5 leuke en interessante slaapweetjes

5 leuke en interessante slaapweetjes

We weten allemaal dat goed slapen heel belangrijk is. Zowel voor je lichamelijke als je mentale gezondheid. In dit artikel kun je lezen hoeveel uur de Amerikaanse president slaapt, waarom een banaan eten voor het slapengaan geen gek idee is en waarom je puber ‘s ochtends weigert om op te staan.

Inhoud van deze blog

Je hebt veel daglicht nodig om in slaap te vallen

Voor een optimale nachtrust is het allereerst van belang dat je een goed matras en kussen hebt, zodat je comfortabel kunt liggen en geen rugklachten ontwikkelt. Maar je hebt meer nodig dan dat. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is toch echt waar: om goed te slapen heb je veel daglicht nodig. Zeker in de wintermaanden is dit iets om in je achterhoofd te houden, zodat je toch je jas aantrekt en de deur uitgaat, ook als het koud is. Daglicht is belangrijk om je biologische klok in het juiste ritme te houden. Als je veel binnen zit en je gordijnen dicht houdt, dan raakt je biologische klok in de war en begint deze alvast met de aanmaak van melatonine, waardoor je nu ook overdag slaperig wordt. Met als gevolg dat je ‘s avonds minder goed in slaap komt. Als je genoeg daglicht ziet, dan begint de melatonine aanmaak als het daar tijd voor is: ‘s avonds. Moet je nu de hele dag buiten rondhangen om ‘s nachts goed te kunnen slapen? Nee. Je biologische klok heeft niet veel tijd nodig om zich weer te herstellen. Je kunt bijvoorbeeld buiten je lunch opeten of even een klein rondje lopen in je pauze. Ben je echter een paar dagen niet naar buiten geweest? In dat geval kan je klokje wel wat meer lichturen gebruiken om het normale ritme weer op te pakken.

Lees ook: Wat is het juiste matras bij rugklachten

Neem voor het slapen nog even een banaan

Ben je gewend om een glas warme melk te drinken voor het slapengaan? Hoewel een warme drank je slaperig kan maken, kan het er ook voor zorgen dat je ‘s nachts drie keer naar de wc moet. Niet heel bevorderlijk voor je nachtrust. Als je moeilijk in slaap komt, overweeg dan om een banaan te eten. Bananen bevatten namelijk tryptofaan, de voorloper van serotonine. Als het donker is zet je lichaam serotonine om in melatonine, en dat zorgt er weer voor dat je gemakkelijker in slaap komt.

 

Pubers hebben een ander slaapritme dan volwassenen

We klagen weleens over onze pubers die hun bed maar niet uitkomen, om vervolgens tot diep in de nacht met andere dingen bezig te zijn. Maar wist je dat dit eigenlijk heel normaal is? De biologische klok van pubers is anders ingesteld dan die van volwassenen. Zij kunnen er oprecht niets aan doen dat zij ‘s ochtends hun bed niet uit te branden zijn, want hun klok geeft aan dat het nog tijd is om te slapen.

 
5 leuke en interessante slaapweetjes

Donald Trump slaapt maar vier uur per nacht

Zelf vindt hij dat een slimme strategie, omdat je logischerwijs meer tijd hebt dan een concurrent die meer uren nodig heeft om uit te rusten. Een nachtje minder uren maken is niet heel erg (hoewel het wel degelijk invloed heeft op het functioneren van je brein). Maar als je stelselmatig te kort slaapt, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat chronisch slaaptekort verschillende vervelende gevolgen kan hebben. Zo kun je last krijgen van verslechterde cognitieve functie waardoor je een gevaar wordt in het verkeer, maar vergroot je ook het risico op verschillende ziekten, waaronder dementie en hart- en vaatziekten.

 

Te veel slapen is ook niet goed

Om uitgerust wakker te worden kun je het beste ongeveer acht uur reserveren voor een goede nachtrust. Te veel slapen is ook geen goed idee (bepaalde medische aandoeningen uitgezonderd), want dit kan leiden tot hoofdpijn, diabetes, hartkwalen en obesitas. Ook hiervoor geldt dat één keer uitslapen in het weekend er echt niet voor zorgt dat je opeens ziek zult worden. Wil je elke dag fris en fruitig aan de dag beginnen? Zorg dan voor genoeg slaap op gezette tijden en blijf niet langer in bed liggen dan je gepland had.

Deel deze blog: