Recept: Spaanse paella met kip en chorizo

Overheerlijke Spaanse paella

Paella is een heerlijke eenpansgerecht uit Spanje. Wil je paella op de juiste manier bereiden, dan vraagt dat om de juiste rijst. Met bijvoorbeeld witte rijst of zilvervliesrijst zul je paella nooit perfect kunnen krijgen. Voor traditionele Spaanse paella kun je het beste Arroz Bomba rijst gebruiken. Arroz Bomba is ’s werelds beste rijst voor het bereiden van de lekkerste paella. De crème de la crème onder de rijstsoorten. Een stevige rijstsoort en bijzonder smaakvol.

Bomba rijst wordt al eeuwenlang in Spanje bewerkt tot de lekkerste paellarijst die er maar is. De rijst is stevig van structuur en is niet plakkerig.

Inhoud van deze blog

De bijzondere kenmerken van paellarijst

  • Korte en ronde rijstkorrel
  • Neemt veel vocht op; tot wel 3x zijn eigen gewicht.
  • Door het grote absorptievermogen wordt de smaak van bouillon optimaal opgenomen. De paella krijgt daardoor een volle en intense smaak.
  • De rijst wordt niet plakkerig, ook niet na opname van bouillon en het toevoegen van andere ingrediënten.
  • Lange houdbaarheid
Pealla met chorizo

Chorizo

Ook als het gaat om Chorizo is het van belang om voor kwaliteit te gaan. In de supermarkt kun je stevige en goedkope chorizo vinden die je zeker kunt gebruiken voor een lekker en smaakvolle paella. Maar wil je echt een goede, traditionele paella bereiden die vol van smaak is, kies dan voor chorizo van goede kwaliteit. Je betaalt wel wat meer, maar het verschil zul je direct terug proeven. Godu biedt alleen goede en kwalitatieve chorizo. Deze kenmerkt zich door de mooie, volle, intense smaak en is van zichzelf wat zachter. Het zorgt voor diepgang in je gerecht. Door het bakken kun je de chorizo iets krokanter maken.

Chorizo is uitstekend te combineren met kipdijfilet. Hieronder vind je een recept van een eenvoudige, maar o zo smaakvolle Spaanse paella met kip en chorizo.

Spaanse paella met kip en chorizo

Gerecht informatie
  • Maaltijd: Hoofdgerecht
  • Keuken: Spaans
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Porties: 4 Personen

Ingrediënten

  • 320 gram paellarijst (arroz bomba). Ga uit van 80 gram per persoon
  • 1 zakje Carmencita paellakruiden. Gebruik 1 zakje voor een recept van 4 personen.
  • 125 zwarte sofrito
  • 1 liter kippenbouillon. Ga uit van 3 delen bouillon op 1 deel rijst.
  • 15 draadje saffraan
  • 200 gram verse Spaanse chorizo, in blokjes gesneden
  • 300 gram kipdijfilet, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook         
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 300 gram tuinerwten
  • ½ theelepel currypoeder
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Paellapan + paellabrander

Bereiding paella met kip en chorizo

  • Kruid de kipdijfilet met peper, zout, ½ teentje uitgeperste knoflook, currypoeder en scheutje olie.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de paellapan en bak hierin de kipdijfilet en chorizo totdat de kipdijfilet gaar is en de chorizo wat krokanter.
  • Schuif het vlees naar de rand van de pan en voeg de ui, knoflook en de blokjes groene en rode paprika toe. Bak het een aantal minuten goed door.
  • Meng het vlees en de groenten goed door elkaar. Voeg de tuinerwten toe en roer deze even mee.
  • Voeg vervolgens de kipbouillon samen met de Sofrito en paellakruiden toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Daarna voeg je de paellarijst toe. Roer het geheel voorzichtig door elkaar totdat het kookt. Doe de deksel op de pan en laat het nu 13 minuten, zonder te roeren, garen.
  • Controleer of de rijst gaar is, zo niet, laat het dan nog eventjes garen tot de rijst wel gaar is.
  • Laat het gerecht nog rustig 5 minuten afgedekt staat voordat je de paella serveert

 

Buen provecho!