De lekkerste pizza’s maak je in een pizza oven buiten in de achtertuin? 3 Tips!

De lekkerste pizza’s maak je in een pizza oven buiten in de achtertuin? 3 Tips!

Ben jij net zo dol op zelfgemaakte pizza’s als wij zijn? Lees dan snel verder! De lekkerste pizza’s bak je namelijk in een houtgestookte pizza oven. En met een eigen pizza oven houtgestookt in jouw tuin maak je in mum van tijd de lekkerste Italiaanse pizza’s. Je leest het goed. Gewoon in jouw achtertuin. Hoe je dat doet, dat lees je in dit artikel. Met deze 3 tips en tricks maak je de allerlekkerste pizza’s gewoon in jouw tuin en haal Italië naar Nederland.

Inhoud van deze blog

Welk hout kun je het beste gebruiken in een houtgestookte pizza oven?

Een originele manier van buiten koken is het bakken van je eigen pizza’s in je achtertuin. Een cruciaal onderdeel voor het bakken van pizza’s in een steenoven is: ‘welk houtsoort kun je het beste gebruiken in een pizza oven voor buiten?’ Haardhout is overal verkrijgbaar, in allerlei hout en in allerlei formaten. Van grote blokken tot kleine takjes, van eikenhout tot essenhout. In de allereerste plaats is het ontzettend belangrijk om gedroogd hout te kiezen voor in de pizza oven. Gedroogd hout betekent dat het hout in speciale droogkamers met hete lucht wordt gedroogd, totdat alle vocht uit de houtblokken is verdwenen. Droog hout brandt namelijk sneller en schoner.

Let er ook goed op dat het hout onbehandeld en schoon is. Dit betekent dat het hout geen verf, lijmresten, resten hars etc., mag bevatten. Dit zorgt namelijk voor veel rook en roet en heeft ook invloed op de smaak van je pizza. En het is gewoonweg niet gezond.

In principe kun je voor het bakken van een pizza alle houtsoorten gebruiken. Toch zijn er een aantal houtsoorten meer aan te raden.

  • Je kunt het beste hardhout gebruiken, dit brandt over het algemeen langer dan niet-hardhoutsoorten
  • Hardhout heeft minder vlammen (waardoor het trouwens ook wat lastiger aan te steken is), maar het geeft wel meer warmte af.
  • Over het algemeen wordt essenhout als de beste houtsoort aangeraden voor een pizza oven. Dit omdat het langzaam brandt, niet knettert en veel warmte afgeeft. Eikenhout, beukenhout of esdoornhout behoren ook tot de betere houtsoorten

Op welke manier kun je het beste de pizza oven voor buiten aansteken?

Je weet nu precies welk houtsoort je het beste kunt gebruiken voor de pizza oven in je tuin. Maar op welke manier kun je dan het beste de pizza oven aansteken? Wij leggen het je uit. Om te beginnen plaats je een aantal aanmaakblokje in het midden van de pizza oven. Hoe kleiner de houtjes, hoe makkelijker het vuur is aan te krijgen. Bovendien heb je met kleine houtjes minder last van rookontwikkeling. Steek de aanmaakhoutjes vervolgens aan. Het is wel van belang dat je, voor dat je de aanmaakhoutjes aansteekt, het rookkanaal goed open zet. Als de aanmaakhoutjes goed branden, dan schuif je deze naar achteren in de pizza oven. Daarna kun je beginnen met het op het vuur leggen van de grotere blokken. Als die goed branden, begint de oven ook goed op te warmen.

Wil je weten of de pizza oven warm genoeg is? Dat kun je goed zien aan de roetaanslag. Is deze helemaal weggebrand? Dan heeft de oven de juiste temperatuur bereikt om een pizza in te bakken. Ook kun je dit testen met een beetje bloem. Strooi wat bloem op de bodem, als deze gelijk zwart wordt, weet je dat de oven heet genoeg is om een pizza in te bakken. Veeg wel de bodem goed schoon voordat je er de eerste pizza in legt.

Pizza ovens

Pizza’s zijn populair om te eten, vooral als je ze zelf maakt zijn ze heerlijk. Wat is er nu heerlijker dan deze specialiteit uit Italië zelf te kunnen maken in een authentieke pizzaoven? 

Wat is de beste temperatuur van de pizza oven om pizza’s te bakken?

Als je de moeite hebt genomen om zelf pizza’s te maken, dan wil je natuurlijk ook dat deze perfect uit de oven komen. De juiste temperatuur is van groot belang voor de beste krokante pizza’s. Een houtgestookte pizza oven in de tuin is daarom ideaal. Wij leggen het je uit. De beste temperatuur om pizza’s te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. De echte Napolitaanse pizza’s worden zelfs op 400 graden Celsius gebakken. Een elektrische oven, of een gasoven kan nooit zo heet worden. Die gaan vaak maar tot 260 graden Celsius.

Advies: Bak je een pizza in je elektrische- of gasoven? Bak je pizza altijd zo heet en zo kort mogelijk. Kan jouw oven op 260 graden Celsius? Zet deze dan ook op 260 graden Celsius!

Alleen daarom al is een pizza oven houtgestookt voor buiten ideaal. Door de hoge temperatuur in de houtoven is je pizza in slechts 90 seconden klaar. Zo kun jij de ene pizza na de andere bakken en al je gezinsleden binnen no-time voorzien van een overheerlijke Italiaanse pizza.

Benieuwd naar meer over de pizza ovens? Lees hier over de 5 voordelen van een Ooni Pizza oven!

Deel deze blog: