Inductiepannen aanschaffen? Hier moet je op letten!

Inductiepannen aanschaffen? Hier moet je op letten!

Koken op inductie; het heeft tal van voordelen. Het werkt snel, het water kookt binnen enkele seconden. Het is bovendien een energiezuinige manier van koken en dat is niet alleen goed voor je gas- en energierekening, het is daarmee ook de milieuvriendelijkste manier van koken. Zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen. Het heeft echter ook een nadeel. Als je wilt overstappen naar inductie, dan zul je in veel gevallen ook een nieuwe pannenset moeten aanschaffen. Pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Waarom dat zo is, en waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe pannen, dat vertellen wij je in dit artikel.

Inhoud van deze blog

Een inductiekookplaat; hoe werkt het eigenlijk?

Maar voordat wij ingaan op de pannen die je nodig hebt, is het belangrijk iets meer te weten over de werking van een inductiekookplaat. De elektrische spoelen in de plaat creëren een magnetisch veld onder de pan. De wrijving die daardoor ontstaat wordt omgezet in warmte. Hierdoor wordt de bodem van de pan warm, en vervolgens ook de inhoud. Haal je de pan weg, dan zal het verwarmingsproces ook stoppen. Er wordt immers geen elektromagnetisch veld meer gemaakt. De kookplaat en de pan werkt als het ware samen, het een kan niet zonder het ander. Want zonder pan kun je ook geen warmte creëren.

Alle voordelen op een rij

Zoals gemeld kent het koken op inductie veel voordelen. En doordat een inductiekookplaat veel voordelen kent, is het een populaire manier van koken. Je ziet het in steeds meer en meer keukens verschijnen. Een paar voordelen zijn in de inleiding al genoemd, maar er zijn er nog veel meer voordelen te noemen.

De warmte bij een inductiekookplaat kun je heel precies instellen. Een draai aan de grote knop of een paar klikjes op de kleine knopjes is dan ook direct merkbaar in je pan. Het reageert vrijwel meteen. Net zoals bij het koken op gas, maar in tegenstelling tot een elektrische kookplaat, waarbij het wel lang duurt voordat het harder of zachter zetbaar merkbaar is in de pan.

Koken op inductie is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier van koken, mede doordat het een snelle manier van koken is. Maar dat niet alleen, ook gaat er nauwelijks warmte verloren, zoals bij andere energiebronnen. Bij koken op gas gaat er best veel warmte van de vlam langs de pan heen. Dat komt doordat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd.

Bovendien schakelt de kookplaat direct uit als er geen pan op staat en de plaat koelt na gebruik ontzettend snel af. Het wordt ook zeker niet zo heet zoals bij andere warmtebronnen. Daarmee is het koken op inductie ook een stuk veiliger te noemen. Vlam in de pan en gaslekken? Ook dat is verleden tijd.

En last but not least; zie je jezelf nog je gasfornuis compleet schoonmaken? Daar ben je wel een tijdje mee bezig. Dat is met een inductieplaat verleden tijd. Een recht en glad oppervlak maakt dat het snel en eenvoudig is schoon te maken. Doekje ervoor. En klaar is Kees. De strakke uitstraling van de kookplaat is voor velen onder ons ook een groot voordeel.

Ook die zijn er; de nadelen

Elk voordeel heeft natuurlijk zijn nadeel. Zo kent ook de inductiekookplaat een aantal nadelen die belangrijk zijn om te noemen. In de eerste plaats is het zo dat je een aansluiting nodig hebt die voldoende elektriciteit kan leveren, omdat een inductiekookplaat een hoog vermogen heeft. Is deze niet in je woning aanwezig, dan kun je die aan laten leggen door een elektricien. En dat kost natuurlijk een paar centen. Ga zeker niet zelf aan de slag als je weinig verstand hiervan hebt, het kan best een gevaarlijk klusje zijn.

Het tweede nadeel kan zijn dat een inductiekookplaat an sich ook wat duurder in aanschaf is dan bijvoorbeeld een gasfornuis of een keramische kookplaat. Ook daar zul je rekening mee moeten houden als je inductiekoken overweegt.

En, kiezen voor inductie betekent voor velen ook een complete set nieuwe pannen. Een goede set pannen is best een flinke investering. Het is wel verstandig om een goede set pannen aan te schaffen gemaakt van topkwaliteit materialen, een set van goede kwaliteit is essentieel voor een goede kookervaring. Maar wat zijn dan goede pannen? Waar let je op bij de aanschaf hiervan?

Inductiepannen aanschaffen? Hier moet je op letten!

Een inductiekookplaat; hoe werkt het eigenlijk?

Maar voordat wij ingaan op de pannen die je nodig hebt, is het belangrijk iets meer te weten over de werking van een inductiekookplaat. De elektrische spoelen in de plaat creëren een magnetisch veld onder de pan. De wrijving die daardoor ontstaat wordt omgezet in warmte. Hierdoor wordt de bodem van de pan warm, en vervolgens ook de inhoud. Haal je de pan weg, dan zal het verwarmingsproces ook stoppen. Er wordt immers geen elektromagnetisch veld meer gemaakt. De kookplaat en de pan werkt als het ware samen, het een kan niet zonder het ander. Want zonder pan kun je ook geen warmte creëren.

Kwalitatief goede pannen geschikt voor inductie

In eerste instantie let je bij aanschaf van een set nieuwe pannen op of ze inderdaad geschikt zijn voor inductie. Dit kun je zien aan het inductiesymbool aan de onderkant van de pan en op de verpakking. De bodem van een inductiepan is namelijk, in tegenstelling tot andere pannen, magnetisch, zodat het contact kan maken met de kookplaat en dus ook warm wordt. Je kunt op een simpele manier testen of jouw oude pannen wellicht geschikt zijn voor inductiekoken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een magneet. Gewoon zo eentje die bij jou op de koelkast hangt. Als de magneet goed aan de onderkant van de pan blijft plakken, dan is de pan waarschijnlijk geschikt voor inductiekoken. Waarschijnlijk, omdat er nog een ding is waar je rekening mee moet houden bij oude pannen. Dat leggen wij je in de volgende alinea uit. Als de magneet zachtjes blijft hangen onder aan de pan, dan is de pan wat minder geschikt, je kunt beter een nieuwe aanschaffen. Blijft de magneet helemaal niet plakken? Dan is de pan helemaal niet geschikt.

Ook is het van belang dat de bodem van de pan recht, vlak is. Een inductiepan kun je ook op andere warmtebronnen gebruiken. Als je dat lang gedaan hebt, bijvoorbeeld op een gasfornuis, dan kan het zomaar zijn dat de onderkant van de pan wat is kromgetrokken en niet helemaal vlak meer is. De pan zal dan niet meer goed contact maken met de plaat en niet goed warm worden. Ook dan kun je beter even een nieuwe aanschaffen.

Kwaliteitspannen van Godu.nl

Bij godu.nl vind je een groot assortiment aan allerhande inductiepannen. Niet alleen kookpannen en koekenpannen, maar ook braadpannen, grillpannen, steelpannen en wokpannen. Omdat we alleen met de meest vooraanstaande merken samenwerken, ben je er automatisch van verzekerd dat je een pan, of een complete pannenset, in huis haalt die van de beste materialen zijn gemaakt en waarmee je de sterren van de hemel kunt koken.

Deel deze blog: