Het inrichten van een kleine keuken; 6 handige tips

Het inrichten van een kleine keuken; 6 handige tips
In een keuken gebruik je heel veel spullen. Al deze spullen hebben een plekje nodig. Maar al je een kleine keuken hebt, dan kan het best een uitdaging zijn om alle spullen een handige plek te geven en het toch opgeruimd en netjes te laten zijn in de keuken. Om je een beetje op weg te helpen bij het inrichten van een kleine keuken, hebben wij 6 tips verzameld die jou helpen je keuken slim in te richten en het toch opgeruimd en netjes te laten zijn.

Inhoud van deze blog

Tip 1: gebruik een lichte kleur als basiskleur

Een neutrale en lichte kleur zorgt ervoor dat een ruimte optisch wat groter lijkt en niet benauwend overkomt. Kies daarom voor een lichte (witte) keuken, een licht aanrechtblad, lichte tegels, lichte muren. De meeste keukenruimtes zijn voorzien van keukenblok in een witte tint. Natuurlijk kun je je aanrechtblad en andere items een andere lichte kleur geven, denk bijvoorbeeld aan lichtgrijs, een beigetint of een andere pasteltint. Maar over het algemeen geldt, hoe donkerder de kleur, hoe klein de ruimte optisch gezien wordt. Door gebruik te maken van lichte kleuren lijkt het ook alsof er ook licht in de ruimte is, waardoor het ook allemaal weer ruimer lijkt.

Het inrichten van een kleine keuken; 6 handige tips

Tip 2: werk apparatuur weg

Als het mogelijk is, maak dan zoveel mogelijk gebruik van inbouwapparatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan het fornuis, de oven, vaatwasser, koelkast en de vriezer. Door voor inbouwapparatuur te kiezen kun je deze ‘verbergen’ achter een deurtje in stijl van jouw keukenkastjes. Daardoor creëer je meer eenheid en zorgt meteen voor een opgeruimde en strakke uitstraling in je keuken.

Kijk ook kritisch naar je kleine apparaten die je op het aanrecht hebt staan. Als je veel de waterkoker en het koffiezetapparaat gebruikt, dan mag deze natuurlijk een plekje op het aanrecht krijgen. Gebruik je een broodrooster alleen op zondag? Berg deze dan na gebruik op in een kast zodat deze uit het zicht staat. Zet alleen de apparaten op het aanrecht die je ook daadwerkelijk dagelijks gebruikt.

Ook daarin kun je heel goed een eenheid vormen. Kies voor apparaten in dezelfde stijl, bijvoorbeeld RVS. Door gebruik te maken van dezelfde stijl en/of dezelfde kleur, creëer je een eenheid.

Tip 3: kies de meest praktische afvalemmer

De prullenbak; vaak is dat de allergrootste sta-in-de-weg in de keuken. En al helemaal als je meerdere afvalbakken gebruikt om je afval te scheiden. Maar je prullenbak hoeft helemaal geen sta-in-de-weg te zijn als je precies de juiste prullenbak kiest die perfect in jouw keuken past. Zo kun je een prullenbak ook vaak in een hoge lade of kastje in je keuken kwijt. Of heb je precies een klein hoekje over waar een prullenbak zou kunnen? Meet dat hoekje op en ga op zoek naar dé perfecte afvalemmer voor dat hoekje.

Godu heeft een groot assortiment aan prullenbakken. Ronde, maar ook rechthoekige en zelfs halfronde. Brede prullenbakken, maar ook smalle varianten. Voor in dat kleine hoekje weet je wel. Er zijn ook prullenbakken die vanuit het midden als een vlinder omhoog gaan. Ideaal voor als je de prullenbak in een kastje kwijt wilt. En, er zijn prullenbakken met meerdere compartiment, handig als je slechts ruimte hebt voor één prullenbak je je toch je afval wilt scheiden.
Veel prullenbakken zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar, zodat er altijd één bij zit die perfect bij de uitstraling en sfeer van jouw keuken past.

Het inrichten van een kleine keuken; 6 handige tips

Tip 4: Slimme opbergruimte

Elke centimeter wil je natuurlijk optimaal benutten. Daarom is het van belang om slimme opbergruimte te creëren. Kies voor een draaicarrousel in je hoekkast. Hang je keukengereedschap aan een haak aan de muur. Koop veel dezelfde potjes waar je je kruiden in bewaart en plaats deze op een mooie wandrek. Zo zijn er tal van mogelijkheden te bedenken om je spullen handig op te bergen. Zo kun je ook prachtige manden kopen die je bovenop je keukenkastjes plaatst (als daar nog ruimte is) waar je allerlei spullen bewaart die je minder vaak gebruikt.

Tip: snuffel eens op Pinterest en ga op zoek naar slimme opbergsystemen voor in de keuken. Je komt tal van originele ideeën tegen en veel inspiratie opdoen.

Tip 5: Pannen

Als je even niet oplet staat je hele keukenkast vol met allerlei verschillende pannen. Het assortiment aan verschillende pannen is dan ook ontzettend groot. Voordat je een pannenset koopt is het goed om te bepalen welke pannen je echt veel gaat gebruiken. Bak je maar een keer per jaar pannenkoeken? Dan heb je geen pannenkoekenpan nodig, pannenkoeken kun je ook in een koekenpan bakken. Maak je het liefst wokgerechten? Dan is een wokpan heel handig. Maak daarom voor jezelf een lijst welke pannen jij echt niet kunt missen voordat je op zoek gaat naar pannen. Op godu.nl/wonen vind je een groot assortiment aan verschillende pannen van zeer goede kwaliteit. Daar vind je altijd wel precies de pan die jij het fijnst vindt.

Het inrichten van een kleine keuken; 6 handige tips

Tip 6: Less is more

Veel keukenspullen zijn ontzettend handig en voor je het weet staat jouw keuken weer helemaal vol en zorgt het weer voor een chaotische uitstraling. Wees kritisch. Hoe vaak gebruik ik dit nu echt en heb ik het echt nodig? Plaats alleen in je keuken wat je ook echt veel gebruikt. Ruim met enige regelmaat je keuken op. Of houd je aan de regel; iets erin is er ook iets uit!

Deel deze blog: