Informatie over Spanje

informatie over Spanje lees je hier

Inhoud van deze blog

Gerechten uit verschillende Spaanse streken

Naast de fijne stranden, de voetballers en de zwoele dansstijlen staat Spanje natuurlijk ook bekend om haar gastronomie. Bijna iedereen is wel bekend met tapas, sangria en paella. Een verblijf in Spanje staat dan ook altijd in het teken van heerlijk eten en drinken. Veel van de gerechten vinden hun oorsprong in een specifieke Spaanse streek. Tijd om de Spaanse cuisine eens van dichtbij te bekijken.

Galicië

In het Noordwesten van Spanje ligt de kustregio Galicië. Een typisch gerecht uit deze regio is de Galicische octopus, in het Spaans noemt men dit gerecht `Pulpo a la gallega`. In principe is bestaat het gerecht alleen uit gekruide octopus, maar de wijze waarop de inktvis bereid wordt maakt het een luxe gerecht voor fijnproevers. De kunst is om de octopus met de juiste zachtheid te serveren. De octopus uit de zee bij Galicië zou de zachtste textuur hebben. Na het onderdompelen in kokend water en het laten weken in heet water wordt de octopus op smaak gebracht met onder andere ui, zout, knoflook en olie.

Noord-Spanje

Een bekend Spaans hapje uit het Noorden van Spanje is de pincho (of pinxo). Verschillede regio`s, zoals Asturias, La Rioja en vooral het Baskenland staan bekend om dit hapje. Een pincho is eigenlijk een tapa op schuin afgesneden stokbrood. Het klinkt niet heel spannend, maar een goede pincho wordt wel degelijk bereid met luxe en kwalitatieve ingrediënten, zoals ham, kwarteleitjes, forel en manchegokaas.

Andalusië

De gazpacho is een heerlijke frisse soep die altijd koud geserveerd wordt. Dit vanwege de hoge temperaturen die er een groot deel van het jaar heersen in het Zuiden van Spanje. Met name in de regio Andalusië is het gerecht populair. Naast het lessen van de dorst zorgt de koude soep ook voor de inname van de nodige vitaminen en zouten. Er zijn tegenwoordig veel verschillende varianten van de gazpacho. Traditioneel was het echter een gerecht voor arme boeren dat bestond ui knoflook, olie, oud brood en azijn. Pas toen in de 16e eeuw de tomaat en de paprika werden ingevoerd door de Amerikanen werden deze toegevoegd aan het gerecht.

Valencia

In de regio Valencia ligt de oorsprong van de beroemde paella. Deze regio verbouwt sinds de 8e eeuw de speciale paellarijst. Deze rijst heeft een dikke en absorberende korrel. Het woord paella is afgeleid van het Valenciaanse woord ‘patella’ wat letterlijk ‘pan’ betekent en staat voor de typische manier waarop dit rijstgerecht gekookt wordt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een paella niet specifiek een visgerecht. De oorspronkelijke Valenciaanse paella wordt gemaakt met konijn, kip en vaak ook slakken.

Catalonië

Een typisch gerecht uit de regio Catalonië is `Zarzuela de pescado`. Dit gerecht is net zoals de paella een eenpansgerecht. Zarzuela kan je zien als een soort Catelaanse stoofpot van vis. Het gerecht is vaak een samenraapsel van diverse vis en schaaldieren die gestoofd worden in olie, knoflook en uit. Het Spaanse woord `Zarzuela` staat ook voor een zangspel waarbij dans, muziek en gezang elkaar snel afwisselen. Net zoals de ingrediënten in de pan.

En nog veel meer..

Natuurlijk zijn er nog veel meer Spaanse gerechten die de moeite van het proberen waar zijn. Spanje bestaat uit een groot aantal regio`s waarbinnen ook grote klimaatverschillen te vinden zijn. Met als gevolg vele verschillende culinaire hoogstandjes. Wil je meer weten over de Spaanse keuken of andere informatie over het land? Kijk dan op www.vertreknaarspanje.nl

Hopelijk heeft u wat aan deze blog gehad, wij hopen ieder geval van wel. Like onze Facebook pagina, zo blijft u op de hoogte van de lekkerste recepten en andere leuke aanbiedingen.

Buen provecho en culinaire groeten,
Team Godu

Deel deze blog: