5 redenen om cortenstalen plantenbakken in je tuin te plaatsen

5 redenen om cortenstalen plantenbakken in je tuin te plaatsen

Een plantenbak van cortenstaal is een prachtig product passend in elke tuin en waar je jarenlang plezier van gaat hebben. Producten voor in de tuin van cortenstaal zijn zo’n 10 jaar geleden geïntroduceerd en sindsdien kom je het ontzettend veel tegen in tuinen, parken, pleinen en op straat.

Inhoud van deze blog

Wat is cortenstaal?

Als eerste gaan we dieper in op het materiaal cortenstaal. Cortenstaal is een legering van gewoon staal met koper, silicium, nikkel, chroom en fosfor. Een product dat gemaakt is van cortenstaal, is zeker zo sterk als een product van andere staalsoorten.

De naam Corten komt van een samenvoeging van twee Engelse woorden. ‘Cor’ komt van corrosion resistant wat roestvrij betekent. ‘Ten’ komt van het woord tensile strength wat treksterkte betekent.

Cortenstaal kenmerkt zich door de roestbruine oranje kleur en de lange levensduur.
Maar waarom zou je voor cortenstaal plantenbakken in je tuin kiezen? In dit artikel geven wij je 5 redenen.

1. Onderhoudsvriendelijk

Een corten plantenbak is onderhoudsvriendelijk. De eerste roestlaag zorgt ervoor dat verdere roestvorming wordt voorkomen en daardoor heeft de stalen plantenbak verder geen onderhoud nodig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de plantenbakken af kunnen geven op je tegels en dat het roestwater afgeeft na een regenbui. Als je dit wilt voorkomen, kun je wieltjes onder de plantenbak zetten of de bak op een andere verhoging plaatsen.

 

2. Natuurlijke sfeer

Cortenstaal geeft een warme en natuurlijke sfeer in je tuin. De bruinoranje kleur past perfect bij het groen van de planten, struiken en bomen en je kunt het goed combineren met diverse grassoorten. Ook paarsgekleurde planten zoals lavendel staan perfect in de cortenstalen bakken.

 

3. IJzersterk

Op een plantenbak van cortenstaal zit een langere levensduur dan op andere metalen plantenbakken. De roestlaag zit alleen op de buitenste laag van het materiaal en heeft een beschermende werking en houdt verdere roestaantasting tegen. Hierdoor gaat cortenstaal tot maar liefst acht keer langer mee dan plantenbakken van ander staal.

 

4. Weersomstandigheden hebben een positieve invloed

Verschillende weersomstandigheden hebben een positieve invloed op het effect van het staal. In eerste instantie ziet de plantenbak er anders uit dan je aanvankelijk dacht besteld te hebben. Maar daar komt al snel verandering in. Vooral bij regen en vochtig weer zal de eerste corrosielaag snel zichtbaar worden. Wel wordt aangeraden om een cortenstalen plantenbak niet in een constant natte omgeving te plaatsen. Zorg er daarom voor dat de plantenbak nooit langdurig in een plas water blijft staan.

 

5. Verkrijgbaar in diverse vormen en maten, met of zonder bodem

Plantenbakken van cortenstaal zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en afmetingen. Of je nu een vierkante plantenbak in je tuin wilt, een ronde of een ellipsvormige, het is er allemaal. Ook qua formaat is er keuze genoeg. Kleine plantenbakken voor op het balkon of dakterras, maar ook grotere voor in de tuin en megagrote plantenbakken voor in bijvoorbeeld een stadspark of op het marktplein. Er zijn plantenbakken met bodem, maar ook zonder bodem zodat je de bak als ring kunt gebruiken en de planten, struiken of bomen in de volle grond kunt plaatsen.

Heb jij al cortenstalen bakken in je tuin?

5 redenen om cortenstalen plantenbakken in je tuin te plaatsen

Deel deze blog: