Wanneer je vijver een beetje groen water heeft of troebel is heeft kan dit een aantal oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er algen aanwezig zijn in het water of misschien heb je net wat verplaatst in de vijver of het water ververst. Hoe dan ook is het natuurlijk altijd het mooiste als je vijver mooi helder is! Het biologische evenwicht is hierbij erg belangrijk.
Doordat de bacteriën in het water organische afvaldeeltjes zoals vissenpoep, bladeren en bodemslib omzetten in kooldioxide (CO2) is een goed evenwicht van bacteriën in de vijver erg belangrijk. De bacteriën hebben zuurstof nodig om CO2 te produceren om dit om te kunnen zetten naar mineralen in het vijverwater. Door een goede circulatie zullen de mineralen zich goed kunnen verspreiden door de gehele vijver. De planten in je vijver hebben deze CO2 nodig om te groeien en om deze CO2 weer op hun beurt om te zetten naar zuurstof.
Een gezonde vijver met een goed biologisch evenwicht is een heldere vijver. Om de waterkwaliteit te bepalen moet je onder andere de PH-waarde, de hardheid van het water en het nitraatgehalte kennen. Een Ph-waarde tussen de 7 en 9 is goed, een matige hardheid van het water en een nitraatgehalte van 25 mg per liter water is prima om een gezonde vijver te onderhouden. Deze waarden kun je meten met kant-en-klaar test setjes. Hard water met een te hoog gehalte aan calcium- en magnesiumzouten kun je het beste aanvullen met regenwater. Dit is zachter water waardoor de gehaltes in je vijver snel beter zullen worden.
Het is erg belangrijk om voldoende (zuurstof)planten in je vijver te plaatsen voor een goed biologisch evenwicht. Vijf bosjes planten per 1000 liter water is voldoende om een mooi evenwicht in je vijver te creëren. Ook is een combinatie van onderwaterplanten en bijvoorbeeld lelies een erg mooi gezicht. Zeker wanneer er vissen in de vijver leven. Naast zuurstofplanten kan een pompje ook helpen om meer zuurstof in het vijverwater te krijgen. Wanneer je planten in kratjes of mandjes in de vijver plaatst zorgt dit ervoor dat de grond niet in de vijver overloopt. Zorg er hierbij wel even voor dat je de mandjes of kratjes eerst met een jute of bijvoorbeeld worteldoek bekleedt!
Algen en een teveel aan kroos betekent dat er een teveel aan voedingsstoffen in het vijverwater aanwezig is. Dit probleem kun je het beste oplossen door de algen, kroos en overig afval zoals bladeren uit de vijver te vissen. Met een net kan je eenvoudig het kroos en losse algen verwijderen en draadalgen het makkelijkste met een ruwe stok door deze rond te draaien.
Koi-karpers en goudvissen staan er vaak om bekend dat ze de bodem van de vijver omwroeten waardoor de vijver erg troebel kan worden. Dit is niet echt een mooi gezicht. Denk er dan ook goed aan wanneer je besluit vissen in je vijver te plaatsen! Goudwindes of grotere goudvissen die meer op de goudwinde lijken en de goudelrits zijn bijvoorbeeld goede vissen die van een heldere vijver houden. Wanneer je vissen in de vijver wilt uitzetten, zorg er dan wel voor dat je de vissen goed laat overwennen! Plaats de vissen met het transportwater in een emmer of grote bak en voeg iedere 20 minuten wat water toe uit de vijver. Op deze manier hebben ze de tijd om goed te wennen aan het water van hun nieuwe verblijf. Raak de dieren ook nooit aan, maar zet de bak of emmer na ongeveer 2 uur in de vijver en wacht tot ze uit zichzelf eruit zwemmen.
Vijvers met verschillende niveaus bieden voldoende leefgebied en een natuurlijke omgeving van de vijverbewoners. Deze vijvers hebben vaak ook vaak een grote diversiteit aan planten. Door dit natuurlijke habitat hebben deze vijvers vaak weinig onderhoud nodig en kunnen zo lange tijd zonder de verzorging van de mens. Ideaal toch? Wil jij ook een mooie, heldere vijver? Volg dan onze tips en sta versteld van het resultaat! Nog een laatste tip: om onder andere de randen van je vijver weg te werken kun je gebruik maken van turfblokken, natuursteen brokken of platen of bijvoorbeeld een houten afdeklijst. Op deze manier blijft je water mooi schoon!
Deel deze blog: