Het kustplaatje Valencia is de geboorte stad van het heerlijke gerecht paella. Traditioneel wordt de klassieke paella Valenciana met kip en konijn en nooit met zeevruchten gemaakt. Ook worden er regelmatig slakken aan toegevoegd. Maar de paella vis met gamba’s, mosselen, kokkels en inktvis en vegetarische paella worden steeds populairder. Ook in Nederlands wordt paella steeds populairder. Als u in sommige supermarkten loopt ziet u steeds meer pakketten en kruidenmixen om thuis zelf heerlijke paella te maken. Maar meestal wordt het minder lekker als de paella die u tijdens de vakantie in Spanje bij een authentiek paella restaurant heeft gegeten. Natuurlijk vraag u zich nu af waar u de lekkerste paella in Valencia kunt eten. Hierbij een aantal locaties waar u echt naartoe moet om de lekkerste paella te eten!
Keuken: Mediterraan, Spaans
Het strand playa de la Malvarrosa staat ook wel bekend als Playa de Levante, in Valencia. Het mooie zandstrand is gelegen op zo’n 3.5km van de jachthaven en beschikt over diverse restaurants die voornamelijk rijst, vis, zeevruchten en schaaldieren serveren. Casa Carmela restaurant is de culinaire hotspot in Valencia. Hier kunt u zonder twijfel de heerlijkste paella gecombineerd met een geweldige service eten. Het is de beste lunch plaats aan het strand in Valencia.
Het restaurant is traditioneel ingericht met prachtige muur schilderijen. Casa Carmela heeft een intieme, rustig en huiselijke sfeer. Het is een familie restaurant dat in 1922 werd opgericht. Al bijna 100 jaar biedt Casa Carmela heerlijke Spaanse en Mediterrane gerechten aan de lokale bewoners en toeristen. Het restaurant is lokaal erg populair dat het zelfs op regenachtige dagen bijna helemaal vol zit. Hier wordt op authentieke wijze (houtvuur) gekookt en niet met moderne alternatieven. Daardoor worden de heerlijke smaken en aroma’s veel beter in het rijst opgenomen. Ook maakt het restaurant gebruik van verse en natuurlijke producten die vanuit de markt / vismarkt gekocht worden.
Wij raden aan om de heerlijke Valenciaanse tomaten salade met tonijn als voorgerecht te nemen. Probeer daarna de paella met kreeft ( Paella Bogavante). Deze paella is buitengewoon smakelijk door de licht geconcentreerde bouillon dat in het rijst wordt opgenomen. De zelfgemaakte cheescake met frambozen is iets wat u niet mag missen want hij is erg verrukkelijk! Als u echte paella wilt eten moet u van te voren reserveren of ongeveer een uur wachten. Wees dus voorbereid als u naar dit restaurant gaat.
Keuken: Mediterraan
Een half uur ten zuiden van de stad Valencia komt u in de Albufera zoetwaterlagune. Het is een van de belangrijkste natuurgebieden in Valencia. Het is echter een prachtige omgeving dat bijna surrealistisch lijkt. Rond het grote meer ligt een landschap met rijstvelden, hier word al 1200 jaar de originele rijst (arroz bomba) geteeld, deze rijst is speciaal voor het maken van een paella. Het telen is ooit begonnen door de Moren. L’Albufera is inderdaad de exacte plek waar volgens de mythe paella in ieder geval vandaan komt. Zo ontstond de paella Valenciana met toen als ingrediënten: wat er maar voorhand was. In het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of Arroz a la banda).
Het restaurant Mateau is gelegen in het vissersstadje El Palmar. Deze kleine stad heeft veel leuke restaurants en kleine straatjes waar u lekker kan wandelen. Bij het water zijn er veel verschillende boten in de richting van het meer Albufera. Het restaurant Mateu openende haar deuren in de zomer van 1966. Het begon als een kleine familiebedrijf maar is momenteel gegroeid en gemoderniseerd. het restaurant heeft een elegante en gastvrije sfeer en is een specialist in traditionele rijstrecepten samenstellen. Dit restaurant serveert de beste paella en rijst gerechten uit de streek. Ook serveren ze heerlijke vis en zeevruchten die vanuit de Valenciaanse kust komen. Hier maakt u een voorproefje van het echte werk, ook met slakken erbij. Het is een aanrader om de slakken erbij te nemen omdat het kwaliteit aan een reeds geweldige gerecht toevoegt. Zorg ervoor dat u uw ober vraagt om de schelpdieren erbij te doen omdat obers vaak te preuts zijn om toeristen slakken aan te bieden.
Keuken: Mediterraan
El Canyar is een van de authentieke restaurants van Valencia. Het restaurant is gelegen aan de Calle Segorbe 5 in de buurt van het Stadhuisplein en het Noordstation in het centrum van Valencia. Het opende in 1986 en is momenteel een favoriet van de mediterrane keuken liefhebbers. Het restaurant heeft een aantrekkelijke pure Art Nouveau-stijl inrichting. Op de muren hangen foto’s van allerlei beroemdheden zoals Daniel Craig (acteur) en Yoko Ono (artiest, muzikant) die eerder bij het restaurant zijn geweest.
De paella’s van El Canyar zijn overheerlijk en redelijk geprijsd. Het restaurant heeft een vaste set menu. Het menu bestaat bijna volledig uit vis/zeevruchten gerechten en de paella’s als hoofdgerechten. De paella’s zijn zonder twijfel van eerste klas kwaliteit. De Arroz a banda (Valenciaanse term voor rijst aan de kant) is een van El Canyar specialiteiten. Het schotel wordt in visbouillon gekookt wat typisch is in het kustgebied. Het restaurant heeft een fantastische service. Hier wordt u als een echte vriend behandeld en u voelt zich gelijk thuis door de warme begroeting en vriendelijkheid.
Bent u een wijn liefhebber? Geen probleem want hier kunt u naast de heerlijke gerechten van de heerlijke wijnen genieten. Het restaurant heeft een wijnkelder waar meer dan 8000 wijnen opgeslagen zijn. De gastronomische ervaring bij el Canyar is van begin tot eind geweldig!
Als u van de lekkerste paella’s heeft genoten in Valencia dan wilt u uiteraard graag zelf eens zo een lekkere paella maken voor uw vrienden thuis. Lekker op zondag met zijn allen in de tuin zitten en de paella pan leegschrapen. Meer genieten kan niet!! Probeer eens een van de recepten van Godu, wij hebben op basis van onze ervaringen voor u het lekkerste recept samengesteld. Bekijk hier het paella recept mixta met gamba, mosselen, inktvis, kip en chorizo. Speciaal voor de liefhebbers bieden wij nu een complete set inclusief paella pan en brander aan, daag u zelf uit en maak net zulke lekkere paella als u in Valencia heeft gegeten!
Hopelijk heeft u wat aan deze blog gehad, wij hopen ieder geval van wel. Like onze Facebook pagina, zo blijft u op de hoogte van de lekkerste recepten en andere leuke aanbiedingen.
Buen provecho en culinaire groeten,
Team Godu
Deel deze blog: