De overstap van ledikant naar kinderbed

De overstap van ledikant naar kinderbed

 

En dan is de tijd daar. Je kindje is groot genoeg om de stap te maken van ledikant naar kinderbed! Eventjes spannend, maar ook erg leuk. Hoe pak je de overgang aan? In dit blog een aantal tips om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen zodat je kleine zelfverzekerd in zijn of haar “grote bed” zal kunnen slapen.

Inhoud van deze blog

Over naar een kinderbed

Een kinderbed, ook wel peuterbed of juniorbed genoemd is een kleinere variant van het volwassen eenpersoonsbed. De zijkanten van het kinderbed zijn vaak wat hoger en vaak zijn ze ook voorzien van valrekjes. Dit maakt de overgang van een ledikant naar kinderbed een stukje makkelijker omdat het bedje is aangepast op de leeftijd en lengte van je kindje. Je kindje kan er zelf in- en uitstappen, maar biedt toch de geborgenheid van een ledikant. Het is dus wel belangrijk dat je kindje zelfstandig in en uit bed kan stappen en oud genoeg is voordat je overgaat naar een kinderbed.

 

Wanneer is een goede tijd om over te stappen naar een kinderbed?

Naast leeftijd en zelfstandigheid van je kindje, hangt het natuurlijk erg van je kindje af wanneer je overgaat van een ledikant naar een kinderbed. Een ledikantje is meestal geschikt voor je kindje tot een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar. Het kan natuurlijk zo zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bedje. Ieder kindje is tenslotte anders. Wanneer je kindje zich opgesloten voelt, zelf uit het ledikant klimt of erg onrustig slaapt is het waarschijnlijk tijd om over te stappen naar een kinderbed. Met een kinderbed kan je kindje doen tot hij of zij eruit groeit. Meestal is dit rond een leeftijd van 7 of 8 jaar. Maar ook hier is het weer geheel afhankelijk van je kindje!

 
De overstap van ledikant naar kinderbed

Kinderbedje of gelijk een eenpersoonsbed

Je kunt met de overstap van een ledikantje naar een groter bed ook direct overstappen naar een eenpersoonsbed. Nadeel hiervan is wel dat een kinderbedje speciaal is gemaakt voor peuters en kleine kindjes en daardoor meer geschikt is voor de leeftijd van je kindje. Bovendien is de overgang van een ledikant naar een kinderbedje makkelijker dan van ledikant naar een eenpersoonsbed vanwege de geborgenheid van het kinderbed. Het enige nadeel van een kinderbedje is dat je kindje eruit groeit op een bepaalde leeftijd. Ook is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een meegroeibedje. Dit bedje is in eerste instantie een kinderbedje en is later uit te schuiven en hierdoor om te toveren tot een volwaardig eenpersoonsbed.

 

Veiligheid

Voor welk bedje je ook kiest, of dat nou een kinderbedje is, een meegroeibed of een eenpersoonsbed, het is nu nog belangrijker om de veiligheid in huis nog beter onder de loep te nemen. Je kindje kan nu natuurlijk in en uit bed wanneer zij of hij dat wilt. De hoogste tijd dus om je huis (nog beter) peuterproof te gaan maken!

 
De overstap van ledikant naar kinderbed

Zorg voor een goed valhekje. Kinderbedjes hebben deze vaak standaard, maar eenpersoonsbedden niet. Zorg er dan voor dat je een valhekje los koopt. Deze kunnen eenvoudig aan een eenpersoonsbed worden gemonteerd.  

Wanneer je kleintje toch uit bed valt, zorg en dan voor dat de ondergrond naast het bedje zacht is. Leg bijvoorbeeld een lekker dik, hoogpolig kleed in de slaapkamer van je kindje.

Als je kleine een echte avonturier is dan ligt valgevaar eigenlijk altijd op de loer. Zorg er daarom voor dat het bedje van je kleintje laag is. Dat is ook handig om op een makkelijke manier in- en uit bed te stappen.

Wanneer je gebruik maakt van een slaapzak of trappelzak is het met het overgaan naar een groter bedje ook tijd om afscheid te nemen van de slaapzak of trappelzak. Je kindje kan natuurlijk geen stappen zetten als de beentjes in de zak zitten.

Je peuter kan nu ook ‘s nachts ronddwalen. Zorg er daarom voor dat je huis op en top peuterproof is gemaakt! Zorg er bijvoorbeeld voor dat al het speelgoed is opgeruimd, dat je een traphekje hebt bij de trap, dat de stopcontacten zijn beveiligd met kinderbeveiliging en dat de deurklinken omhoog staan. Zorg er ook voor dat je kindje niet in kastjes kan komen!

Bekijk hier de kinderstartersset Charly van Polydaun

Overgang naar het “grote” bed

Maak de overgang van ledikant naar kinderbed zo leuk mogelijk voor je kleintje. Laat je kindje zelf het bedje en andere spulletjes mee uitkiezen zodat het nieuwe bed niet als verrassing komt en dat je kleine het bedje ook zelf erg leuk vindt. Laat je kindje wennen aan zijn of haar nieuwe bedje door bijvoorbeeld het bedje eerst naast het ledikantje te plaatsen. Zo kan je kindje zelf kiezen wanneer zij of hij in het nieuwe bedje willen gaan slapen. Je kindje wil waarschijnlijk erg graag meehelpen met alles en vooral alles zelf doen. Laat hem of haar dan ook meehelpen om het ledikantje uit elkaar te halen, zo ziet je kleintje ook gelijk dat er echt niet meer in het ledikantje geslapen kan worden. Doe dit ook met het in elkaar zetten van het nieuwe bed. Daarnaast is het goed hetzelfde bedritueel aan te houden en het nog leuker te maken voor je kleintje. Je kunt nu natuurlijk gezellig bij je kindje op bed gaan zitten om een verhaaltje voor te lezen!

 

Een lastige overgang

Een overgang naar een groot bedje kan soms best een beetje lastig zijn. Wanneer je kindje niet makkelijk in slaap komt, kan je bijvoorbeeld even bij hem of haar in bed gaan liggen of zitten en je kleintje geruststellen. Zo weet je kindje dat je er altijd voor hem of haar bent. Je kleintje zal dan snel gewend zijn aan het nieuwe bedje!

Bekijk hier ons assortiment kinderkussens en kinderdekbed uit de serie Joepi van Polydaun

Deel deze blog: