Akoestische panelen - Alles wat je moet weten over houten wandpanelen

Sinds kort in het assortiment bij Godu: Akoestische panelen, ook wel bekend als houten wandpanelen of akupanels. Deze wandpanelen zijn de nieuwste trend op het gebied van interieur en zie je steeds vaker toegepast worden. De Adeqo wandpanelen zijn van het eigen merk van Godu, in deze blog vertellen wij je graag alles wat je hierover moet weten.

Inhoud van deze blog

Akoestische wandpanelen, wat zijn dat?

Akoestische wandpanelen zijn panelen die worden gebruikt om geluid te absorberen in een ruimte. Ze worden vaak toegepast in kantoren, vergaderruimtes, scholen, woonkamers en andere gebouwen waar akoestiek een belangrijk aspect is. Akoestische wandpanelen kunnen de akoestiek van een ruimte verbeteren door het verminderen van galm en echo’s. Dit kan leiden tot een grotere hoorbaarheid van gesprekken en presentaties, en een algeheel verbeterde luisterervaring. Houten akoestische panelen zijn vaak gemaakt van materiaal dat geluid absorbeert, zoals schuim of wol. Deze materialen helpen bij het absorberen van geluid door het om te zetten in kleine trillingen, in plaats van het te laten weerkaatsen. Akoestische panelen kunnen ook worden gebruikt als decoratie, in plaats van alleen maar als geluidabsorberende elementen. Deze geluiddempende panelen zijn een effectieve manier om de akoestiek van een ruimte te verbeteren en tegelijkertijd te dienen om sfeer te creëren.

Waarom wandpanelen?

Wandpanelen worden vaak gebruikt in de woonkamer om een warme sfeer te creëren en tegelijkertijd de akoestiek te verbeteren. Panelen komen in verschillende vormen, maten, kleuren en ontwerpen. Dit maakt het mogelijk om wandpanelen te gebruiken in de woonkamer als wandbekleding. Houten akoestische houten panelen zijn ontworpen om de akoestiek van een ruimte te verbeteren.  Akupanel kunnen worden gebruikt in de woonkamer om echo’s en galm te verminderen, waardoor de ruimte aangenamer wordt om in te verblijven.

Wandpanelen kunnen ook een praktische oplossing bieden voor mensen met een drukke woonomgeving. In een appartementencomplex of een huis met dichtbijgelegen buren, kan geluidsoverlast een groot probleem zijn. Akupanel kunnen in de woonkamer worden geïnstalleerd om het geluid te absorberen en daarmee de geluidsoverlast te verminderen. Wandpanelen zijn een veelzijdige oplossing voor zowel esthetische als praktische problemen in de woonkamer.

Hoe goed werken akoestische panelen

Hoe goed werken wandpanelen

Hoe goed de akoestische panelen werken hangt af van het type wandpanelen en hoe ze zijn geïnstalleerd. Wandpanelen gemaakt van materialen zoals schuim of wol zijn ontworpen om geluid te absorberen en kunnen een aanzienlijke verbetering van de akoestiek in een ruimte teweegbrengen. Akoestische wandpanelen gemaakt van hout zijn ook een populaire keuze omdat ze naast hun akoestische eigenschappen ook een natuurlijke uitstraling geven. Houten wandpanelen absorberen ook geluid, maar kunnen ook een natuurlijke look en warmte toevoegen aan een ruimte.Het is belangrijk om te weten dat wandpanelen alleen effectief zijn als ze correct zijn geplaatst en geïnstalleerd. Wandpanelen die zijn geplaatst op de verkeerde plek of niet correct zijn geïnstalleerd, zullen waarschijnlijk geen significante verbetering van de akoestiek in een ruimte teweegbrengen. In het algemeen kunnen wandpanelen een effectieve oplossing zijn voor verbetering van de akoestiek in een ruimte. Akoestiek panelen gemaakt van hout zijn een populaire keuze omdat ze naast hun akoestische eigenschappen ook een natuurlijke uitstraling geven. Het is belangrijk om te weten dat wandpanelen alleen effectief zijn als ze correct zijn geplaatst en geïnstalleerd.

Waar koop ik wandpanelen?

Je kunt wandpanelen kopen bij Godu. Dit is een webshop die zich richt op onder andere akoestische producten, waaronder geluiddempende panelen. Hier kun je geluiddempende panelen kopen die zijn ontworpen om de akoestiek van een ruimte te verbeteren. Akoestische panelen zijn vaak gemaakt van materiaal zoals schuim of wol, die zijn ontworpen om geluid te absorberen. Door deze panelen te installeren in een ruimte, kan de akoestiek van de ruimte worden verbeterd door het verminderen van echo’s en galm.

Akupanels in diverse kleuren

De Adeqo akupanels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Hieronder vind je een greep uit het assortiment:

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit
✅ Eenvoudige en snelle montage
✅ Brandwerend
✅ Gemaakt van duurzaam en gerecycled materiaal

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit
✅ Eenvoudige en snelle montage
✅ Brandwerend
✅ Gemaakt van duurzaam en gerecycled materiaal

✅ Akoestische wandpanelen van hoge kwaliteit
✅ Eenvoudige en snelle montage
✅ Brandwerend
✅ Gemaakt van duurzaam en gerecycled materiaal

Hoe bevestig je wandpanelen?

Wandpanelen kunnen worden bevestigd door ze te bevestigen met schroeven of montage kit. Voor akupanelen, die vaak worden gebruikt voor verbetering van akoestiek, kan kit een goede optie zijn. Dit omdat deze panelen vaak niet zwaar zijn en niet veel spanning nodig hebben om stevig te blijven hangen. Een andere optie is om de akupanelen te bevestigen aan de muur zijn schroeven. Voor de montage zal de muur waarop je de panelen gaat plaatsen schoon gemaakt moeten worden. Er mogen geen oude schroeven, spijkers, pluggen, gaten of andere oneffenheden meer op de muur zitten. Het is belangrijk dat de ondergrond schoon, glad en leeg is. 

De wandpanelen kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden. Om deze op maat te maken en recht in te korten gebruik je een invalzaag met een fijn zaagblad. Hiermee kun jij de wandpanelen van hout tot elke gewenste maat maken. Komt het bij het inkorten voor dat er één van de houten latten los komt te zitten, dan kun je deze zonder problemen weer vastzetten met een tacker of nietpistool. Mocht het vilt wat gaan rafelen kan je deze met een stanleymes weer netjes krijgen. 

Tip: Plaats de ingekorte zijde altijd naar beneden, hier vallen oneffenheden vaak een stuk minder op.

Voor de juiste montage van een akupanel maak je gebruik van schroeven of montagekit. Bij het gebruik van montagekit zul je er van uit moeten gaan dat je per 2 akoestische panelen 1 tube montagekit nodig zult hebben om deze goed vast te kunnen zetten. Heb je geen zin om montagekit te gebruik en schroef je de wandpanelen liever? Dat kan ook. Wanneer je ervoor kiest om de akupanelen met schroeven vast te zetten zullen er schroeven gebruikt moeten worden van minimaal 35 mm lengte. De beste schroeven die je hiervoor kunt gebruiken zijn gipsplaat schroeven, die je in het zwart kunt kopen. Deze vallen dan direct netjes weg op het akoestische vilt. Om de panelen goed vast te zetten gebruik je ongeveer 12 a 16 schroeven per paneel.