Populaire houtsoort voor tuinmeubels en terrassen

Populaire houtsoort voor tuinmeubels en terrassen

Ben je van plan om de tuin onder handen te nemen? De inrichting en het tuinmeubilair te veranderen of wil je een mooi terras of heerlijke veranda aanleggen? Dan is het wel handig om te weten welke materialen het meest geschikt zijn voor buiten. Een van de meest populaire materialen voor tuinmeubels en terrassen is hout. Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt worden bij het maken van tuinmeubels met allemaal eigen kwaliteiten. Alles wat je wil weten over populaire houtsoorten voor tuinmeubels en terrassen lees je hier.

Inhoud van deze blog

Tuinhout voor terrassen en tuinmeubels

Tuinhout is een benaming voor hout dat geschikt is om buiten te gebruiken. Dit is dus niet één houtsoort maar een algemene term voor geïmpregneerd, thermisch en hardhout. Geïmpregneerd hout is onder druk behandeld grenenhout. Dit hout heeft in het het begin een bruin-groene kleur en vergrijst na loop van tijd. Een van de voordelen van geïmpregneerd hout is het vriendelijke prijskaartje. Bovendien heeft het weinig onderhoud nodig, een keer in de tien jaar is voldoende.

Thermisch- en hardhout

Ander hout voor buiten is het thermisch behandeld hout. Door bepaalde houtsoorten, zoals grenenhout of ayous, te stomen voorkomt men dat deze nog uitzetten of krimpen. Thermisch hout krijgt een mooie donkerbruine kleur en vergrijst later. Onderhoud aan thermisch hout is verwaarloosbaar, olie op het hout zetten om het waterafstotend te maken kan echter geen kwaad. Dat kan je na een paar jaar herhalen. Thermisch hout wordt gebruikt als bekleding en is niet geschikt voor constructies omdat het hout zachter wordt door de behandeling. Daar staat tegenover dat het enorm duurzaam is. Hardhout bestaat uit de tropische houtsoorten. En is ook perfect voor constructieve doeleinden. Het onderhoud van hardhout is gelijk aan dat van thermisch hout. Maar de hoge kwaliteit en vele toepasbaarheden zijn helaas wel merkbaar op het prijskaartje.

Teakhouten tuinmeubelen en terrassen

Teakhout is weerbestendig omdat er behoorlijk wat olie, hars en kalk tussen de nerven zit. Hierdoor is het een vettige houtsoort en is het van nature redelijk waterafstotend. En het zorgt ervoor dat het hout minder snel uitdroogt dan andere soorten. Teakhout kan het hele jaar door, in weer en wind, buiten staan. Het is echter wel aan te raden om de meubels naar binnen te halen als het erg vochtig is. Hiermee voorkom je groene aanslag op tuinmeubels. Teak is ontzettend sterk en heeft daarom weinig onderhoud nodig. Met een een sopje van groene zeep reinig je het hout zonder dat het verkleurt. 

Populaire houtsoort voor tuinmeubels en terrassen

Duurzaam hout

Duurzaamheid speelt voor veel mensen een belangrijke rol bij de aankoop van nieuwe (tuin)meubelen of tuinhout. En dat is een goede ontwikkeling, duurzame producten worden namelijk ontwikkeld om lang mee te gaan. Hierbij speelt de levensduur van het hout een rol maar ook de wijze waarop bomen worden aangeplant. En welke invloed de productie en kap op onze natuur en het milieu heeft. Omdat tuinmeubels buiten staan en terrassen uiteraard ook in een tuin liggen is het wel handig om te weten dat je hout gebruikt dat een lange levensduur heeft en tegen een stootje kan.

Houten plantenbakken

Het is even wat anders, net even wat duurzamer, dit bereik je met de plantenbak van hardhout. Wie zijn huis of tuin een moderne maar natuurlijke uitstraling wil geven kiest voor duurzame materialen: rechtstreeks uit de natuur. De natuur met de natuur combineren, wat is er dan mooier dan hardhouten plantenbakken te gebruiken

Houten plantenbakken​

et even wat anders, net even wat duurzamer, dit bereik je met de plantenbak van hardhout. Wie zijn huis of tuin een moderne maar natuurlijke uitstraling wil geven kiest voor duurzame materialen: rechtstreeks uit de natuur

FSC-keurmerk voor hout

Wil je zeker weten dat je het juiste hout koopt, kies dan voor verantwoord tuinhout met een FSC-keurmerk. Dit keurmerk komt van de Forest Stewardship Council (FSC), een netwerkorganisatie die verantwoord bosbeheer wereldwijd stimuleert. In nauwe samenwerking met partners uit verschillende sectoren zetten zij zich in om het aandeel FSC-gecertificeerd hout en -papier op de Nederlandse markt te vergroten. Bosbeheer is volgens het FSC verantwoord als er op evenwichtige wijze rekening gehouden wordt met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. En om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, worden alle schakels in de keten van het product gecertificeerd. De certificering gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Niet alleen meubels van hout

Hout staat mooi in iedere tuin en combineert uitstekend met andere materialen waardoor je qua inrichting alle kanten op kan. Hout en metalen voor een meer moderne inrichting van je tuin. Bovendien is er veel meer te krijgen van hout dan tuinmeubels en terrasvlonders, zoals vuurtafels of buitenkeukens. Met een mooie barbecue en een loungeset van hout is je tuin helemaal af. Of een mooie begroeide pergola. Maak het geheel af met bloembakken van hout, het aanbod van bloembakken is dusdanig groot en divers dat je kan spelen met hoogte of ze kan gebruiken als afscheiding. Met verse kruiden voor de buitenkeuken en prachtige bloemen is het optimaal genieten van je tuin.

Deel deze blog: