan ook alleen bij een officieel Benegas Light verkooppunt. Dit om te garanderen dat je het statiegeld krijgt uitbetaald. Benegas Light is er op deze manier ook zeker van dat de fles via het officiële kanaal weer terug komt. In het buitenland is Benegas Light alleen verkrijgbaar in België. BP gas light flessen die in het buitenland gekocht zijn kunnen niet in Nederland omgeruild worden voor Benegas Light gasflessen, maar passen wel in de vuurtafel op gas.
KLIK HIER om een Benegas verkooppunt bij jou in de buurt te zoeken >>
Propaangas is een brandstof. Zorg er altijd voor dat er bij het aansluiten of verwisselen van een gasfles op de buiten openhaard niet wordt gerookt en er geen open vuur in de buurt is. Zet de gasflessen altijd in een ruimte met goede ventilatie. Zo kan vrijgekomen gas niet in de ruimte blijven hangen. Zet als het kan de gasfles buiten neer. Niet aangesloten gasflessen moeten buiten worden bewaard en de Gasfles mag niet opgeslagen of gebruikt worden op plaatsen waar de temperatuur hoger wordt dan de normale omgevingstemperatuur. De Gasfles is niet geschikt om gebruikt te worden op plaatsen waar de temperatuur meer dan 40 graden Celsius kan worden. Bij temperaturen hoger dan 40 graden Celsius zal het kunststof zijn sterkte verliezen (en kan dan mogelijk vlam vatten). Als de temperatuur stijgt, gaat ook de temperatuur (en dus de druk) in de gasfles omhoog. Plaats de gasfles rechtop en waar mogelijk in de schaduw of op een koele plaats. Graaf de gasfles NIET in, want dan valt de druk weg. In geval van brand, draai dan zo snel mogelijk de gaskraan dicht en verwijder de gasfles. Kan dit niet, koel dan vanaf een veilige afstand de gasfles met water. Neem geen risico’s en waarschuw de brandweer via alarmnummer 112. Ga voor een veilige en goed gevulde gasfles naar een erkend verkooppunt. Een lege gasfles moet je altijd omruilen bij een erkende gasflessendealer. Gevulde gasflessen dienen altijd verzegeld te zijn.
Op onze website zul je al snel merken dat er een ruime keuze is aan vuurtafels. Zo bieden wij tafels aan die wij zelf maken, dit zijn vuurtafels van steigerhout. Wij bieden ook complete vuurtafels van de merken Happy Cocooning en Cosi Fires. Van beide merken hebben wij de volledige collectie in ons aanbod.
Wil je zelf een vuur tafel bouwen? Kijk dan eens naar een inbouwbrander, hiermee maak je zelf eenvoudig een vuurtafel.
Bekijk hier meer informatie over onze vuurtafels. Je kunt bijvoorbeeld een mooie vuurtafel op gas bij een loungeset plaatsen of een vuurtafel voor binnen is ook een optie. Meer weten? Bekijk onze informatie pagina.