Het beste pizzarecept voor in de houtgestookte pizzaoven!

Het beste pizzarecept voor in de houtgestookte pizzaoven!

Bij Godu zijn we verzot op pizza’s: de knapperige bodem, de verrukkelijke geur en de smaakexplosies in je mond. Een pizza van de Italiaan is heerlijk en zelfs een diepvriespizza kan af en toe ook lekker smaken. Maar een zelf gemaakte pizza is natuurlijk het allerlekkerste. En laat daar nou juist de houtgestookte pizza oven ideaal voor zijn. Zo kun je vanuit jouw eigen achtertuin al met een handvol verse ingrediënten de heerlijkste pizza’s bakken. Smaakvol, krokant en binnen een minuut klaar!

Inhoud van deze blog

Een op houtgestookte pizza oven kun je voor meer dan alleen pizza’s gebruiken

Een op houtgestookte steenoven staat zeer sfeervol in de tuin. Het is makkelijk in gebruik en je maakt er de heerlijkste pizza’s in. Wist je dat deze pizzaovens niet alleen perfect zijn voor pizza’s, maar je er ook allerlei andere dingen in kunt klaarmaken? Waar een pizza op een hoge temperatuur in minder dan een minuut helemaal gaar is, kan er ook vers brood in gebakken worden. Die vraagt wel om een wat lagere temperatuur en iets meer tijd, maar zal ook zeker erg smaakvol en knapperig zijn. Daarnaast zijn vlees en vis ook heerlijke ingrediënten die bereidt kunnen worden in de pizza houtoven. Door de oven op een constante temperatuur te houden en het vlees of vis aan een spit, op een rooster of in een ovenschaal te plaatsen, kan de steenoven gebruikt worden als een barbecue. En als je elke dag wel zou willen genieten van koken in de buitenlucht, maar iedere dag pizza eten iets teveel van het goede vindt, kun je ook gerechten als lasagne, groenteschotels en stoofschotels in de pizzaoven tuin bereiden.

De lekkerste pizza maak je heel makkelijk zelf

In een vorige blogpost over pizzaovens staan 3 heel goede tips om jouw pizza houtoven zo goed mogelijk voor te bereiden om de lekkerste pizza’s te kunnen bakken. Door deze tips toe te passen, zal de pizza altijd goed smaken. Als je nieuwsgierig bent naar een zeer smaakvolle pizza, hebben wij hier voor jou als grote pizzaliefhebber een heerlijk recept voor de pizza oven tuin. En mocht je de pizza gewoon in de elektrische of heteluchtoven willen bakken, kan dat natuurlijk ook. Zet de temperatuur van de oven op 220 of 240 graden en bak de pizza 6 tot 8 minuten of 8 tot 10 minuten. De temperatuur en baktijd zijn afhankelijk van wat voor soort oven je hebt. Ook uit een normale oven zal deze pizza zeer smaakvol en krokant zijn.

Het beste pizzarecept voor in de houtgestookte pizzaoven!

Ingrediënten

Dit heb je allemaal nodig voor 2 pizza’s:

Voor het pizzadeeg

  • 300 gram bloem
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • snuf zout
  • 2 el olijfolie
  • 160 ml lauwwarm water

Topping ​

  • 4 eetlepels tomatensaus
  • Handvol groene olijven
  • Gegrilde artisjokpartjes in olie à 180 gram
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Pakje gerookte ham
  • Pakje salami
  • Zakje geraspte kaas of Parmezaanse kaas zelf raspen.

Zo ga je te werk:

Doe alle ingrediënten voor het pizzadeeg bij elkaar en kneed het 10 tot 15 minuten totdat je een mooi soepel deeg hebt. Leg de bal pizzadeeg in een kom en sluit de kom af met een vochtige doek of met plastic folie. Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen, dan moet het deeg verdubbeld zijn. Verdeel het deeg in 2 delen en rol uit tot een dunne bodem.

Verdeel dan met de bolle kant van een lepel per pizza twee eetlepels tomatensaus gelijkmatig over de pizzabodems. Tomatensaus is onmisbaar op een pizza, maar van teveel tomatensaus blijft de bodem vochtig en kan het scheuren als je een pizzapunt wil pakken. Een eetlepel extra is niet erg, maar let op dat je niet nog meer op je pizza smeert.

Vervolgens snijd je de groene olijven in plakjes en de artisjok partjes door de helft. Verdeel deze samen met de kappertjes over beide pizzabodems. Daarna scheur of snijd je 3 plakken gegrilde ham en 3 plakken salami (of meer naar wens) in stukken en leg je deze bovenop de andere ingrediënten. Als laatste strooi je de kaas eroverheen en de pizza is klaar om in de op houtgestookte pizzaoven geschoven te worden.    

Tip:

In plaats van gerookte ham en salami kun je ook tonijn gebruiken. En mocht je toch in een normale oven jouw pizza willen bakken, maak dan gebruik van een pizzasteen. Deze zorgt ervoor dat de pizzabodem ook aan de onderkant gelijkmatig en goed verwarmt wordt, waardoor je een lekker knapperige korst krijgt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer lekkere pizza’s voor in de pizza oven tuin. Er zijn namelijk tal van combinaties qua ingrediënten waardoor je een heerlijke pizza maakt. Met vlees of vis. Of juist vegetarisch. Vegan pizza’s kun je natuurlijk ook maken. En wat dacht je van de klassieke Margaretha? Of ga je voor een pizza met zo veel mogelijk ingrediënten erop? Probeer, creëer en serveer jouw creatie en wie weet, misschien is jouw recept nog lekkerder dan deze!

 

Tip: Jouw pizza maken in een van de Ooni pizza ovens? Lees hier over de 5 voordelen van de Ooni Pizza oven

Het beste pizzarecept voor in de houtgestookte pizzaoven!

Deel deze blog: