Het proces van het maken van een TON design stoel

Het proces van het maken van een TON design stoel

Godu verkoopt sinds kort de TON design stoel: een houten gebogen stoel met een geschiedenis. Een ware klassieker die zijn oorsprong vindt in Tsjechië en ontworpen is door Michael Thonet. Omdat wij van Godu ons altijd bezig houden met meubels en ontwerpen, nemen we je in deze blog mee in het proces van het maken van een TON design stoel. Voor we dit doen, nog even een reminder aan wat een TON stoel ook alweer was.

Inhoud van deze blog

Stukje geschiedenis van de Thonet design stoel

In 1861 opende Michael Thonet samen met zijn zoons een fabriek voor het maken gebogen meubels, met name stoelen. Deze fabriek was gevestigd in een bos, gelegen in de Tsjechische stad Bystřice pod Hostýnem. De familie Thonet deed het ontzettend goed met de productie van gebogen meubels en groeide uit tot een zeer succesvol bedrijf dat tot wel vierhonderdduizend stoelen per jaar produceerde. Het bedrijf Thonet groeide door en het succes bleef groot tot net iets na de Tweede Wereldoorlog.

In 1953 ging het wat minder goed met Thonet en diverse fabrieken moesten sluiten. Twee van deze fabrieken bleven geopend. De ene fabriek ging door onder de naam Thonet, de andere fabriek, op de oorspronkelijke locatie in Tjechië, ging verder onder de naam TON. TON staat voor ‘fabriek van houten meubelen’ en doet zijn naam dus eer aan. TON bestaat vandaag de dag nog steeds en houdt zich nog met hetzelfde bezig: het maken van duurzame gebogen houten meubelen.

Lees ook: Godu is officieel dealer van het merk TON. De houten design stoel!

De geschiedenis van het hout buigen

Thonet was de eerste die erin slaagde hout te buigen zonder het te breken. Hij experimenteerde enorm veel, tot hij de juiste techniek vond. Thonet kookte dunne latjes hout in lijm, waardoor het hout elastisch werd en hierdoor meeboog in plaats van brak. Hij vormde de latjes via een ijzeren mal, waarna hij het gebogen hout bewerkte met fineerhout. Zijn eerste stoel was de Thonet No. 14, een simpele stoel die vandaag nog steeds verkrijgbaar is en die je hoogstwaarschijnlijk wel bekend voorkomt als caféstoel.

Het proces van het maken van een TON design stoel

Het maken van een TON design stoel anno 2021

Tegenwoordig ziet het maken van een TON stoel er iets anders uit, maar de basis blijft hetzelfde. Het maken van een TON stoel bestaat uit de volgende stappen:

1. Het drogen en bewaren van het hout

TON’s magazijn bevat zo’n 300 soorten zaaghout dat allemaal op kleur gesorteerd ligt. Er wordt gedurende een periode van maximaal vijf maanden een bepaald vochtigheidspercentage aangehouden. In de zomer wordt het hout besprenkeld, terwijl het bij koudere temperaturen gedroogd wordt in speciale kamers. Dit wordt gedaan om te kwaliteit van het materiaal te stabiliseren, verbeteren en resistenter te maken.

2. Het hout stomen

Het buigen van het hout wordt gedaan door het van tevoren te stomen. Beukenhout heeft hierin de beste buigcapaciteit. Hout wordt in een soort stoomcabine geplaatst met een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius. Een centimeter hout willen buigen komt overeen met een uur in de stoomcabine.

3. Het hout buigen

Als het hout gestoomd is, is het tijd voor het buigen. De houten staven worden in mallen geplaatst. Deze worden stevig vastgezet, ook wordt er een speciale laag aangebracht die ervoor zorgt dat het hout geen schade oploopt en het stevig blijft, zelfs wanneer de vorm verandert. Dit lijkt eenvoudig, maar hout buigen is een echte wetenschap. Het correct leren van het buigen van hout duurt maar liefst een jaar.

4. Het hout bewaren

Wanneer het hout de juiste vorm heeft, moet het op de juiste manier bewaard worden. Na het buigen worden de stukken of constructies naar de beitserij gebracht. Hier worden ze ondergedompeld in beits, in speciale tanks. Als de klant de voorkeur heeft naar de natuurlijke kleur van het hout, wordt er alleen olie of vernis gebruikt.

5. In elkaar zetten

De afzonderlijke stukken worden met de hand in elkaar gezet. Alle stukken komen samen en binnen no-time krijgt de stoel de vorm die het zou moeten hebben.

6. De afwerking

Bij TON worden de stoelen afgewerkt met lak of olie. Lakken gebeurt met de hand in een afzonderlijke ruimte zodat er geen stof bij komt. Ook zorgt deze afzonderlijke ruimte ervoor dat de ideale droogomstandigheden aanwezig zijn. Er worden twee lagen lak aangebracht, waartussen er geschuurd wordt. Eventueel kan er na de laklaag nog een lakolie aangebracht worden. Olie zorgt voor een mooie laag en accentueert de houtnerf. TON gebruikt hiervoor natuurlijke oliën.

7. De bekleding

De stoffering is de laatste stap en gebeurt volgens de wensen van de klant. Kleur en materiaal kunnen hierin zelf worden bepaald door de klant.

Het proces van het maken van een TON design stoel

De TON design stoel bij Godu.nl

De TON stoelen staan voor duurzaamheid, kwaliteit en kracht. Zoals zojuist beschreven worden TON stoelen op een ambachtelijke manier gemaakt. Wij van Godu Wonen, zijn het eens met deze visie en geloven zelf ook in duurzame, kwalitatieve en mooie producten voor je interieur. Bij Godu vind je een heel arsenaal aan TON design stoelen. Zo vind je bij ons ook het bekende eerste model, de TON No. 14, zoals eerder genoemd. Daarnaast verkopen we barkrukken, eetkamerstoelen en fauteuils van TON. De opties zijn eindeloos, want zo kun je zelf de kleur en het materiaal kiezen, zodat de stoel compleet bij je interieur past.

Een TON design stoel kopen? Laat ons je helpen

Bekijk gerust eens onze website. We verkopen al behoorlijk wat stoelen van TON, maar er volgen er snel nog veel meer. Bekijk het aanbod snel in onze webshop en laat je inspireren! Wanneer je hulp nodig hebt met het uitkiezen van een model dat bij je interieur past, of andere vragen hebt, contacteer dan gerust onze klantenservice. We zijn bereid je te helpen!

Deel deze blog: