Alles over een gezonde slaaphouding

Alles over een gezonde slaaphouding

Iedereen heeft wel een favoriete slaaphouding. De een die slaapt de gehele nacht in een en dezelfde positie en de andere die draait er wat op los. Misschien denk je dat je niet heel veel kunt doen aan de manier waarop je slaapt, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten waardoor je vervelende klachten en kwaaltjes door een verkeerde slaaphouding kunt voorkomen!

 

Inhoud van deze blog

Favoriete slaaphouding

Misschien lig je veel op je rug, op je buik of ben je een echte zijslaper. Misschien draai je wel erg veel en heb je niet echt een favoriete of veelvoorkomende slaaphouding. Het kan allemaal en alles is eigenlijk goed. Tenminste, als jij op deze manier lekker slaapt en daardoor geen klachten ervaart na het slapen zoals nek- en rugpijn bijvoorbeeld! Heb jij wel last van kwaaltjes zoals onverklaarbaar brandend maagzuur of andere pijntjes? Dan ligt de oplossing misschien wel bij het andere slaaphouding!

 
Alles over een gezonde slaaphouding

Verschillende slaaphoudingen

De meest voorkomende slaaphoudingen zijn de rug-, zij- en buikligging. Welke van deze houdingen is nu eigenlijk de beste slaaphouding? Of beter gezegd, welke slaaphouding is het beste (of de slechtste) voor jou? Zijn er nog voor- en nadelen aan de verschillende slaaphoudingen? Hieronder zetten we de 3 slaaphoudingen even op een rij.

 

De rugligging

De slaaphouding welke verreweg het meeste voorkomt is de rugligging. Door op je rug te slapen blijft je wervelkolom en dus je rug in de meest rechte positie. Hierdoor kan je je rug, nek en je hoofd goed ontspannen, wat een positief effect heeft op je nachtrust. Heb je vaak last van maagzuur? Dan is deze slaaphouding ook zeker de beste! Lift je kussen het liefst nog iets verder omhoog zodat je hoofd hoger ligt als je maag. Je zou het misschien niet zeggen, maar de rugligging is ook goed voor je huid! Doordat je huid beter kunt ademen vormen er minder rimpels en daarnaast heeft eventuele crème meer ruimte om zijn werk te doen. Wanneer je een echte snurker bent is de rugligging iets minder geschikt. Het zorgt er namelijk voor dat het snurken sneller uitgelokt wordt als je op je rug ligt. Ook wanneer je verkouden bent is de rugligging niet ideaal.

 

De zijligging

Het slapen op je rug mag dan misschien het gezondst zijn, toch liggen veel mensen graag op hun zij. De zijligging is ook helemaal prima als je rug maar in een goede positie ligt en blijft liggen. Gebruik altijd een goed hoofdkussen welke goede ondersteuning geeft waardoor je in een goede en comfortabele positie ligt. Ook wanneer je snurkt is dit een fijne slaaphouding, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner! Wanneer je zwanger bent is de zijligging ook erg goed vanwege de goede doorbloeding. Je linkerzij is daarbij nog beter vanwege de goede doorbloeding naar de baby. Wanneer je op je zij slaapt is het naast een goed, ondersteunend kussen goed om extra aandacht te besteden aan een goed matras zodat je lichaam altijd de juiste ondersteuning krijgt tijdens het slapen.

De buikligging

Lig je het liefst op je buik te slapen? Dan moet je even opletten want deze slaaphouding is het allerslechtste voor je lichaam! In deze houding komt er veel druk op de rugwervels te liggen door een onnatuurlijke kromming van de rug. Hierdoor kan je rug na verloop van tijd echt flink zeer gaan doen! Daarnaast is je bloedsomloop slechter wanneer je op je buik slaapt waardoor je bloedtoevoer op sommige plaatsen zelfs afgesloten kan worden door de druk. Dit kan ook weer een hoop klachten met zich meebrengen en dat is natuurlijk niet fijn. Heb je klachten doordat je op je buik slaapt? Ga dan eens proberen je slaaphouding aan te passen. Ook wanneer je geen klachten ervaart is het goed een andere slaaphouding proberen aan te wennen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Het juiste matras

Voor een rugslaper is het belangrijk dat je matras de juiste ondersteuning biedt aan je onderrug. Ga eens op je rug met je ogen dicht op je (potentiële) matras liggen en ervaar de ondersteuning van je rug. Voel je geen of zo goed als geen spanning op je onderrug? Dan is het matras prima! Voor een zijslaper is het belangrijk dat je heupen en schouders goede ondersteuning krijgen van het matras en er een beetje in wegzakt. Voor de buikligger is altijd een harder matras het meest geschikt. Hierdoor zakt je lichaam minder ver in het matras wat de druk op je rug vermindert. Ga ook even na of je (nieuwe) matras een drukverlagend matras is en leer het liefst het buik slapen stap voor stap af!

 
Alles over een gezonde slaaphouding

Een ondersteunend kussen

Een goed kussen voor de rugslaper is er eentje die je hoofd als het ware een beetje vastzet. Op deze manier kan je hoofd weinig naar links of rechts bewegen. Zo wordt ervoor gezorgd dat je kin niet gemakkelijk naar je borst kan draaien en geniet je van de beste ademhaling. Voor de zijslaper is een goede opvulling tussen je hals en het kussen een belangrijk punt voor het juiste kussen. Op deze manier zullen de nek- en rugwervels goed in een lijn te liggen. Gebruik liever helemaal geen kussen wanneer je op je buik slaapt of in ieder geval een erg dun kussen. Zo wordt je nek het minst belast.

Deel deze blog: