De beste hoeslaken kopen? Alle soorten materialen hoeslakens op een rij!

De beste hoeslaken kopen? Alle soorten materialen hoeslakens op een rij!

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je bed, matras en kussen van een goede kwaliteit is. Maar wat wij vaak vergeten is dat een goede hoeslaken hierbij ook een grote rol speelt. Een hoeslaken wordt vaak snel gekocht en velen kiezen het goedkoopste exemplaar. Want waarom zou je te veel betalen? Een hoeslaken is een wezenlijk onderdeel van je beddengoed en kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Elk soort materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Daarom vertellen wij je in dit artikel van welke materialen een hoeslaken gemaakt kan zijn en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Inhoud van deze blog

6 verschillende materialen hoeslakens

Een katoenen hoeslaken, een hoeslaken van percal katoen of van katoen-satijn, een flanellen hoeslaken, een badstof hoeslaken of toch liever een jersey hoeslaken. We gaan deze 6 materialen/technieken hieronder eens nader toelichten.

Katoenen hoeslaken

Het meest gebruikte materiaal voor een hoeslaken is toch wel katoen. Het voordeel van katoen is dat het goed ademt, soepel valt en relatief goedkoop is. Katoen voelt koel aan en daardoor is dit materiaal zeer geschikt voor warme zomerse nachten. Ook voor mensen die veel transpireren is dit materiaal perfect doordat katoen makkelijk vocht opneemt. Katoen heeft echter ook een keerzijde. De pasvorm moet perfect zijn doordat katoen niet voorzien is van stretch.

Percal katoen

Percal wordt gemaakt van 100% katoen en heeft daarmee ook de fijne voordelen van katoen; het ademt goed, is vochtabsorberend, valt soepel en voelt koel aan wat zeker in de zomer fijn is. Het verschil met normaal katoen is het aantal draden dat gebruikt wordt tijdens het weven. Katoen percal heeft een hogere thread count en een fijnere garen. Daardoor voelt de stof nog zachter, gladder en prettiger aan. Katoen mag pas percal genoemd worden wanneer er meer dan 200 geweven draden per inch worden gebruikt.

Jersey hoeslaken

Jersey is in feite geen materiaal, maar de naam van een speciale weeftechniek. Deze stof is voor 100% gemaakt van katoenvezels. Toch is er enige verschil op te merken tussen ‘normaal’ katoen en jersey. Het verschil zit onder andere in de speciale weeftechniek wat ervoor zorgt dat het materiaal rekbaar wordt. En dat heeft als grote voordeel dat je het hoeslaken makkelijker over de hoeken van het matras heen kunt trekken. De elastiek om de hoeken zorgt ervoor dat het hoeslaken perfect blijft zitten. Het nadeel is dat een jersey hoeslaken dikker is en dat de aanschafprijs ook wat hoger ligt.

Naast een jersey hoeslaken is er ook nog een dubbel jersey hoeslaken verkrijgbaar. Dat betekent dat de stof nog dikker geweven is en daarmee ook duurder wordt. Een double jersey hoeslaken is wel van hogere kwaliteit waardoor deze langer meegaat.

Katoen satijn

Een hoeslaken van katoen satijn is gemaakt van 100% katoenweefsel welke zijn geweven in satijnbinding. Met deze techniek kunnen de draden heel dicht op elkaar worden geweven. Katoen satijn heeft dezelfde positieve eigenschappen als ‘normaal’ katoen en percal katoen, maar door deze weeftechniek voelt de stof heerlijke zacht en soepel aan en krijgt het een subtiele glans. En daarmee krijgt de stof een luxueuze uitstraling. Een katoen satijn hoeslaken is ideaal voor mensen die van een koel hoeslaken houden wanneer je in bed stapt.

Flanel hoeslaken

Heb je het snel koud of last van koude voeten? Dan is een flanellen hoeslaken geschikt voor jou. Flanel is gemaakt van katoen, maar wordt aan één kant geruwd. Daardoor voet het materiaal heerlijk warm en zacht aan. Ook biedt flanel meer warmte en het houdt de warmte langer vast. Ideaal voor in de winter en zeer geschikt voor echte koukleumen.

 

Badstof hoeslaken

Net als flanel is ook badstof een materiaal dat heerlijk zacht is en ontzettend veel warmte biedt. Badstof bestaat vaak uit katoen in combinatie met polyester en heeft aan één zijde lusjes (denk aan een handdoek). Dankzij deze structuur voelt het materiaal niet alleen zacht aan, maar neemt het ook vocht op. Badstof is rekbaar doordat er ook polyester aan is toegevoegd. Daardoor blijft een badstof hoeslaken mooi en strak om het materiaal heen zitten. Badstof is een materiaal dat ideaal is voor een kinderbed, maar ook in de winter biedt dit materiaal een heerlijke warmte.

De beste hoeslaken kopen? Alle soorten materialen hoeslakens op een rij!

Molton hoeslaken

Het is verwarrend; en daarom noemen we het ook specifiek in deze blog, en dat terwijl hij eigenlijk niet in het rijtje thuishoort. Een molton hoeslaken is geen standaard hoeslaken, maar wordt als matrasbescherming gebruikt. Een molton is een dikke hoeslaken van katoen dat wordt geruwd (moltonneren) en daardoor ontstaat er een wollige stof. Dit onderlaken span je als eerste om je matras en beschermt het matras tegen vocht en slijtage. Vervolgens span je er een ‘gewoon’ hoeslaken overheen.

Lees ook: Een langere levensduur van je matras? Bescherm met een molton!

Hoeslaken kopen?

Op Godu vind je een groot assortiment aan hoeslakens. Niet alleen de ‘gewone’ hoeslakens in diverse kleuren en formaten, maar je kunt er ook goed terecht wanneer je op zoek bent naar een molton hoeslaken, een splittopper hoeslaken, een topper hoeslaken of een waterdichte hoeslaken. Neem gerust een kijkje op onze website en ga eens op zoek naar de beste hoeslaken aanbieding.

Deel deze blog: