Akoestische wandpanelen - de oplossing voor galm op kantoor

akoestische wandpanelen op kantoor

In de moderne kantooromgeving is akoestiek van cruciaal belang geworden bij het maken van een efficiënte en aangename werkplek.  Akoestiek betreft de eigenschappen van geluid en hoe geluidsgolven zich gedragen binnen een bepaalde ruimte. Een veelvoorkomend probleem dat voorkomt in kantoorruimtes, is de ongewenste galm. 

De hinderlijke galm in een kantoor ontstaat wanneer geluidsgolven weerkaatsen tegen harde oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds, zonder voldoende absorptie. Dit leidt tot een verhoogd niveau van achtergrondgeluid en een verminderde helderheid van gesprekken. Werknemers kunnen moeite hebben om elkaar goed te verstaan tijdens conversaties, vergaderingen kunnen chaotisch verlopen en concentratie kan eronder lijden. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de productiviteit, maar kan ook zorgen voor stress en vermoeidheid onder uw medewerkers.

Inhoud van deze blog

Akoestische panelen - hoe goed werken de akoestische houten wandpanelen

Akoestische wandpanelen van hout hebben hun doeltreffendheid bewezen als oplossingen voor het versterken van geluidskwaliteit en het creëren van een warme sfeer in diverse ruimtes. Deze akoestische houten wandpanelen verenigen de warmte en pracht van hout met absorberende eigenschappen, wat resulteert in een combinatie van functionaliteit en aantrekkelijkheid.

De werking van akoestische houten wandpanelen is gebaseerd op het principe van geluidsabsorptie. Geluidsgolven worden opgenomen door het vilt en omgezet in minimale trillingen. Hierdoor wordt de reflectie en nagalm van geluid in de ruimte verminderd, met als gevolg een opmerkelijke afname van geluidsoverlast en verbeterde helderheid in spraakverstaanbaarheid. Deze eigenschappen zijn met name waardevol in omgevingen waar gesproken communicatie van groot belang is, zoals vergaderzalen, kantoren, eetgelegenheden en zelfs thuisomgevingen.

Welke stof / materiaal absorbeert het geluid bij een akoestisch paneel?

Het meest gebruikte materiaal voor het absorberen van geluid in akoestische panelen is poreus en geluidsabsorberend schuim, ook wel “vilt” genoemd. Dit schuim wordt vaak vervaardigd uit materialen zoals polyurethaan of melamineschuim en bezit een open celstructuur die geluidsgolven doeltreffend kan opvangen en transformeren tot warmte-energie. 

akoestische panelen in kantoor

Zodra geluidsgolven het oppervlak van het schuim bereiken, dringen ze de open cellen binnen en worden ze verminderd door wrijving en interne weerkaatsing. Dit leidt tot aanzienlijke vermindering van geluidsreflecties en -weerkaatsingen in de ruimte, wat op zijn beurt resulteert in een aanzienlijke verbetering van de akoestiek.

Bekijk de meeste populaire kleuren voor op kantoor

Zie hieronder de populairste kleuren akoestische panelen voor op het kantoor. Klik hier om alle kleuren te bekijken

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit 

✅ Natuurlijke uitstraling en brandwerend

✅ Eenvoudig en snel te monteren

✅ Vilt gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal

✅ Verkrijgbaar in 240270300 cm x 60 cm

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit 

✅ Natuurlijke uitstraling en brandwerend

✅ Eenvoudig en snel te monteren

✅ Vilt gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal

✅ Verkrijgbaar in 240270300 cm x 60 cm

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit 

✅ Natuurlijke uitstraling en brandwerend

✅ Eenvoudig en snel te monteren

✅ Vilt gemaakt van duurzaam gerecycled materiaal

✅ Verkrijgbaar in 240270  cm x 60 cm

Waar kan ik akoestische panelen toepassen

Akoestische panelen vormen een doeltreffende oplossing om geluidsproblemen aan te pakken op diverse locaties. Of het nu gaat om een huiselijke setting of een dynamische kantooromgeving, deze panelen bieden een uitstekende methode om de akoestiek te optimaliseren en een aangename geluidsbeleving te creëren. 
Thuis vinden akoestische panelen hun toepassing in ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers en zelfs in de keuken. Ze minimaliseren storende geluiden, reduceren galm en dragen bij aan een warme ambiance.

Thuis vinden akoestische panelen hun toepassing in ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers en zelfs in de keuken. Ze minimaliseren storende geluiden, reduceren galm en dragen bij aan een warme ambiance.

Echter, de voordelen van akoestische panelen reiken verder dan enkel thuisgebruik. Vooral in kantoorruimtes bieden ze een uitstekende oplossing. Deze panelen kunnen hinderlijk geluid aanzienlijk verminderen. Dit bevordert niet alleen de concentratie en productiviteit van medewerkers, maar verbetert tevens de communicatie en samenwerking in de werkomgeving.

Op kantoor kunnen akoestische panelen op diverse manieren worden ingezet:

 • Bevestigd aan de muur
 • Gemonteerd aan het plafond
 • Geplaatst tussen bureaus als scheidingswand
 • Aan de zijkant van bureaus geplaatst
 Welke percentage moet bedekt zijn met akoestische wandpanelen om het beste resultaat te behalen binnen een kantoor?

In het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 25% tot 35% van het totale muuroppervlak te bekleden met akoestische wandpanelen om duidelijke verbeteringen in de akoestiek te ervaren. Deze aanpak kan bijdragen aan het verminderen van geluidsreflecties en het creëren van een evenwichtige geluidsverdeling. De positionering van deze panelen is strategisch van aard, gericht op plaatsen waar geluidsreflecties het meest uitdagend zijn, zoals tegenoverliggende muren, plafonds en andere harde oppervlakken.

Niettemin is het essentieel om te begrijpen dat er geen enkele universele formule bestaat voor het benodigde percentage akoestische bedekking. Sommige ruimtes hebben mogelijk meer behandeling nodig, terwijl andere wellicht met minder panelen kunnen volstaan. Daarnaast mag de esthetische factor niet over het hoofd worden gezien: het is van waarde dat de panelen naadloos aansluiten bij het interieurontwerp van de ruimte.

 

De pluspunten van akoestische panelen op kantoor overzichtelijk op een rij gezet

 1. Geluidsbeheersing: Akoestische panelen verminderen storende geluiden en minimaliseren de verspreiding van geluidsgolven, wat resulteert in een rustigere en comfortabelere werkomgeving.
 2. Verbeterde Concentratie: Door het verminderen van achtergrondgeluid en geluidsreflecties helpen de panelen medewerkers zich beter te concentreren op hun taken, wat de algehele productiviteit verhoogt.
 3. Verhoogde Productiviteit: Een stillere en minder afleidende werkomgeving bevordert een hoger niveau van concentratie en taakuitvoering, wat uiteindelijk leidt tot een verbeterde productiviteit.
 4. Betere Spraakverstaanbaarheid: Akoestische panelen verminderen nagalm en echo’s, waardoor gesprekken duidelijker zijn en de communicatie tussen medewerkers wordt verbeterd.
 5. Verbeterde Samenwerking: Verminderde geluidsafleiding en helderdere communicatie bevorderen effectievere samenwerking tussen teamleden, wat bijdraagt aan een positieve teamdynamiek.
 6. Verhoogd Comfort: Het creëren van een geluidsarme omgeving draagt bij aan het welzijn en comfort van medewerkers, wat de werktevredenheid en het behoud van personeel ten goede komt.
 7. Professionele uitstraling: Akoestische panelen kunnen worden aangepast aan het interieur van het kantoor, waardoor een professionele en verzorgde uitstraling wordt bevorderd.
 8. Stressvermindering: Minder geluidsoverlast en een meer serene omgeving dragen bij aan het verminderen van stressniveaus onder medewerkers.Profiteren van de voordelen van de akoestische panelen op kantoor?
Vul hieronder het formulier in, om een offerte aan te vragen 

Deel deze blog: