5 voordelen van een originele Mexicaanse tuinhaard

5 voordelen van een originele Mexicaanse tuinhaard

Er zijn ontzettend veel verschillende tuinhaarden op de markt verkrijgbaar. Eén daarvan is de authentiek Mexicaanse tuinhaard, die op ambachtelijk wijze met de hand gemaakt wordt. Van deze haarden zijn er veel namaak-varianten verkrijgbaar, maar de Mexicaanse terrashaard is van topkwaliteit en heeft vele voordelen ten opzichte van de namaak-haarden. In dit artikel lees je meer hierover en noemen we 5 voordelen waarom je beter kunt kiezen voor een originele Mexicaanse tuinkachel.

Inhoud van deze blog

De authentieke en originele Mexicaanse terrashaarden

De Mexicaanse terrashaard wordt volledig met de hand gemaakt uit een kwalitatief zeer goede klei uit de bodem van het Tarasca plateau die op ruim 1500 meter boven de zeespiegel ligt. De klei wordt uitgerold en in mallen gegoten. Deze mallen worden aan elkaar gemaakt en de klei kan gaan drogen. Na het drogen worden de mallen eraf gehaald en de haarden worden in de oven op 850 graden gezet, om nog verder te drogen. Door deze bewerking is de klei, die van topkwaliteit is, duurzaam, maar ook zeer hittebestendig. Na deze bewerkingen worden de haarden met de hand beschilderd met typisch Mexicaanse beschilderingen.

5 voordelen van een originele Mexicaanse tuinhaard

Let op namaak chimeneas uit bijvoorbeeld China

Maar let op: er is veel namaak in omloop, vooral uit China en Noord-Afrika. En dat is vooral te merken aan de kwaliteit als je deze vergelijkt met de originele, authentieke vuurhaard die op een ambachtelijke wijze in Mexico gemaakt is.

De namaak-haarden die op internet worden aangeboden zijn goedkoper dan de traditionele haarden uit Mexico. Dit komt omdat deze haarden niet gemaakt worden uit de speciale klei die alleen uit Mexico afkomstig is, maar zijn gemaakt van aardewerk die van slechte kwaliteit is. Bovendien worden deze haarden vaak niet in mallen gegoten, maar bijvoorbeeld op een draaitafel gemaakt. Dit aardewerk kan de hitte van de haard niet aan en als zo’n haard te warm wordt gaat het knappen en zal goedkoop duurkoop blijken te zijn. Men moet de juiste kleisoorten uit Mexico gebruiken en de haarden op de juiste manier moeten produceren om een vuurhaard te krijgen die de hitte kan verdragen.

We noemen nog 5 voordelen van de authentieke Mexicaanse terrashaard:

1. Eenvoudig te verplaatsen

De Mexicaanse terrashaard is in vergelijking met bijvoorbeeld een grote stalen haard makkelijk te verplaatsen. De Mexicaanse haard staat op een statief en als je deze met z’n tweeën optilt, kun je het op elke willekeurige plek in je tuin zetten. Zorg er wel voor dat de terrashaard op een vlakke ondergrond staat en dat er geen brandbare spullen omheen staan.

2. De haard houdt de warmte langer vast

De authentieke Mexicaanse tuinhaarden zijn gemaakt van een topkwaliteit klei. De klei houdt de warmte veel langer vast. Door de ronding van de vuurpot blijft de warmte goed rondcirkelen in de kachel. Hierdoor houdt de haard lang zijn warmte vast en hoef je veel minder hout te gebruiken. Als je een laagje zand op de bodem van de vuurpot legt, dan houden de kolen nog langer hun warmte vast. Hierdoor is het gebruik van de haard uit Mexico duurzaam in gebruik en beter voor het milieu.

3. Bakken, grillen en braden

Maar dat is nog niet alles. Gezelligheid kent geen tijd, de Maya’s gebruikten de haard niet alleen als verwarming, maar ook om voedsel in te bereiden. Dit kan met de huidige Mexicaanse terrashaard ook. Je kunt een speciale grillrooster aanschaffen waar je op kunt bakken, braden en grillen.

Als je van plan bent om de haard grotendeels te gaan gebruiken als barbecue, dan kun je er ook voor kiezen om speciaal barbecue-model aan te schaffen. Je kunt dan in de barbecue een rekje plaatsen en daarop je vlees grillen. Een andere mogelijkheid is om een rooster bovenop de opening te plaatsen. Hierdoor kun je meer voedsel tegelijk bakken, braden en grillen.

En na het eten, als het buiten al wat gaat afkoelen, kun je nog onder het genot van een drankje lang genieten van de restwarmte zonder dat je het koud gaat krijgen.

4. Optimaal genieten van een heerlijke warmte

Het knisperen van het vuur geeft een gezellige sfeer en de warmte van de Mexicaanse vuurpot wordt maar liefst tot 5 meter uitgestraald. Alle aanwezige gasten in je tuin kunnen optimaal genieten van de warmte die de vuurpot uitstraalt. Zo hoeft niemand het koud te krijgen.

5. Unieke sfeer

De Mexicaanse tuinhaard geeft een unieke sfeer in je tuin door het materiaal en de typisch Mexicaanse decoratie van de haard. Hiermee heb je een echte eyecatcher in je tuin waar je lang van kunt genieten.

5 voordelen van een originele Mexicaanse tuinhaard

De Mexicaanse tuinhaarden van Sol-y-Yo

De terrashaarden uit Mexico zijn duurder dan de namaak-haarden uit bijvoorbeeld China. Maar daarmee heb je wel waar voor je geld. Ook vandaag de dag worden de authentieke en originele Mexicaanse vuurhaarden nog op een ambachtelijke wijze en met de hand gemaakt. Koop je een vuurhaard van het merk Sol-y-Yo, dan weet je zeker dat je daarmee een haard in je tuin haalt die in Mexico met de hand vervaardigd is.

Het ontwerpen van de exclusieve Mexicaanse tuinhaard wordt gedaan in een designstudio in Nederland. De haarden worden daarna in de hooglanden van Mexico geproduceerd op een traditionele manier en met behulp van duurzame hulpbronnen. De terrashaarden van Sol-y-Yo zijn gemaakt van 3 soorten natuurklei en bevat geen chemische ingrediënten. Dat kun je duidelijk voelen aan de structuur. Bovendien is er geen sprake van kinderarbeid, zonder uitzondering! Meer informatie over de Mexicaanse tuinhaard leest u op onze andere blog.

Door het gebruik van deze klei zijn de haarden goed geïsoleerd. Je hoeft dan weinig hout te gebruiken om de haard warm te houden en dit bespaart veel hout en dus ook geld.

Waar de namaak-haarden uit China snel zullen barsten, kun je van een echte Mexicaanse terraskachel van Sol-y-Yo altijd een hoge kwaliteit verwachten en kun je je terras goed warm stoken zonder dat er scheurtjes en barsten in de vuurpot komen. Dit heeft alles te maken met de hoge kwaliteit klei uit Mexico waaruit de terraskachels zijn vervaardigd.

Bekijk hier ons aanbod aan Mexicaanse terrashaarden van Sol-y-Yo. Zie jij jezelf al zitten in je tuin en genieten van de warmte van de Mexicaanse tuinhaard?

Deel deze blog: