Een stukje geschiedenis van de Mexicaanse tuinkachel

Een stukje geschiedenis van de Mexicaanse tuinkachel

Een Mexicaanse tuinhaard, of wel een chimenea, is een vrijstaande haard met een bolvormig lichaam en een verticale rookafvoer of schoorsteen. Het woord chimenea komt uit het Spaans en is afgeleid van het Franse woord chimenée wat schoorsteen betekent.

Inhoud van deze blog

De geschiedenis van een Mexicaanse haard

Maar allereerst een stukje geschiedenis over de originele Mexicaanse tuinhaard. Van oudsher werden de haarden gebruikt door de Maya’s en diende als verwarming en om er in te koken. Meestal stond zo’n vuurhaard bij een open raam of in het midden van de hut en was er een opening in het dak om de rook te laten ontsnappen. De vrouwen uit deze stam bakten bijvoorbeeld tortilla’s in de haard voor de rest van de stam. Met de komst van modernere huizen werden de chimenea’s vooral buitenshuis gebruikt voor een stukje gezelligheid in de achtertuin. En dit kleine stukje cultuur kun jij ook heel makkelijk in huis (Lees: in je tuin) halen door zo’n prachtige terracotta kachel uit Mexico aan te schaffen.

De Mexicaanse terracotta kachel is kleurrijk en handgemaakt

Oorspronkelijk werd de chimenea, de Mexicaanse haard, gemaakt van een topkwaliteit klei. Deze natuurklei komt uit de bodem van het Tarasca plateau die op ruim 1500 meter boven de zeespiegel ligt. De verschillende soorten klei uit deze bodem werd met de hand gemixt en daarna uitgerold en in mallen gedrukt. De mallen werden aan elkaar bevestigd. Nadat het een tijdje heeft gedroogd, werden de mallen eraf gehaald en werd de vuurpot verder in de oven gedroogd op ongeveer 850 graden.

Een stukje geschiedenis van de Mexicaanse tuinkachel

Deze authentieke chimenea’s staan echter nog veel meer bekend om hun prachtige, kleurrijke, typisch Mexicaanse beschilderingen. Na het stoken in de oven werden de chimenea’s beschilderd met een grove doek. Ook dit gebeurde helemaal met de hand. Dit stukje pure vakmanschap kun je terugzien in de uitstraling en de kwaliteit van het product.

Een ambachtelijke, kleurrijke Mexicaanse terrashaard zal je tuin helemaal opvrolijken en een echte eyecatcher zijn. Tegenwoordig zijn de haarden ook beschikbaar in effen kleuren die een strakke uitstraling aan je tuin geven.

Mexicaanse tuinkachel van hoogwaardig kwaliteit

Hoewel er veel namaak op de markt is, zijn de authentieke Mexicaanse tuinkachels ook nu nog verkrijgbaar. In 1995 ging een groep Mexicaanse ambachtslieden samenwerken omdat ze de tradities omtrent de handgemaakte producten van klei wilden behouden. Dit waren de tradities die zijn ontstaan voordat de Europeanen invloed kregen in de manier van produceren in Latijns-Amerika.

Deze ambacht wordt ook nu nog beoefend en het product staat nog steeds voor kwaliteit. De echte Mexicaanse tuinkachel wordt – net als de oorspronkelijke chimenea’s – gemaakt van klei die eerst wordt gedroogd in een mal, en daarna wordt verhit in een oven op ongeveer 850 graden. Door deze bewerking is de klei duurzaam, maar ook zeer hittebestendig. En heb je zo’n echte Mexicaanse terraskachel in de tuin, dan ga je dat ook zeker merken. Dankzij het model en de goed geïsoleerde wanden geeft de Mexicaanse vuurhaard lang warmte af en dat bespaart je hout omdat je minder hoeft te stoken. En als je minder hout hoeft te stoken is duurzamer en beter voor het milieu.

De multifunctionele terraskachel

De Mexicaanse terraskachel is niet alleen een eyecatcher voor in je tuin. Je kunt op een prachtige avond nog lang genieten van de warmte die de terraskachel uitstraalt. Daarnaast kun je deze prachtige en kleurrijke terracotta vuurpot uit Mexico ook gebruiken als grill of als barbecue. Geniet van een stukje mals vlees terwijl je na het eten nog onder het genot van een drankje gezellig natafelt bij de warmte die de vuurpot uitstraalt. En daarmee heb je met de Mexicaanse vuurpot niet alleen een prachtig, authentiek element in je tuin, maar ook nog eens een zeer multifunctioneel product!

Hoe neem je de terracotta tuinhaard uit Mexico voor het eerst in gebruik

Als je een authentieke Mexicaanse tuinhaard hebt aangeschaft, dan wil je natuurlijk niets liever dan deze zo snel mogelijk in gebruik nemen. Toch is het verstandig om het eerst wat rustiger aan te doen. Zorg ervoor dat de haard op een vlakke en stevige ondergrond staat en dat er niets brandbaars dicht in de buurt van de vuurhaard ligt.

Leg voordat je voor de eerste keer een vuurtje stookt een laagje zand of grind onderin de terracotta kachel. Dit voorkomt dat de haard de eerste keer te heet wordt. Stook de eerste paar keren een bescheiden vuurtje. Daarmee voorkom je dat de Mexicaanse tuinhaard barst en hiermee geef je de haard ook de gelegenheid om de poriën aan de binnenkant dicht te laten schroeien. Daarna kun je zorgeloos genieten van je nieuwe aanwinst.

Het is belangrijk dat je na het stoken het vuur niet met water dooft. Hierdoor krijg je grote temperatuurverschillen en daardoor kan de haard scheuren. Je kunt beter zand gebruiken om het vuur te doven, maar nog beter is het om het vuur gecontroleerd uit te laten branden. De Mexicaanse tuinhaard heeft vele voordelen, lees hier meer over de voordelen van de Mexicaanse tuinhaard t.o.v. een haard uit China.

Bescherming van de Mexicaanse terrashaard

Hoewel het zeer makkelijk is om te Mexicaanse terrashaard te onderhouden, is het toch aan te raden om de schoorsteen af te dekken op het moment dat het niet gebruikt wordt. Er wordt een stenen deksel meegeleverd om het rookkanaal af te dekken en dit voorkomt dat er regen in de vuurpot komt.

Als de tuinhaard nat is geworden door de regen, dan is het beter om de haard niet te verplaatsen.

Dit is omdat de klei zachter wordt door de regen. Het zou kunnen scheuren als je het optilt en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Een beschermhoes is daardoor zeker aan te raden, deze zijn beschikbaar in de maten medium (hoogte 105 cm) en large (hoogte 115 cm). In de winter kun je de terrashaard beter een plekje binnen geven. Dit is om scheurvorming te voorkomen. De tuinkachel gemaakt uit klei is immers niet vorstbestendig.

Bekijk hier ons aanbod met Mexicaanse tuinhaarden.

 

Een stukje geschiedenis van de Mexicaanse tuinkachel

Deel deze blog: