Beddengoed wassen. Altijd fris met deze tips!

Beddengoed wassen. Altijd fris met deze tips!

We brengen een groot deel van ons leven door in bed. Wij als inwoners van Nederland slapen zelfs het langst wereldwijd! Ondertussen verliezen we onder andere lichaamsvocht (tot wel 2 liter per nacht!), huidschilfers en haren. Ons bed is een heerlijk plekje voor bacteriën en huisstofmijt om lekker in te kruipen. Daarom is een goede hygiëne in de slaapkamer erg belangrijk! Niets is lekkerder dan een heerlijk fris bed. Toch? Ga aan de slag met onderstaande tips en geniet ook altijd van een fris en schoon bed om in weg te dromen!

 

Inhoud van deze blog

Bed verschonen

Regelmatig je bed verschonen zorgt voor een optimale hygiëne en een lekker frisse slaapkamer! Als je erover nadenkt hoeveel vocht en vuil in je bed ophoopt en hoeveel bacteriën en huisstofmijt daarop afkomen, zul je het waarschijnlijk wel met me eens zijn dat eens in de maand je beddengoed verschonen niet genoeg is. Iedere week je beddengoed verschonen is ideaal en zorgt ervoor dat je lekker in een schoon bed kunt slapen en dat allergieën en huidirritatie voorkomen worden. Als je het echt grondig wilt aanpakken kun je je matras stofzuigen, elke keer als je je bed verschoont.  

 
Beddengoed wassen. Altijd fris met deze tips!

Verschillende soorten beddengoed

Er zijn verschillende soorten beddengoed en hieronder zullen we globaal toelichten welke producten we onder beddengoed verstaan.

  • Molton: een molton hoeslaken en kussensloop is speciaal ontworpen om je bed en kussens te beschermen voor vocht en vuil. Daarnaast geeft een molton net wat meer comfort dan wanneer je geen molton laken en slopen gebruikt.
  • Hoeslaken of laken: door een laken of hoeslaken om je matras te gebruiken zorg je ervoor dat je matras langer meegaat en zorgt wederom voor extra comfort.
  • Dekbed: een dekbed kan gevuld zijn met bijvoorbeeld dons, veren, wol of polyester. Welk dekbed je gebruikt hangt geheel af van persoonlijke behoeftes en voorkeur.
  • Dekbedovertrek: een dekbedovertrek is de hoes die je om je dekbed heen doet. Een dekbedovertrek heeft naast een beschermende functie ook een decoratieve functie.
  • Kussen: een kussen zorgt voor ondersteuning en is te verkrijgen in diverse hardheden en materialen.
  • Kussensloop: het kussensloop heeft net als het dekbedovertrek zowel een beschermende als decoratieve functie.

Wastips voor je beddengoed

Nieuw beddengoed? Zorg ervoor dat je het beddengoed eerst wast voordat je het gaat gebruiken. Op deze manier zullen de stoffen beter vocht opnemen. Misschien heb je wel een mooi gekleurd, volledig wit of zwart dekbedovertrek. Je wilt dan natuurlijk niet dat je beddengoed verkleurt! Zorg er daarom altijd voor dat je gekleurd, zwart en wit beddengoed van elkaar scheidt om ervoor te zorgen dat de kleuren lang mooi blijven.

Wil je voorkomen dat je beddengoed vaal wordt? Was je beddengoed dan binnenstebuiten. Zo voorkom je dat de kleuren van je beddengoed snel zullen vervagen. Was niet teveel in een keer. Je beddengoed heeft ruimte nodig om goed schoon te worden. Zorg daarom voor een niet te volle wasmachine.Gebruik liever geen wasverzachter bij het wassen van je beddengoed. Wasverzachter zorgt er namelijk voor dat je beddengoed waterafstotend wordt en dat is uiteraard niet de bedoeling!

Is je wasmachine klaar met wassen? Haal dan je beddengoed direct uit de wasmachine. Zo voorkom je kreukels. Schud en klop je beddengoed los en hang het uit om te drogen. Je kunt je beddengoed ook drogen in de droger, maar zet de droger dan wel op de laagste stand. Heeft je droger een anti-kreuk functie? Gebruik deze dan.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan is het aan te raden om je beddengoed minstens eens per maand op hogere temperatuur van minstens 60 graden te wassen.

Hoe zorg je ervoor dat je beddengoed lekker zacht blijft?

Naast dat je wilt dat je beddengoed lekker fris en schoon is, wil je natuurlijk ook dat je beddengoed lekker zacht aanvoelt. Hoe krijg je dat lekkere zachte gevoel zonder wasverzachter? Rijstwater is het antwoord! Sowieso is rijstwater een waar wondermiddel. Zo heeft rijstwater een helend effect door de aanwezigheid van inositol en andere B-vitamines. Misschien heb je weleens gehoord over het feit dat rijstwater je haar laat stralen en onzuiverheden aanpakt. Ook zou een bad van rijstwater wonderen doen voor je huid en je gezondheid, maar dus ook voor je beddengoed! Een half kopje rijstwater in de plaats van wasverzachter is genoeg voor heerlijk zacht beddengoed en is overigens erg goed voor je huid! Even een tip tussendoor: gebruik liever vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Poeder kan namelijk vlekken veroorzaken. Rijstwater is eenvoudig zelf te maken (het is niet kant-en-klaar in de winkel te koop). Door witte rijst te koken met extra veel water en het water op te vangen in een fles of pot kan je weken vooruit. Je kan rijstwater namelijk gewoon bewaren.  

 
Beddengoed wassen. Altijd fris met deze tips!

Deel deze blog: