Trampoline kopen; tips waar je op moet letten!

Trampoline kopen; tips waar je op moet letten!

Een trampoline kopen kan best lastig zijn. Waarschijnlijk ben je er al achter gekomen dat er met een een aantal factoren rekening gehouden moeten worden bij de aanschaf van een trampoline. En dat er veel verschillende trampolines op de markt beschikbaar zijn. In deze blog gaan wij nader in waar je op moet letten bij de aanschaf van een springkussen. Wat zijn jouw wensen en welke trampoline is het meest voor jou geschikt?

Inhoud van deze blog

Wie gaan de trampoline gebruiken?

Dit is een goede eerste vraag om te stellen. Wie gaan er gebruik maken van de trampoline en wat is hun gewicht? Het maximale draaggewicht verschilt namelijk per trampoline. Gaan er zowel kinderen als volwassenen gebruik maken van de trampoline? Let er dan op dat het maximale draaggewicht afgestemd is op het gewicht van de zwaarste volwassene. 

Trampoline kopen; tips waar je op moet letten!

Welke afmeting moet ik kiezen?

Bij de aanschaf van een trampoline moet je uiteraard letten op het formaat. Welke maat geschikt is voor jou is vooral afhankelijk van hoe groot je tuin is en wat je wensen zijn. Misschien wil je een kleine trampoline aanschaffen voor de kinderen, maar houd wel in de gaten dat de kinderen zullen groeien. Ga je dan voor een tijdelijke investering in een kleine trampoline of ga je gelijk voor een grotere zodat de kinderen (en misschien jij) er lang plezier van kunt hebben? Een grotere trampoline geeft natuurlijk wel meer springplezier, maar het is maar net waar je plek voor hebt. 

Een ronde of rechthoekige trampoline?

Over het algemeen neemt een ronde trampoline meer ruimte in beslag dan een rechthoekige. Dit omdat je een ronde trampoline niet precies in een hoek kwijt kunt. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een trampoline gaat kopen. Vanwege de ruimte en de vormgeving is de rechthoekige trampoline erg populair in moderne tuinen. Ook goed om even over na te denken: een rechthoekige trampoline vereist iets meer balans dan een ronde trampoline. Dit is natuurlijk geen ramp, want balans kun je uiteraard leren, maar let hier wel op.

De trampolineveren

Als je wilt dat je trampoline langdurig meegaat, is het verstandig om te letten op de kwaliteit van de trampolineveren. Een trampoline kan veren hebben welke gemaakt zijn van staal, RVS en wat je ook veel hoort is veren die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal. RVS en gegalvaniseerd staal zijn altijd het beste. Dit zorgt er namelijk voor dat de veren niet gaan roesten en zorgen voor een lange levensduur van de trampoline. Bij een ronde trampoline zijn alle veren gelijk gespannen waardoor je als het ware naar het midden wordt gedreven. Bij een rechthoekige trampoline is dat niet zo. De veren in een rechthoekige trampoline zijn ongelijk gespannen, wat ervoor zorgt dat je hoger kunt springen, maar ook dat een hogere balans gewenst is. Overigens geven lange veren een veel betere springkwaliteit dan korte. Nog een dingetje om goed op te letten bij de aanschaf van een trampoline.

Trampoline kopen; tips waar je op moet letten!

Veiligheidsrand

Wat betreft de rand is het belangrijk om bewust te kiezen en goed te kijken naar het soort materiaal en de dikte ervan. Wanneer de veiligheidsrand gemaakt is van PVC (wat in de meeste gevallen zo is) dan geldt eigenlijk hoe dikker het PVC hoe beter het is. Randen van PVC hebben een aanzienlijk langere levensduur dan een rand gemaakt van PE. Trampolines met een PE rand vind je veelal bij de plaatselijke bouwmarkt en hebben een korte levensduur van 1 tot 3 jaar. Naast de levensduur is natuurlijk de veiligheid van erg groot belang. Dit voorkomt dat de voeten tussen de veren belanden en zorgt voor een goede bescherming tijdens valpartijen. 

Veiligheidsnet. Wel of niet doen?

Of je ervoor kiest om wel of geen veiligheidsnet om je trampoline te plaatsen ligt vooral aan de hoogte van de trampoline. Bij een hoge is het altijd aan te raden een veiligheidsnet te plaatsen. Als je een ingegraven trampoline hebt die gelijk is met de grond, dan is een veiligheidsnet niet nodig.

Framedikte van de trampoline

De staaldikte van het frame geeft aan hoe hoog de kwaliteit van de trampoline in kwestie is. Misschien zal het niet het eerste zijn waar je op let tijdens de aanschaf, maar het is ook zeker niet onbelangrijk! De meest gangbare staaldikte van het frame is tussen de 1,2 en 1,5 mm, maar een frame van dikkere kwaliteit is beter. Hoe dikker het frame, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de trampoline mee zal gaan. 

Trampoline ingraven of niet?

Dat is een keuze welke afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. Een trampoline ingraven kan erg mooi zijn omdat de trampoline meer in zijn geheel onderdeel wordt van de tuin en minder opvalt. Er zijn ook keerzijden, de trampoline kan namelijk niet meer verplaatst worden naar een andere plek in de tuin. Denk er dus goed over na en weeg de voordelen af tegen de nadelen. Let bij een trampoline die je kunt ingraven op de luchtcirculatie. Het is belangrijk dat de lucht voldoende weg kan, dit zorgt voor een beter springcomfort.

Garantie en service

Wanneer je een trampoline koopt is het allesbehalve fijn dat wanneer er iets met je trampoline is of je bent niet tevreden, dat je erachter komt dat de garantie en service niet is zoals je had verwacht. Ben je van plan een trampoline online te kopen? Bij Godu zit je altijd goed als het gaat om een goede klantenservice! Maar ook als het gaat om veiligheid en kwaliteit van onze producten! Wel is het goed om goed je garantieperiode voor ogen te houden. 

Deel deze blog: