Hoe kies je de juiste maat dekbedovertrek?

Hoe kies je de juiste maat dekbedovertrek?

Soms is het best lastig om een juiste maat dekbedhoes, oftewel dekbedovertrek te vinden die precies om je dekbed past. De ene keer blijft er een lange flap aan de onderkant over en de andere keer is hij net iets te klein. Hoe kies je de juiste maat dekbedovertrek en welke afmeting heb je nodig? Dat is wat we in deze blog gaan bespreken zodat jij voortaan ook de perfect passende hoes voor je dekbed in huis haalt!

Inhoud van deze blog

De juiste afmeting kiezen

Het lijkt misschien voor de hand liggend welke maat dekbedovertrek je moet hebben, maar toch is het altijd handig om even goed te kijken en de juiste afmeting te bepalen door je dekbed op te meten. Zo voorkom je dat je dekbedovertrek niet goed past en dat deze gaat verschuiven. In principe zijn er 3 breedtematen, namelijk 140 centimeter voor een standaard eenpersoonsdekbed, 200 centimeter voor een tweepersoonsdekbed en voor een groot tweepersoons dekbed is de breedte maat 240 centimeter (deze maat is hetzelfde als lits-jumeaux). De standaard lengtematen zijn 200 en 220 centimeter.

Dekbed opmeten

De beste manier om de juiste maat dekbedhoes te kunnen kiezen is door je dekbed goed op te meten. Zo weet je altijd zeker voor welke maat je moet gaan. Let er ook op bij het plaatsen van de dekbedhoes, oftewel het overtrek, dat je het dekbed op de juiste wijze op je bed legt. Het gebeurt nog weleens dat je per ongeluk de breedtemaat in de lengte legt, waardoor je dekbedhoes natuurlijk helemaal niet past! Meten is weten en door met een meetlint je dekbed op te meten kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe kies je de juiste maat dekbedovertrek?

Juiste maat dekbed voor ieder bed formaat

Om lekker en comfortabel te kunnen slapen is het aan te raden om je dekbedmaat aan te passen aan je formaat bed. Heb je bijvoorbeeld een eenpersoonsbed van 140 centimeter breed dan is het aan te raden een dekbed aan te schaffen van 200 centimeter breed. Als je een tweepersoonsbed hebt, is de keuze 200 of 240 centimeter breed. Waarschijnlijk is 200 centimeter dan net te weinig en kan je het beste kiezen voor een dekbed van 240 centimeter breed. Het is altijd aan te raden om minstens 60 centimeter op te tellen bij de breedtemaat van je bed om zo tot een goede breedtemaat van je dekbed te kunnen komen. Dit komt het comfort van het slapen ten goede. Wanneer je een erg groot bed hebt is er ook nog de mogelijkheid om een dekbed van 260 centimeter te kiezen.

Dekbedhoes te groot of te klein?

Wanneer je zojuist een dekbedovertrek hebt aangeschaft welke erg groot is, misschien wel te klein, check dan even of je wel de juiste maat hebt besteld. Heb je dat gedaan en ligt je dekbed ook in de juiste breedte en lengte? Heb je bovendien je dekbed zelf opgemeten? Dan kun je de dekbedhoes het beste retourneren of even contact opnemen met de verkopende partij. Het is dan waarschijnlijk dat de maten afwijken van de standaardmaten door bijvoorbeeld buitenlandse maatvoeringen. Het is altijd fijn een goed passend dekbedovertrek aan te schaffen met een goede pasvorm, zo voorkom je namelijk veel gedoe.    

LEESTIP: Waar let je op bij het kopen van een hoeslaken  

Deel deze blog: