Alles wat je moet weten over Tencel

Alles wat je moet weten over Tencel

Weet jij precies waar je kleren van gemaakt zijn? Of het dekbed waar je onder slaapt van duurzaam materiaal gemaakt is of dat de andere gestoffeerde producten in je huis wel goed zijn voor het milieu en jouw leefomgeving? Veel mensen kopen vaak kleding en producten waar stof voor gebruikt wordt aan de hand van de prijs en kijken eigenlijk verder niet naar de manier hoe het product gemaakt is. Misschien is het product wat je gebruikt wel erg milieuvervuilend of slecht voor je huid en je omgeving. Gelukkig zijn er ook duurzame en natuurlijke materialen! Zo ook Tencel. Dit materiaal groeit snel in populariteit en dat is ook niet zo gek, want Tencel heeft veel positieve eigenschappen!

 

Inhoud van deze blog

Natuurlijke kunstvezel

Tencel wordt in de volksmond en in de productiewereld ook wel de “natuurlijke kunstvezel” genoemd. Het materiaal Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen, vanuit compleet 100% natuurlijke bron. Het houtpulp, waarvan Tencel wordt gemaakt, wordt gehaald uit speciaal beheerde, verantwoorde bossen met het duurzame FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Eucalyptusbomen hebben een veel duurzamer leven dan andere bomen. Deze bomen hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, tot wel 80% minder water nodig. Het water wat gebruikt wordt, wordt als het ware “gerecycled”. Dit wordt ook wel het Closed-Loop systeem genoemd. Hierdoor worden chemicaliën opgevangen en hergebruikt waardoor er veel minder in de omgeving terechtkomt. Daarnaast hebben eucalyptusbomen veel minder mest en pesticide nodig om te groeien en overleven! Erg goed voor het milieu dus!

 
Alles wat je moet weten over Tencel

Milieuvriendelijk materiaal

De stammen worden, na verwijdering van de bast, versnipperd tot de grote van een postzegel en daarna gemengd met een chemische stof die de snippers vloeibaar maken. Nu hoor ik je denken, “lekker duurzaam als het een chemisch proces is”. Het gaat hier om een niet-schadelijk proces, niet alle chemische processen zijn namelijk schadelijk voor het milieu. Dit is slechts een aanname. De chemische producten die worden gebruikt zijn namelijk voor maar liefst 99,6%, dus eigenlijk zo goed als volledig, recyclebaar! Dat betekent dus dat er vrijwel geen afval in de natuur wordt gedumpt en het afvalwater wat wel vrijkomt niet schadelijk voor het milieu is. Dit maakt Tencel een 100% biologisch afbreekbaar materiaal.

Tencel of Lyocell

In het ene product staat Tencel aangegeven, in het andere Lyocell. Wat is nu eigenlijk het verschil? En waarom worden deze termen vaak samen in een zin genoemd? Dat komt omdat Tencel en Lyocell eigenlijk exact hetzelfde materiaal is. Tencel is namelijk de merknaam voor de vezel die Lyocell genoemd wordt.

 
 

Mooi en fijn materiaal

Tencel voelt ontzettend zacht aan en is zo luxe als zijde, wat dit natuurlijke materiaal te danken heeft aan de gladde vezel waarvan het gemaakt is. Tegelijkertijd is het zo sterk als polyester! Als je je bedenkt hoe goed Tencel vocht opneemt en hoe fijn de stof is om te dragen op de huid door zijn zeer goede ventilerende eigenschappen, snap je wel dat Tencel een topmateriaal is! Wist je dat synthetische stoffen tot wel 2000(!) keer snellere bacteriegroei produceren in tegenstelling tot Tencel? Hierdoor blijf je veel langer fris ruiken. Dat Tencel bacteriewerende eigenschappen bezit is natuurlijk ook veel beter voor je huid! Daarnaast droogt Tencel erg snel wat ook erg fijn is.

 
Alles wat je moet weten over Tencel

Positieve eigenschappen

Tencel bevat vele positieve eigenschappen en is een heerlijk, duurzaam materiaal. Tencel stijgt snel in populariteit en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor de productie van onder andere dekbedden en andere slaapbenodigdheden, kleding en nog veel meer. Dit alles vanwege de vele goede en milieuvriendelijke eigenschappen van dit materiaal!

  1. Zo sterk als polyester en zo zacht als zijde.
  2. Optimaal ventilerend vermogen.
  3. Milieuvriendelijk productieproces.
  4. Goed voor de huid door de bacteriewerende eigenschappen.
  5. Groot absorberend vermogen en droogt hierdoor snel.
  6. Anti-allergeen materiaal en zeer geschikt voor mensen met allergieën.
  7. Warmte regulerend, zo hoef je niet meer ieder seizoen te wisselen van dekbed.
  8. Natuurlijk materiaal met FSC-keurmerk.

Nadelen van Tencel

Natuurlijk blijft Tencel gemaakt van bomen wat ontbossing als gevolg heeft, maar op het gebied van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en verantwoord bosbeheer is Tencel wel een van de beste van hout gemaakte materialen om te gebruiken. Ook al wordt Tencel gemaakt door middel van een chemisch proces, Tencel blijft een materiaal met een van de meest duurzame eigenschappen op de markt.

Deel deze blog: