Tips om lekker te kunnen slapen tijdens warme nachten

Tips om lekker te kunnen slapen tijdens warme nachten
 
De zomer is begonnen! De zon schijnt en het leven verplaatst zich naar buiten, maar op een gegeven moment moeten we er toch echt aan geloven: de veel te warme slaapkamer. In deze blog geven we je een paar tips om er voor te zorgen dat je ondanks de hitte heerlijk kunt slapen.

Inhoud van deze blog

Een goed bed

Allereerst moet de basis goed zijn. Hoe staat het ervoor met je matras en je hoofdkussen? Is het misschien tijd voor een nieuwe, eentje die beter bij jouw behoeften past? Als je niet lekker ligt, kun je niet optimaal slapen, ongeacht de temperatuur van je kamer.

 

Sluit de gordijnen overdag

Door de gordijnen te sluiten als de zon op je raam staat, houd je de warmte buiten. Ook kun je ‘s avonds een aantal ramen tegen elkaar open zetten zodat alles even lekker door tocht. Zorg dan wel voor een goede hor voor je raam, anders word je niet alleen wakker gehouden door de temperatuur, maar ook door rondvliegende insecten!

 

Pak een kruik

Al zwetend is je eerste gedachte waarschijnlijk niet om een kruik te pakken. Zonde, want een kruik kan heel goed helpen bij de verkoeling als je een slim trucje weet. Leg je kruik gewoon even in de koelkast of de vriezer, of vul hem met ijswater. Als je de koele kruik bij je voeten, in je nek of bij je polsen legt, merk je al snel dat je het minder heet hebt en makkelijker in slaap kunt vallen.

 
 
 

Geen elektrische apparaten om je heen

Ook iets waar je misschien niet direct aan denkt: elektrische apparaten als laptops kunnen, wanneer ze aan staan, best wat warmte afgeven. Niet nodig, en niet iets waar je zin in hebt op een al veel te hete nacht. Zorg er daarom voor dat je apparaten uit staan of leg ze in een andere kamer.

 
 

Maak een ommetje

Hoe warm het ook is, de kans is groot dat het ‘s avonds wel een beetje afkoelt. Dat is dan ook het perfecte moment om even een rondje te gaan lopen. Maar loop niet te snel, want daar krijg je het juist weer warm van. Een rustig ommetje door de wijk als het lekker koel is kan ervoor zorgen dat je wat minder warm je bed in duikt.

 
 
 
 

Geen airco? Geen probleem!

Op dit moment klinkt een airco je vast heel goed in de oren, maar hoe aantrekkelijk ook: deze kunnen best wel prijzig zijn. Gelukkig kun je zonder veel moeite je eigen airco bouwen door bijvoorbeeld een schaal vol ijsblokjes voor je ventilator te plaatsen. Zo is de lucht die wordt rond geblazen extra koel. Low budget, maar heel fijn!

 

Kies voor katoen

Tijdens warme nachten kun je het beste kiezen voor katoen. Dat geldt voor je kussen hoes, dekbedhoes, maar ook voor je nachtkleding. Katoen heeft een aantal prettige eigenschappen: het is luchtig en neemt zweet op. Geen zin in een pyjama? Begrijpelijk! Toch is het dragen van katoenen nachtkleding het overwegen waard, omdat het ervoor zorgt dat je niet de hele nacht in je zweet ligt te woelen. Daar slaap je namelijk ook niet goed van…

Tips om lekker te kunnen slapen tijdens warme nachten

Neem een lauwwarme douche

Na een zonnige dag heb je misschien het meeste zin in een ijskoude douche, maar het is beter om de temperatuur lauwwarm te houden. Als je koud doucht, gaat je lichaam namelijk weer aan de slag om je op te warmen, en dat is nu net niet de bedoeling!

 

Sluit je dag rustig af

Overdag ben je met van alles bezig: je werk of je eigen onderneming, vervelende klusjes of dingen waar je juist heel blij van wordt. Of je nu gespannen of razend enthousiast bent: beide gemoedstoestanden zijn niet heel bevorderend voor je nachtrust. Probeer daarom je dag op een rustige wijze af te sluiten, zodat je ontspannen in bed duikt.

 

Houd je hoofd koel

Een hittegolf kan heel vervelend zijn en je kunt er misschien minder goed door functioneren. Het is logisch dat je daarvan baalt, maar van vechten tegen de hitte krijg je het nog warmer. Er zit niets anders op dan het proberen te accepteren. Zo houd je in ieder geval je hoofd koel.

Slaap lekker!

Deel deze blog: