De geschiedenis van de houten TON No. 14 stoel

De geschiedenis van de houten TON No. 14 stoel

Michael Thonet (1796-1871) was een Duits-Oostenrijkse meubelmaker en wordt wereldwijd beschouwd als een van de grootste pioniers op het gebied van meubeldesign. Thonet is een van de oudste bedrijven ter wereld actief in de meubelindustrie. Ondanks dat dit bedrijf een van de oudste bedrijven is, is het niet ouderwets en stoffig. Integendeel. Thonet was altijd op zoek naar innovatie en heeft in de loop der jaren heel wat revolutionaire meubelen voorgebracht. De beroemde nr. 14 is daar een goed voorbeeld van.

In 1859 maakte Michael Thonet stoel no. 14. Deze stoel is bij uitstek de meest succesvolle industriële product, er zijn er meer dan 50 miljoen van gemaakt. De techniek achter deze stoel is uitgevonden door bovengenoemde Michael Thonet.

Deze stoel bestaat uit slechts zes houten stukken, twee schroeven en twee moeren. Bovendien is deze stoel licht van gewicht en erg goedkoop. Stoel no. 14 wordt ook wel de Weense koffiehuisstoel genoemd. Niet voor niets, deze stoel kom je vandaag de dag nog overal tegen, zoals in cafés, kantines, in je eigen huiskamer en andere gelegenheden. Leuk weetje: Micheal Thonet liet deze stoel in 1867 van de Eiffeltoren afgooien. Hij kreeg hiervoor de gouden prijs, omdat de stoel volledig intact bleef.

Toen Thonets laatste patent afliep werd de stoel Nr. 14 eindeloos gekopieerd door talloze concurrenten.

Inhoud van deze blog

Houtbuigen

De techniek voor houtbuigen is dus bedacht door Michael Thonet en gepatenteerd in 1842. Door de jaren heen is deze techniek nauwelijks veranderd. Houtbuigen is gebaseerd op het stomen van een stuk hout waardoor deze buigzaam wordt. Er wordt gebruik gemaakt van stoom met een hoge dichtheid. Vervolgens wordt het hout om een vorm gebogen. Daarna wordt het hout gedroogd zodat het weer hard wordt. Wat deze techniek zo bijzonder maakt is dat het hout zijn stevigheid niet verliest.

Door deze uitvinding kon hout ineens in allerlei vormen gebogen worden. Daardoor ging er een wereld open voor het ontwerpen van houten meubels. Nieuwe, elegante ontwerpen veroverden in korte tijd de wereld.  

De geschiedenis van de houten TON No. 14 stoel
De geschiedenis van de houten TON No. 14 stoel

De TON 002 stoel is een prachtige minimalistische stoel die qua kleur geheel naar eigen wens is samen te stellen.

De geschiedenis van de houten TON No. 14 stoel

 Het is een simplistische stoel, zonder onnodige versieringen, maar slechts ontworpen voor optimaal comfort, bekijk hem snel

De geschiedenis van het Tsjechische bedrijf TON

Dat TON zonder twijfel nummer één in houtbuigen is, staat vast. Dat was het 150 jaar geleden en dat is nu nog steeds zo.

De fabriek waar TON vandaag de dag de stoelen produceert staat in Bystřice pod Hostýnem, in Tsjechië, en is opgericht in 1861. Toentertijd was het de grootste fabriek ter wereld voor houtbuigen. Deze fabriek werd op een strategische plek gebouwd, omringd door beukenbomen, zodat er genoeg grondstoffen aanwezig zouden zijn voor het produceren van de meubels. De arbeiders van de fabriek hadden mogelijkheden tot scholing, maar ook konden ze een woning in de buurt van de fabriek betrekken.

En hoewel het bedrijf enorm succesvol bleek, kon het niet op tegen de ingrijpende veranderingen in Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gevolg daarvan was dat ze hun activiteiten moesten stoppen. In 1922 fuseerde het bedrijf met Kohn Mundus tot het bedrijf Thonet-Mundus. Dit duurde voort tot 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het bedrijf een nationale onderneming en in 1953 kreeg het zijn huidige naam TON. TON is een afkorting dat staat voor Továrna Ohýbaného Nábytku en betekent letterlijk houtbuigfabriek. Na de grote politieke verandering in 1889 werd TON een staatsbedrijf. Ten slotte werd het in 1994 een NV, met verschillende aandeelhouders.

TON houten designstoelen verkrijgbaar bij Godu.nl

Met trots is Godu officieel dealer van de TON designstoelen. Niet alleen de overbekende No. 14 stoel vind je in ons assortiment, maar nog vele andere modellen zijn bij ons verkrijgbaar. Elke eetkamerstoel is naar wens samen te stellen zodat jij jouw persoonlijke en unieke stoel krijg. Elke stoel is verkrijgbaar in diverse kleuren zodat je altijd een kleur kunt kiezen dat perfect bij jouw interieur past. Kijk op onze website voor ons assortiment en de mogelijkheden!

Deel deze blog: