Je tuin afscheiden met kantopsluitingen; de mogelijkheden op een rij

Je tuin afscheiden met kantopsluitingen; de mogelijkheden op een rij

Met afscheidingsranden, oftewel kantopsluiting geef je zelf vorm aan je tuin. Kantopsluitingen zijn ideaal voor gebruik langs de randen van bijvoorbeeld borders, paden of het gras. Met kantopsluitingen creëer je eenvoudig hoogteverschil en andere mooie effecten in je tuin. Je kunt vele kanten op met kantopsluitingen, zo kan je zelfs je eigen plantenbak op maat maken! 

Inhoud van deze blog

Diverse kantopsluitingen voor in je tuin

Om de bestrating en andere onderdelen van je tuin goed op zijn plaats te houden is het verstandig om te kiezen voor goede kwaliteit kantopsluitingen. Kantopsluitingen kunnen gemaakt zijn van diverse materialen. Ieder materiaal heeft een eigen geoptimaliseerde functie voor specifiek gebruik. Hieronder een aantal voorbeelden van kantopsluitingen en het gebruik ervan.

 

Cortenstaal kantopsluiting

Overal waar je tegenwoordig kijkt is cortenstaal te vinden, vooral in de moderne tuin. Het roestige staal, bekend als cortenstaal, zie je veel in kunstwerken of is in de tuin verwerkt. Cortenstaal kantopsluitingen zijn erg sterk en hebben als groot positief eigenschap dat het duurzaam en flexibel is. Een ander voordeel van cortenstaal is dat het niet doorroest. Bovendien is cortenstaal erg decoratief en je kunt zelfs je eigen plantenbakken van de Adezz kantopsluiting maken.

Je tuin afscheiden met kantopsluitingen; de mogelijkheden op een rij

Kunststof kantopsluiting

De kantopsluiting van kunststof wordt veel gebruikt om vorm te geven aan de tuin. De kunststof kantopsluiting is ideaal voor gebruik om diverse vormen en rondingen in de tuin te ondersteunen. Kunststof kantopsluiting is gemakkelijk te buigen en is een prima alternatief voor hardhout. Deze kantopsluiting bestaat uit 100% gerecycled materiaal en is hierdoor zeer duurzaam. Bovendien is kunststof zeer onderhoudsvriendelijk, gaat zeer lang mee en daarnaast is het materiaal zeer goed bestand tegen water.

Betonbielzen

Misschien ken je ze wel, de ouderwetse spoorbielzen. Vroeger had bijna iedereen ze wel in de tuin liggen voor diverse doeleinden. Nu zijn spoorbielzen verboden, vanwege de giftige stoffen in het hout, daarom zijn er nu de betonbielzen. Deze robuuste bielzen winnen het op alle vlakken van de oude, houten spoorbielzen. Het belangrijkste voordeel is dat in tegenstelling tot de houten biels, de betonbiels niet verrot in de grond. Naast het gebruik in plantenbakken en trappen, wordt de betonbiels ook als afscheidinging van bijvoorbeeld borders en gras gebruikt. Overigens is de betonbiels een vele kleuren verkrijgbaar.

Opsluitbanden

Dooropsluitbanden langs het pad of terras te plaatsen zorg je ervoor dat de druk opgevangen wordt tijdens betreding. Er zijn verschillende maten opsluitbanden te verkrijgen en ze zijn ook te verkrijgen met extra stevigheid, deze banden zijn bewapend met staal.

Maairanden

Met een maairand zorg je voor een harde afscheiding tussen de straat en het gazon of bijvoorbeeld de border. Maairanden zijn zeer onderhoudsvriendelijk en de lijnen in het tuinontwerp komen beter naar voren. Wanneer je zoekt naar een manier om je tuin onderhoudsvriendelijker te maken, maar je liever geen zichtbare kantopsluiting in je tuin hebt is het een idee om planten langs de rand te planten om de randen zo minder zichtbaar te maken.

Je tuin afscheiden met kantopsluitingen; de mogelijkheden op een rij

Zelf je kantopsluitingen plaatsen

Het is verstandig om eerst goed na te denken waar je de kantopsluitingen wilt plaatsen, een goed plan te maken en het gebied te markeren. Het markeren kun je doen door bijvoorbeeld paaltjes te plaatsen en daartussen draad te spannen. Vervolgens maak je met een schop of spade een gleuf in de grond. Verwijder hierbij alle pollen, wortels en andere obstakels die in de weg zitten zodat je de kantopsluiting gemakkelijk kunt plaatsen. Sla de platen met een hamer en een stuk hout voorzichtig de grond in en bevestig de kantopsluitingen met piketpalen aan elkaar. Wanneer je gebruik gaat maken van bielzen of een dergelijke kantopsluiting is een zandondergrond nodig, welke uit gestabiliseerd zand bestaat.

Deel deze blog: