Het plaatsen, beplanten en onderhouden van een polyester plantenbak

Het plaatsen, beplanten en onderhouden van een polyester plantenbak

Plantenbakken voor in je tuin; je hebt ze in allerlei soorten, materialen, maten, kleuren, groottes en vormen. Je kunt er alle kanten mee op en ze op elke gewenste plek in je tuin neerzetten. Een van de meest geliefde plantenbakken zijn de polyester plantenbakken. En dat is niet voor niets. Polyester plantenbakken zijn licht in gewicht, en de goede prijs-kwaliteit verhouding maakt dat dit product zeer interessant is. En deze plantenbakken van polyester zijn niet alleen in je tuin te gebruiken, ook in de woonkamer, hal of in de vensterbank geven ze een sfeervolle uitstraling.

 

Inhoud van deze blog

Polyester plantenbakken van topkwaliteit

In de laatste jaren is de kwaliteit van de polyester plantenbakken enorm vooruit gegaan. Ze zijn bijna niet meer te onderscheiden van ander materiaal. Deze plantenbakken van polyester zijn gemaakt uit hoogwaardig gewapend polyester. De bewapening wordt in de hoeken doorgelegd en daardoor zullen de plantenbakken niet in de hoeken scheuren. Polyester is een stevige, harde kunststof. Als het omvalt breekt het niet en is daarom ook ideaal met spelende kinderen in je tuin. Die kunnen rustig voetballen, fietsen en spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je plantenbakken stuk gaan.

 

Wat zijn de voordelen van kunststof plantenbakken?

Er zijn veel voordelen van het gebruik van kunststof plantenbakken, waaronder:

 1. Lichtgewicht: Kunststof plantenbakken zijn vaak lichter dan bijvoorbeeld terra cotta of betonnen potten, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn.
 2. Duurzaamheid: Kunststof plantenbakken zijn vaak sterk en slijtvast en kunnen daardoor langer meegaan dan andere materialen.
 3. Waterdicht: Kunststof plantenbakken zijn vaak waterdicht, waardoor er geen zorgen hoeft te zijn over lekkage of wateroverlast. Let op bij de plantenbakken van Adezz kunt u een speciale binnen coating bestellen zodat de plantenbakken waterdicht zijn.
 4. UV bestendig: Kunststof plantenbakken zijn vaak UV-bestendig, waardoor ze minder snel verkleuren of vervormen in de zon.
 5. Goedkoop: Kunststof plantenbakken zijn vaak goedkoper dan andere materialen, waardoor ze een betaalbare optie zijn voor veel mensen.
 6. Hygiënisch: Kunststof plantenbakken zijn vaak gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren, waardoor ze een hygiënische optie zijn voor gebruik in bijvoorbeeld een restaurant of andere openbare ruimtes. Onderhoud de polyester plantenbakken 1 keer per jaar met de polyester cleaner van Adeqo
 7. Veelzijdigheid: Kunststof plantenbakken zijn beschikbaar in veel verschillende maten, kleuren en vormen, waardoor ze makkelijk passen in elk decor.

In alle kleuren, vormen en maten verkrijgbaar

Polyester plantenbakken zijn leverbaar in een groot aantal vormen, maten en kleuren. Daardoor is er altijd wel iets bij wat jij mooi vindt en goed in jouw tuin past.


Een polyester plantenbak plaatsen, een aantal tips op een rij!

Waar je de plantenbakken plaatst is natuurlijk geheel aan jou. Toch kan het lastig zijn om te bepalen waar de plantenbakken van polyester het beste neergezet kunnen worden. En ook welke kleur en formaat het beste in jouw tuin past. Ter inspiratie geven wij jou 10 voorbeelden waarmee je een prachtig effect kunt creëren in jouw tuin.

Polyester plantenbak kopen?

Meer groen in de tuin aanbrengen? Kijk dan eens naar de polyester plantenbakken van Adezz, deze plantenbakken zijn in verschillende vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Bekijk hier onder onze aanbevelingen.

Bekijk: alle polyester plantenbakken 

Geef je tuin of balkon een luxe en moderne look
Hoogwaardig polyester en vorstbestendig
Gemakkelijk te verplaatsen
5 jaar garantie
Geef je tuin of balkon een luxe en moderne look
Hoogwaardig polyester en vorstbestendig
Gemakkelijk te verplaatsen
5 jaar garantie

Hoe diep moet je een plantenbak vullen?

De diepte waarmee een plantenbak moet worden gevuld, hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de wortels van de planten die erin geplaatst worden, de grootte van de plantenbak en de drainagevereisten van de specifieke planten.

Over het algemeen is het aanbevolen om een plantenbak te vullen met een laag van ongeveer 5 cm drainagemateriaal op de bodem, zoals kiezels, hydrokorrels of gebroken terracotta, dit helpt om wateroverlast te voorkomen.

Daarna komt een laag van ongeveer 10-15 cm potgrond of aarde. Dit is voldoende voor de meeste kleinere planten of kruiden. Bij grote planten of bomen kan deze laag groter zijn.

Houd er wel rekening mee dat een diepere pot kan leiden tot een langere droogtijd, omdat er meer aarde is die moet worden opgenomen. Een goede drainage is daarom belangrijk om te voorkomen dat de wortels verrotting.

Het is ook belangrijk om te overwegen of de plantenbak voldoende ruimte biedt voor de groei van de planten, want als de wortels te snel de bodem van de pot bereiken kan dit de groei remmen.

 
 

Waar in de tuin kun je het beste polyester plantenbakken plaatsen?​

De beste plek om een polyester plantenbak in de tuin te plaatsen is afhankelijk van de soort planten die erin worden geplaatst. In het algemeen zijn hier een paar aanbevelingen:

 1. Zon: Planten hebben licht nodig om te groeien, dus plaats de plantenbak op een plek waar hij de meeste zon krijgt.
 2. Beschutting: Plaats de plantenbak op een plek waar hij beschut is voor harde wind of regen. Dit kan helpen om te voorkomen dat de planten beschadigd raken of dat de grond uit de pot waait.
 3. Toegang: Zorg ervoor dat de plantenbak gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud en water geven.
 4. Decoratie: Plaats de plantenbak op een plek waar hij een decoratieve toevoeging is aan de tuin.
 5. Drainage: Plaats de plantenbak op een plek waar goede drainage is, of op een verhoogd gebied, zodat overtollig water weg kan stromen.

Houd er rekening mee dat sommige planten specifieke eisen hebben voor licht, temperatuur en bodem, dus controleer deze eerst voordat je beslist waar je de plantenbak gaat plaatsen.

adezz plantenbak wit in tuin

Hoe moet je een polyester plantenbak vullen met hydrokorrels en aarde?​

Om een polyester plantenbak te vullen met hydrokorrels en aarde, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Leg een laag van ongeveer 5 cm hydrokorrels op de bodem van de plantenbak. Dit zal helpen om wateroverlast te voorkomen en de drainage te verbeteren.
 2. Voeg een laag aarde toe tot ongeveer de helft van de hoogte van de plantenbak.
 3. Plaats de wortels van uw planten in de aarde. Zorg ervoor dat de wortels goed worden ondergedompeld in de aarde.
 4. Voeg meer hydrokorrels toe totdat de plantenbak ongeveer tweederde vol is.
 5. Voeg een laagje aarde bovenop de hydrokorrels.
 6. Giet water over de hydrokorrels en aarde totdat ze volledig zijn opgenomen. Dit kan een paar minuten duren.
 7. Voeg eventueel meer water toe totdat het water volledig is opgenomen door de hydrokorrels en aarde en de plantenbak de gewenste waterniveau heeft.
 8. Plaats de plantenbak op een warme, zonnige plek.

Houd er rekening mee dat hydrokorrels regelmatig moeten worden bijgevuld met water, omdat ze geleidelijk uitdrogen.

Hoe boor je op een juiste manier gaten in een plantenbak van polyester?​

Om gaten te boren in een polyester plantenbak, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Maak een plan en markeer de gewenste gatenlocaties. Gebruik een potlood of markeerstift om de plaatsen te markeren waar u gaten wilt maken.
 2. Het is het beste om een gat in de bodem te boren, dit is de meest logische plaats en zorgt ervoor dat de plantenbak niet onnodig beschadigd door eventueel scheuren.
 3. Maak de boorkop van de boor schoon en plaats de juiste boor voor polyester. Gebruik een metalen boor voor polyester, omdat deze sterk genoeg is om door het materiaal te boren.
 4. Zet de boorkop op de markeerlocatie en druk de boor aan. Boor de gaten in de plantenbak met een boormachine.
 5. Boor de gaten niet te diep. Houd een oog op de diepte van de gaten en stop als de gewenste diepte is bereikt.
 6. Maak de randen van de gaten glad. Gebruik een scherp mes of een rasp om de randen van de gaten glad te maken. Dit zorgt ervoor dat de randen niet rafelen of scheuren.
 7. Controleer de gaten op eventuele scheuren of beschadigingen. Als er scheuren of beschadigingen zijn, moet u de gaten repareren.
 8. Gebruik een kleefstof om de randen van de gaten te versterken. Als u een kleefstof aanbrengt op de randen van de gaten, kan dit helpen om de plantenbak steviger te maken en de randen van de gaten te beschermen tegen verdere beschadiging.

Houd er rekening mee dat boren in kunststof kan leiden tot warmteontwikkeling, dus het is aanbevolen om regelmatig de boorkop af te koelen met water.

Hoe maak je zelf een polyester plantenbak of houten plantenbak 100% waterdicht?​

Om een polyester plantenbak waterdicht te maken gebruikt u Bison seal en kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Maak de plantenbak schoon. Verwijder eventuele oude potgrond of aarde en maak de binnenkant van de plantenbak schoon met een stofzuiger of een stevige borstel.
 2. Breng de Bison seal aan. Giet de Bison seal in een emmer en roer het goed door. Gebruik een roller of een verfkwast om de Bison seal aan te brengen op de binnenkant van de plantenbak. Zorg ervoor dat de hele binnenkant van de plantenbak bedekt is met een laag van de Bison seal voor minimaal 2,5 mm.
Plantenbak waterdicht maken

        3. Laat de Bison seal minimaal 48 uur drogen. Volg de droogtijd op de verpakking van de Bison seal. Dit kan variëren van een paar uur tot een paar dagen.

       4. Breng een tweede laag aan. Als de eerste laag droog is, brengt u nog een tweede laag van Bison seal aan. Laat deze laag ook drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

      5. Controleer de waterdichtheid van de plantenbak. Plaats de plantenbak in een grote bak of een badkuip en vul hem met water. Laat het water een paar uur staan en controleer of er geen lekkages zijn. Als er lekkages zijn, breng dan nog een extra laag Bison seal aan.

Belangrijk: Houd er rekening mee dat Bison seal specifiek is ontworpen voor gebruik op polyester materialen, dus het is aanbevolen om dit te gebruiken voor polyester plantenbakken. Ook is het belangrijk om te volgen de aanwijzingen van de fabrikant, want elke product kan iets anders zijn.

Het onderhouden van polyester plantenbakken

Ben je al overtuigd? En zie je die mooie plantenbakken al in je tuin staan? Er is toch nog één groot voordeel; een kunststof plantenbak heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het nodig om ze zo af en toe eens goed schoon te maken en te onderhouden, dit kun je het beste doen met de polyester cleaner van Adeqo. Daarmee houd je Adezz plantenbakken mooier. Maak gebruik van een warm sopje met allesreiniger en een zachte spons om de bakken schoon te maken.

Het gebruik van een schuursponsje, schuurmiddel en een hogedrukreiniger is af te raden.

✅ Speciaal ontwikkeld om polyester producten te reinigen en te beschermen

✅ Behandel polyester twee maal per jaar met deze cleaners voor een optimale verzorging

Deel deze blog: