Hoe werkt het roestproces van cortenstaal

Hoe werkt het roestproces van cortenstaal

Cortenstaal is een prachtig, natuurlijk ogende staalsoort. Cortenstaal staat ook wel bekend onder de merknaam COR-TEN-staal en is een unieke metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan diverse grondstoffen zijn toegevoegd zoals koper, nikkel, fosfor en chroom. Hierdoor is cortenstaal een enorm sterke staalsoort en is de kracht te vergelijken met dat van roestvast staal. Cortenstaal heeft een erg lange levensduur en is een van de meest hoogwaardige staalsoorten die er bestaat. Het gebruik van cortenstaal in bijvoorbeeld de tuin, denk bijvoorbeeld aan een plantenbak van cortenstaal, is tegenwoordig zeer populair en de mooie roest bruinoranje kleur staat prachtig bij de kleuren van de natuur!

Inhoud van deze blog

Cortenstaal toepassingen

Cortenstaal heeft een breed toepassingsgebied. Cortenstaal wordt onder andere veel gebruikt voor architectuur, maar ook voor kunstwerken, ontwerpen voor in de tuin, scheepsbouw en constructies. Cortenstaal is een populair staalsoort en wordt veelvuldig gebruikt voor diverse toepassingen. Niet alleen vanwege de mooie, natuurlijke kleur is cortenstaal een veel gebruikt staal, ook de enorme duurzaamheid van dit staalsoort speelt hierbij een grote rol. Cortenstaal heeft zijn naam te danken aan de unieke eigenschappen van deze hoogwaardige staalsoort. COR betekent namelijk corrosiebestendig en TEN staat voor treksterkte. Het materiaal is vrijwel onverwoestbaar.

Het roestproces

De typerende roestkleur is het meest grote en duidelijke kenmerk van cortenstaal, maar wanneer je een product gemaakt van cortenstaal in de winkel koopt, heeft deze nog niet de herkenbare roestkleur die je zult verwachten. De roestkleur ontwikkelt zich over een periode van 2-8 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden waarin het product zich bevindt. Het roestproces begint met een donkergrijze kleur staal met over het gehele product roestvlekjes. Deze donkergrijze kleur vervaagt naarmate de tijd vordert en zo kleurt het product steeds meer naar de kleur oranje, waarna de gelijkmatig verdeelde oranje roestkleur tevoorschijn zal gaan komen. 

Hoe werkt het roestproces van cortenstaal

Geeft cortenstaal af?

Eén van de meeste gestelde vragen is: geeft cortenstaal af? Het antwoord is eigenlijk best eenvoudig; wanneer het product zich in het roestproces bevindt, zal het product roestwater afgeven. Daarom is het verstandig om het cortenstalen product niet direct op bijvoorbeeld het terras of in de tuin op de tegels neer te zetten, maar deze eerst op een bedje van grind of een plaat te plaatsen. Wanneer het roestproces voorbij is en het cortenstaal is voorzien van een dikke laag roest, kan je zelfs met gemak met witte kleding op het cortenstalen product gaan zitten. Dan geeft het cortenstaal namelijk geen roestwater meer af.

Cortenstaal sneller laten roesten? Tip om het roestproces te versnellen

Er zijn een aantal producten op de markt die het cortenstaal sneller laten roesten en zorgen voor een versnelling van het roestproces van cortenstaal. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op cortenstaal en zorgen niet alleen voor een sneller roestproces, maar ook voor het gelijkmatiger roesten van het cortenstalen product. Zo kan het roestproces verkort worden tot zelfs een periode van maar enkele weken in plaats van de één à twee jaar. Het staal blijft nog wel ongeveer een jaar doorroesten, maar dit verschil is nagenoeg niet te zien. Bovendien is het roestproces ook te stoppen indien gewenst. Om het roestproces te stoppen kunnen middelen worden gebruikt, welke speciaal voor dit doel en voor cortenstaal zijn ontwikkeld.

Met de roestversneller voor cortenstaal van Adeqo versnel je het roestproces van al jouw cortenstalen producten! Met deze Roestversneller heb je binnen enkele weken al de herkenbare bruine roestkleur. 

Stappenplan voor het versnellen van het roestproces

Je kunt zelf ook met huis-, tuin- en keukenmiddelen het roestproces van cortenstaal versnellen. Ga als volgt te werk: 

  • Ontvet het cortenstaal met een goed, ontvettend schoonmaakmiddel, hiermee verwijder je de waslaag op het cortenstalen product.
  • In de volgende stap neem je drie grote eetlepels zout en lost dit op in tien liter water. Zorg ervoor dat je een schone emmer of bak gebruikt waarmee je de zoutoplossing eenvoudig over kunt gieten in een gieter.
  • Giet het zoute water met de gieter in ruime mate over het cortenstaal heen. Sla geen enkel plekje over.
  • De roestige, oranje kleur zal binnen een aantal dagen te zien zijn en het roestproces enorm versnellen. 
  • In plaats van zout kun je ook azijn gebruiken.
description icon 5 jaar garantie
description icon Makkelijk te onderhouden en schoon te maken
description icon Industriele en moderne look
description icon Plaatsen van wielen mogelijk
 
description icon 5 jaar garantie
description icon Makkelijk te onderhouden en schoon te maken
description icon Industriele en moderne look
description icon Plaatsen van wielen mogelijk
 

Cortenstaal behandelen met Owatrol

Wil je cortenstaal behandelen met een speciale vernis om het roestproces op den duur te stoppen? Roestversneller is een speciale vernis waarmee jij je cortenstalen plantenbakken een mooie diep oranje kleur geeft. Het zorgt er ook voor dat het cortenstaal stopt met roesten en zo geen roestwater meer afgeeft. Dit vernis kun je aanbrengen met een verfkwast. De vernis heeft 12 uur nodig om volledig te drogen en per liter kun je 18 vierkante meter met een laag vernis bedekken. 

Hoe werkt het roestproces van cortenstaal

Cortenstaal onderhoud

Cortenstaal heeft geen vast onderhoud nodig en is hierdoor een erg onderhoudsvriendelijke staalsoort. Het product wordt in de tuin of elders geplaatst en de natuur doet verder het werk. Het is niet nodig het cortenstalen product te verplaatsen, cortenstaal is namelijk erg goed bestand tegen weersinvloeden zoals vocht en vorst, maar ook tegen vuil. Natte bladeren dienen wel verwijderd te worden. Natte bladeren zorgen namelijk voor een versnelde corrosie, doordat het proces van nat worden en drogen wordt versneld. Verder is cortenstaal een uitstekende staalsoort van topkwaliteit en zeer duurzaam. Je hebt er weinig omkijken naar wanneer het cortenstalen product eenmaal staat. 

Deel deze blog: