Een vuurtafel binnen of buiten aansluiten op een vaste gasleiding - TIPS

Een vuurtafel binnen of buiten aansluiten op een vaste gasleiding - TIPS

Creëer sfeer door een vuurtafel buiten in de tuin, op het terras of het balkon te plaatsen

Méér sfeer in de tuin? Dat bereik je bijvoorbeeld door een gezellige vuurtafel buiten neer te zetten. Dit is een tuintafel waarin op een veilige wijze een gashaard is geplaatst. Heerlijk voor tijdens late lente-, zomer- en nazomeravonden, het is een soort buiten openhaard. Het aansluiten van een vuurtafel buiten, op een vaste gas leiding is wél een lastig proces, een proces dat niet zomaar mag worden uitgevoerd. Daarom gaan we hier in op een aantal vragen: hoe sluit je de vuurtafel (buiten) aan op een vaste gasleiding, wat zijn de voor- én nadelen van een aansluiting op het vaste gasnet en is een vuurtafel voor binnen ook een optie?


Vuurtafels zijn tafels met daarin een brander verwerkt die werkt op gas. Wij maken deze tafels van onder andere steigerhout, wat resulteert in een fraaie salontafel voor in de tuin. Bekijk hier het gehele aanbod vuurtafels. Dit is het grootste assortiment van Nederland, zo bieden wij onder andere de befaamde cocoon table aan. Deze tafels komen van het merk Happy Cocooning, dit bedrijf heeft een assortiment van ruim 50 vuurtafels.

Zelf zagen in een bestaande tafel? Dat kan natuurlijk ook, ware het niet dat dit een erg lastige bezigheid is. Veel tafels zijn niet bepaald bestemd om een gasbrander in te plaatsen, waardoor er altijd méér bij komt kijken dan slechts het zagen van een gat.

Inhoud van deze blog

Gasbrander ombouwen: van gasfles naar gasleiding

De inbouwbrander in een vuurtafel zit normaal gesproken aangesloten op een gasfles, deze gasfles zit verwerkt onder de tafel. Het is ook een mogelijkheid om de vuurtafel buiten aan te sluiten op een vaste gasleiding. Wij zeggen hierbij wel duidelijk dat dit geen klusje is voor een hobbyist want dit moet secuur gebeuren. Wilt u de brander aansluiten? Laat dit dan doen door een erkend installateur. Voor de veiligheid, maar ook omdat de garantie verdwijnt wanneer je zelf met de tafel aan de haal gaat. De gasbrander is niet direct geschikt voor een vaste gasleiding, er zijn een aantal zaken die op de brander aangepast moeten worden zodat de brander wel geschikt is voor de vast gasleiding. Voor meer informatie raden wij u aan om contact op te nemen met een erkend installateur.  

 
Een vuurtafel binnen of buiten aansluiten op een vaste gasleiding - TIPS

Buiten een vuurtafel aansluiten op de gasleiding

Hoe dan ook: het aansluiten van een vuurtafel (buiten) is niet eenvoudig. Een gasinstallatie kent namelijk diverse leidingen, buizen die verschillende gastoestellen koppelen aan onder meer de gasmeter. Het is de kunst en de taak van de installateur om met behulp van deze stalen of koperen pijpen een verbinding te realiseren tussen de zogenaamde gasbrander die verwerkt zit in een vuurtafel. Risicoloos? Zeker niet. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer er tijdens dit proces fouten worden gemaakt. Het uiteindelijke aansluiten van de vuurtafel (buiten) op de gasleiding is een kwestie van het doortrekken van deze leiding richting de tafel. Idealiter gebeurt dit onder de grond. Zo wordt jouw tafel netjes afgewerkt en heb je er geen last van. Het ondergronds doortrekken van de leiding kan zowel bij de vuurtafel voor binnen als buiten.

 
 

De voor- en nadelen

Een vuurtafel is op het moment erg populair. Logisch, want het geeft veel sfeer terwijl je géén hinder ondervindt die je bij bijvoorbeeld vuurkorven wél hebt: er is geen sprake van as en rook. Bovendien bespaar je kosten doordat je geen hout nodig hebt. Vanuit die optiek is zo’n tafel een aanrader voor particulieren én ondernemers. Het grootste voordeel dat een vuurtafel op de vaste gasleiding is aangesloten is uiteraard dat je niet elke keer een gasfles hoeft te verwisselen en ook niet dat je elke keer de gasfles moet controleren of er voldoende gas in zit. U komt dus nooit voor verrassingen te staan, want dat levert de aansluiting op als vast gemak.

Het nadeel van de aansluiting op het vaste gasnet is dat het een extra investering kost van ongeveer 150-200 euro. Een ander nadeel is dat, als u de leiding onder de grond heeft verwerkt dat u de tafel niet even gemakkelijk kunt verplaatsen naar de andere kant van de tuin. De nadelen zijn niet drastisch maar zeker wel twee punten waar u rekening mee moet houden.

Een vuurtafel binnen plaatsen: Is dat een optie?

Een vuurtafel is een fraai stuk meubilair en u kunt uiteraard de vuurtafel voor binnen gebruiken. U moet alleen rekening houden met dat uit veiligheid het binnen gebruiken van een losse gastank sterk word afgeraden. Wil je tóch een vuurtafel binnen plaatsen, in bijvoorbeeld een woning of openbare ruimte plaatsen, dan moet deze worden aangesloten op de vaste gasleiding of op leiding die loopt naar een gasfles die buiten staat. Zet u een gasfles buiten? Houd er dan rekening mee dat sommige soorten gas ook kunnen bevriezen en dus niet meer werken in koude tijden.

MEER WETEN OVER VUURTAFELS ? — LEESTIPS:
Algemene informatie over vuurtafels >>
BLOG: Vuurtafel op gas: wat u moet weten over gasflessen >>

Ga naar onze webwinkel met vuurtafels voor een scherpe aanbieding >>

Een vuurtafel binnen of buiten aansluiten op een vaste gasleiding - TIPS

Deel deze blog: