Deze pannen kunnen niet in jouw keuken ontbreken

Deze pannen kunnen niet in jouw keuken ontbreken

Als je graag in de keuken staat, dan weet je het misschien al: koken wordt een stuk leuker als je met goede materialen werkt. Weg dus met die oude pannen van twijfelachtige kwaliteit waarvan de anti-aanbaklaag allang afgebrokkeld is en waarbij je je best moet doen om je gerecht niet te laten aanbranden. Weg met de pannen die net niet de juiste maat zijn of op een andere manier gewoon niet naar je zin. Doe jezelf een plezier en ga voor kwalitatief hoogstaande pannen. In dit artikel bespreken we welke pannen in je basisset horen en welke pannen je daar na verloop van tijd aan kunt toevoegen zodat je nog meer met je ingrediënten kunt doen.

Inhoud van deze blog

De basis: welke pannen mogen echt niet ontbreken?

We beginnen met de basis. Of je nu elke avond in de keuken staat of nog niet zoveel ervaring hebt met het bereiden van gerechten, een aantal pannen zijn handig om altijd tot je beschikking te hebben. Een basis pannenset bestaat uit een koekenpan, een hapjespan, een steelpan en een of meerdere kookpannen.

Koekenpannen

Koekenpannen hebben een lage rand en een lange steel. Deze veelzijdige pannen worden vaak gebruikt voor het opbakken van ingrediënten. Vaak zijn koekenpannen dan ook voorzien van een uitstekende anti-aanbaklaag, zodat je gerecht niet aanbrandt als je even afgeleid bent. Of je nu een beginner of een ervaren thuiskok bent: een koekenpan is onmisbaar.

Hapjespannen

De hapjespan lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Door deze verhoogde rand is de pan dieper en kun je er meer in kwijt. Perfect voor eenpansgerechten of het opwarmen van restjes. Vaak wordt er een deksel meegeleverd, zodat een gerecht lang warm gehouden kan worden. Hapjespannen zijn vaak gemaakt van aluminium en zijn voorzien van een anti-aanbaklaag.

Kookpannen

Een kookpan is heel veelzijdig en behoort daarom tot de basis van je pannenset. Een kookpan kan bijvoorbeeld worden gebruikt om aardappelen of pasta in te koken. Deze pan heeft een hoge rand, twee handgrepen en wordt vaak voorzien van een deksel om warmte- en vochtverlies te voorkomen.

Steelpannen

Ook voor de steelpan geldt: of je nu fantastische sauzen maakt of gewoon een paar eieren wilt koken, een steelpan is handig om tot je beschikking te hebben en kan daarom niet in je keukenkastje ontbreken.

Deze pannen kunnen niet in jouw keuken ontbreken

De basis uitbreiden: doe meer met je ingrediënten

Je hebt de basis in de vingers, nu is tijd om echt uit te pakken. Met een goede pan haal je meer uit je ingrediënten en kook jij de sterren van de hemel. In vele keukens vind je nog meer pannen ter aanvulling op de basisset. Je kunt je basisset uitbreiden met een braadpan, een grillpan, een wokpan, een soeppan en een snelkookpan.

Braadpannen

Met een braadpan maak je de heerlijkste stoofpotjes. Voor braadpannen worden meerdere materialen gebruikt, waaronder aluminium, gietijzer en RVS. Een kwalitatief hoogstaande braadpan heeft een optimale warmteverdeling, waardoor alle ingrediënten gelijkmatig zullen garen.

Grillpan

Met een grillpan kun je net even iets meer doen met je vlees en groenten. Je kunt bijvoorbeeld je stukje vlees van een authentiek grillpatroontje voorzien of de meest knapperige wokgroenten opdienen. Koken met een grillpan heeft nog een voordeel: door de hoge temperatuur schroeit het vlees snel dicht, waardoor er minder vet opgenomen wordt. Een grillpan is vaak vervaardigd van aluminium of gietijzer.

 

Wokpannen

Ben jij gek op Aziatische gerechten? Dan is een wokpan echt iets voor jou. Met een wokpan maak je in een mum van tijd heerlijke eenpansgerechten. Een goede wokpan heeft een optimale warmteverdeling en kan een hoge temperatuur bereiken, wat deze pan uitermate geschikt maakt voor het bakken van verschillende soorten groenten, vlees en vis.

Deze pannen kunnen niet in jouw keuken ontbreken

Soeppannen

Een pan voor de soepliefhebbers. Een soeppan is eigenlijk een kookpan, maar dan een slag groter, zodat je er een heleboel soep in kwijt kunt. Maar als je een grote groep op visite krijgt, dan kun je de soeppan ook prima gebruiken om een grote hoeveelheid (pasta)saus in te bereiden. Een handige pan om in huis te hebben! Soeppannen zijn voorzien van twee handgrepen en een deksel.

Snelkookpannen

Ook wel een hogedrukpan genoemd. De naam zegt het al: met deze pan kun je sneller gerechten bereiden. Door de druk die in de pan wordt opgebouwd kun je maar liefst 30% van de kooktijd besparen. Hierdoor verbruik je minder energie en gaan er minder voedingsstoffen verloren.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke pan je nodig hebt voor welk soort gerecht. Wat zet jij vanavond op tafel?

Deel deze blog: