Scherm eenvoudig je ongedierte en onkruid af met kantopsluitingen

Scherm eenvoudig je ongedierte en onkruid af met kantopsluitingen

Kantopsluitingen: wat doe je er eigenlijk mee? Niet iedereen weet dat het plaatsen van kantopsluitingen veel voordeel kan bieden. Kantopsluitingen zijn bijvoorbeeld handig om orde aan te brengen in een wat rommelige tuin, om hoogteverschil te creëren en om je gazon gemakkelijker te kunnen onderhouden. Maar dat is nog niet alles: kantopsluitingen kunnen namelijk ook helpen tegen onkruid en ongedierte. Heb jij last van slakken en andere vervelende beestjes die jouw zorgvuldig opgekweekte sla opeten? Lees dan snel verder!

Inhoud van deze blog

Extra obstakel voor onkruid en ongedierte

Onkruid en ongedierte: bijna iedereen die een tuin heeft krijgt ermee te maken. Er zijn allerlei middeltjes tegen te vinden, maar als je liever voor een gifvrije oplossing gaat, dan kan het lonen om creatiever te denken. Overweeg bijvoorbeeld het plaatsen van kantopsluitingen. Een kantopsluiting is een star of flexibel profiel dat wordt gebruikt om afscheidingen in de tuin te creëren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een kantopsluiting te plaatsen tussen je gras en je grindpad. Zo voorkom je dat het grind overal in het gras terechtkomt, terwijl je je er tegelijkertijd van verzekert dat het gras niet over je pad woekert. 

Onkruid wil nog wel eens je hele tuin door kruipen. Dit kun je gemakkelijk tegengaan door kantopsluitingen te plaatsen tussen je vegetatie- en vegetatievrije zones. Plaats bijvoorbeeld een afscheiding tussen je moestuin en je andere planten, zodat snelle groeiers andere planten niet in de weg gaan zitten. Komt het onkruid van de buren? Gebruik kantopsluitingen dan als borderrand om dit tegen te gaan. Naast onkruid kun je ook last hebben van kleine beestjes die je liever niet in tussen je raapstelen hebt wonen, zoals slakken. Je maakt het deze diertjes aanzienlijk moeilijker om bij je dierbare planten te komen als je een obstakel neerzet. Hier biedt een kantopsluiting uitkomst.

Scherm eenvoudig je ongedierte en onkruid af met kantopsluitingen

Soorten kantopsluitingen: verzinkt staal en cortenstaal

Ben je overtuigd? Dan is het nu tijd om een keuze te maken. Je hebt namelijk verschillende soorten kantopsluiting. In onze webshop vind je kantopsluitingen van cortenstaal en verzinkt staal. Zowel verzinkt staal als cortenstaal zijn uitstekend bestand tegen weersomstandigheden, dus het gaat er vooral om wat jouw persoonlijke stijl is.

Verzinkt staal

Ook wel gegalvaniseerd staal genoemd. Dit materiaal is vrij neutraal van uiterlijk en is daarom in elke tuin te passen. Verzinkt staal is erg sterk en hoeft gedurende vele jaren niet vervangen te worden. Staal kan prima tegen vocht en is beschermd tegen corrosie. 

 

Cortenstaal

Als je kiest voor cortenstaal, dan ben je waarschijnlijk voor de karakteristieke oranjebruine kleur gevallen. Begrijpelijk! Cortenstaal brengt een warme sfeer naar je tuin en past ontzettend goed in de industriële, maar ook de romantische tuin. Bij levering zullen de kantopsluitingen nog staalkleurig zijn. Na enkele tijd blootstelling aan de elementen zal dit snel veranderen: er ontstaat een roestlaagje dat zorgt voor de bijzondere kleur. Ook leuk: cortenstalen product zijn nooit helemaal hetzelfde. De roestvorming is namelijk afhankelijk van elke factoren, zoals luchtvochtigheid en locatie. Een cortenstalen product is daarom altijd uniek! 

Scherm eenvoudig je ongedierte en onkruid af met kantopsluitingen

Do It Yourself: kantopsluitingen plaatsen

Misschien lijkt het je een vreselijke klus om zelf kantopsluitingen te plaatsen, maar dat valt eigenlijk reuze mee! Iedereen kan het. Je moet wel een plan hebben. Bedenk vooraf goed hoe je het gaat aanpakken. Als eerste stap is het verstandig om de plek waar je de kantopsluitingen wilt plaatsen te markeren met paaltjes en draad. Pak een schop, maak een gleuf in de grond en haal alle wortels weg. Sla de kantopsluitingen met een hamer in de grond en bevestig ze met piketpalen aan elkaar. Beide materialen vereisen na het plaatsen geen verder onderhoud of behandeling. Als het erg vies is geworden, kunnen ze met een doekje worden schoongemaakt, maar je kunt ook de regen het werk laten doen. Het is een paar uurtjes werk, maar nu kun je wel de rest van de zomer genieten van je strakke, onkruidvrije tuin!

Deel deze blog: