Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!

Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!

Niets is zo heerlijk als de geur van verse kruiden als munt, tijm of basilicum. Niet is zo lekkerder als de aardbeitjes en framboosjes uit eigen tuin. Maar wat als je nu geen tuin hebt om je eigen groenten, kruiden of fruit te kweken? Dan kun je makkelijk een moestuintje aanleggen op je balkon. Want ook al is je ruimte beperkt, toch zijn er flink wat mogelijkheden om je eigen moestuin te creëren. Wanneer jij op je balkon een moestuin wilt aanleggen, lees dan vooral verder. In dit artikel lees je welke groentesoorten en fruitsoorten geschikt zijn voor het moestuinieren in potten of bakken. 

Inhoud van deze blog

Courgettes

Courgettes kun je prima in een pot of plantenbak kweken. Let er wel op dat de courgettes flink wat ruimte nodig hebben om te groeien, dus neem een plantenbak met een doorsnee van minimaal 40 cm. Met name de klimcourgette is zeer geschikt voor het balkon. Deze courgette is een van de weinige soorten die je langs een steel omhoog kunt binden. Perfect voor aan de reling. Het voordeel van een courgette is dat de opbrengst enorm is. Van juli tot en met oktober kun jij genieten van de ene na de andere lekkere courgette.

Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!
Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!

Kruiden

Kruiden kun je gedroogd in de supermarkt kopen, maar niets is zo lekker als verse kruiden. Kruiden kun je naar smaak toevoegen aan je gerecht. Het voordeel van kruidenplantjes is dat ze weinig ruimte in beslag nemen. In één bloempot, plantenbak of moestuinbak kun je al meerdere verschillende kruidenplantjes kweken.

Ben je creatief? Probeer dan eens een pallet op de kop te tikken. Met smalle plankjes maak je de openingen tussen de latjes aan de onderzijde dicht zodat er smalle plantenbakjes ontstaan. Boor aan de onderkant wat gaatjes zodat het overtollige water weg kan lopen. Vul de smalle plantenbakjes met aarde en kweek daarin je kruidenplantjes. De pallet kun je rechtop tegen een muur of balkonhek plaatsen.

Lente-ui

Lente-ui, heerlijk in de salade of als topping op een lekker stuk vlees. Deze groente heeft weinig ruimte nodig om te groeien en kan dan ook prima in een bloempot of plantenbak. Lente-ui groeit snel, dus je ziet al snel resultaat. Voor het kweken kun je zowel zaadjes als zaaiuien gebruiken. Wanneer je lente-ui in de winkel hebt gekocht, kun je het kontje van de ui in een glas water zetten. De ui loopt opnieuw uit en na een paar weken kun je ze al in een pot of bak plaatsen. Lente-ui kun je planten tussen half februari en half april, of vanaf begin juli.

Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!
Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!

Cherrytomaatjes

Tomaten kun je prima in pot kweken op voorwaarde dat je ze regelmatig water en voeding geeft. Een pot van 20 liter voor een tomatenplant is groot genoeg. Zorg er wel voor dat er gaatjes in de onderkant van de pot zitten voor het weglopen van overtollig regenwater. Ze de pot wel op de meeste zonnige plek van je balkon, want daar houden ze van. Waar ze niet van houden is van ontzettend veel regen. Dus komt er veel regel aan? Schuif dan de pot even onder een afdakje indien mogelijk. Om je ruimte nog beter te benutten kun je je tomaten ook in hanging baskets kweken.

 

Aardbeitjes

Wie houdt er nu niet van deze heerlijke zomerkoninkjes. En wat een geluk, aardbeien kun je supergoed in een pot of plantenbak kweken. Het werkt vaak zelfs nog beter dan in volle grond. Let er wel op dat de aardbeien genoeg zonlicht zien om te kunnen groeien en om mooi rood en zoet te laten worden. Let er wel op dat de bladeren van de aardbeienplant niet de grond raken, dan kunnen de bladeren gaan rotten.

Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!
dr-muhammad-amer-wxHq7eBBWZI-unsplash

Rucola

Rucola is ontzettend lekker op een broodje met bijvoorbeeld roomkaas en zalm. Rucola is een slasoort die je ontzettend makkelijk zelf kunt kweken. Je kunt rucola van eind februari tot half september zaaien en de blaadjes kun je oogsten wanneer ze zo’n 10 centimeter zijn. Zo heb je altijd genoeg om je broodje mee te beleggen. Laat het hart van de plant intact, dan blijft de plant steeds weer nieuwe blaadjes maken. De plant houdt niet van warmte, dus je kunt het beste de rucola gewoon buiten zaaien, en niet in huis laten ontkiemen.  

Frambozen

Wil je extra lang genieten van de frambozenoogst? Kies dan voor zowel zomer- als voor herfstframbozen. Als de ruimte op je balkon wat beperkt is, dan kun je beter voor zomerframbozen kiezen, die zijn minder bossig. Een frambozenstruik is prima in pot te telen, dus een deze fruitsoort is enorm geschikt voor op het balkon. Ze doen het goed op een beschutte en zonnige plek.

ioana-cristiana-3LpjW3aAC9c-unsplash
moestuin-op-balkon-radijsjes

Radijsjes

Radijsjes kun je tussen april en september zaaien en na 4 weken kun je al genieten van je oogst. Als je om de 2 à 3 weken nieuwe radijsjes zaait kun je extra lang genieten van de oogst. Radijzen houden van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Radijsjes nemen weinig ruimte in beslag en daardoor zeer geschikt voor om te kweken op het balkon. Bovendien is radijs een makkelijke groente om te kweken, je zult snel resultaat zien.

Paprika

In het seizoen kun je prachtige paprikaplanten kopen bij een tuincentrum. Deze kun je prima op het balkon plaatsen en wanneer deze een plaatsje krijgt in de volle zon, zul je al snel van een rijke oogst kunnen genieten. Om een goede smaak te krijgen heeft de paprika echt veel zon nodig, dus is jouw balkon aan de schaduwzijde gelegen, dan kun je beter voor andere soorten groente of fruit kiezen.

tamara-malaniy-CHiASPh7crQ-unsplash
bush-beans-gd94090250_1920

Bonen

Bonen is een ideale groente om op het balkon te kweken. Let er wel op dat je een soort kiest die tot 40 cm hoog kunnen worden. Bonen hebben wel een klimhulp nodig, dus ideaal om langs de reling te plaatsen. Tussen half mei en eind juni kun je bonen zaaien in balkonbakken.

Gerelateerde producten

Een moestuin op het balkon? Het kan met deze groente- en fruitsoorten!

Adezz Brett polyester moestuinbak op hoogte 100 x 50 x 20/91 cm

Heb je zin om deze zomer je eigen groenten te verbouwen? Deze stijlvolle polyester moestuinbak op poten maakt het voor iedereen mogelijk om zelf groenten en kruiden te kweken.

Plantenbakken voor op het balkon koop je bij godu.nl​

Ben je op zoek naar plantenbakken of bloempotten voor op het balkon? Bij godu-tuin.nl vind je een enorm assortiment aan plantenbakken in diverse kleuren en formaten, gemaakt van diverse materialen. Zo hebben wij grote plantenbakken, maar ook een ruim assortiment aan kleinere plantenbakken die met name geschikt zijn in een kleine ruimte. Neem gerust eens een kijkje bij onze plantenbakken van aluminium of onze cortenstalen plantenbakken. Je zult zien dat er altijd wel iets te vinden is dat perfect op jouw balkon past. 

Tevens hebben wij de zogenaamde moestuinbakken in ons assortiment, speciaal gemaakt om bijvoorbeeld je kruiden in te kweken. Daarnaast hebben wij de Adezz Screen plantenbak, waarbij 2 of 3 plantenbakken boven op elkaar gestapeld staan. Ideaal voor een kleine balkon.

Succes met jouw moestuintje op het balkon!

Deel deze blog: